Bravčové na hubách s voňavým korením

Vyrobte si tablety do umývačky, je to jednoduché
17.10.2025

Tohtoročná hubová sezóna síce nepatrí k tým najúrodnejším, no trpezliví hubári si predsa len prídu na svoje a z hríbikov varia o sto šesť. Vy určite nejaký ten osvedčený recept na mäso na hubách máte, zaujímalo by ma ale, či ho poznáte s týmto voňavým korením.

Varím pár jedál, ktoré sú mojimi skutočnými majstrovkami a jedným z nich je aj mäso na hubách. To, čo ho robí odlišným od bežných receptov, je pre niekoho neobvyklé korenie: klinčeky. Nie je to žiadny môj vynález a pokus o novotu, klinčeky som v recepte na mäso na hubách objavila pred mnohými rokmi v jednej starej kuchárke, tuším, že to bola kuchárka Márie Janků-Sandtnerovej alebo Květuše Kejřové, a to boli obe dve slávne kuchárky. Ako teda na to?

Príprava: 20 minút + 60 minút dusenia * Získate: 4 porcie

  • 750 g bravčového mäsa, ideálne pliecko alebo napríklad stehno
  • 1 veľká cibuľa
  • rastlinný olej
  • soľ a korenie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 4–5 klinčekov
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 2 hrsti sušených húb alebo 3–4 stredne veľké čerstvé huby

1. Začnite prípravou mäsa. Ak máte plátky bravčového stehna, nakrojte blany na kraji, aby sa mäso pri opekaní nekrútilo, a mäso z oboch strán naklepte paličkou. Ak máte pliecko alebo iný podobný kúsok mäsa (dajú sa použiť aj napríklad chvostíky), nakrájajte ho pokojne na kocky. Či tak alebo onak, nezabudnite ich osoliť a okoreniť. Ak máte mäso s kosťou, tie najskôr z plátkov odrežte a dajte z nich vyvariť vývar.

2. Vo väčšom hrnci rozohrejte trochu oleja a mäso na ňom opečte zo všetkých strán. Používajte vždy mäso s izbovou teplotou, studené by príliš ochladilo hrniec a potom by sa dusilo miesto opekania a stratilo by časť šťavnatosti.

3. Keď je mäso opečené, vyberte ho, na chvíľu odložte bokom a vo výpeku opražte jemne nakrájanú cibuľu. Vráťte mäso späť, zaprášte múkou. Pokiaľ používate sušené huby, pridajte ich práve v tejto chvíli, aby boli hotové naozaj domäkka.

4. Všetko poriadne premiešajte, pridajte pár klinčekov, bobkový list a rascu. Nakoniec zalejte vodou alebo vývarom tak, aby hladina bola len tesne nad mäso, a pozvoľna duste asi hodinu domäkka a podľa potreby ešte podlievajte. Pokiaľ používate čerstvé huby, pridajte ich do hrnca na posledných 15–20 minút, aby boli na záver hotové, ale nerozpadli sa.

Podávajte s ryžou, zemiakmi alebo napríklad karlovarskou knedľou.

BRAVČOVÉ NA HUBACH 3

S ČERSTVÝMI HUBAMI JE OMÁČKA JEMNEJŠIA, SO SUŠENÝMI INTENZÍVNEJŠIA

Ako som písala vyššie, príprava sa mierne líši podľa typu mäsa. Skúsenú kuchárku asi ani nenapadne sa nad tým zamyslieť, pokiaľ by ale recept čítal niekto menej skúsený, tak tu dodám, že, zjednodušene povedané, čím menej tučné mäso, tým dlhšiu dobu prípravy bude potrebovať, to isté platí pre tzv. zadné a predné mäso. Tuk je v mäse nositeľom chuti a dáva mäsu krehkosť a šťavnatosť, preto tučnejšie kúsky potrebujú menej času a je ťažšie ich prípravou vysušiť. Na fotke vidíte pár plátkov bravčovej krkovice – tú môžete použiť ako plátky aj nakrájanú na kocky, z odstránených kostí som si urobila v hrnci zvlášť vývar, ktorý som čiastočne spracovala pri príprave receptu a zo zvyšku si urobila trochu boršča. 

BRAVČOVÉ NA HUBACH 4

MÄSO A HUBY NAKRÁJAJTE NA KÚSKY VEĽKOSTI SÚSTA

Všetky suroviny nakrájajte na kúsky veľké tak akurát: mäso a čerstvé huby na kúsky veľkosti sústa, cibuľu najemno. U húb samozrejme záleží na ich type. Tradične najlepšie sú pevné hríbovité kúsky, ktoré sa len tak nerozpadnú. Pokiaľ máte v košíku napríklad len pár suchohríbov, plávok alebo masliakov, môžete ich ale pokojne použiť tiež. Omáčka nebude tak aromatická, ale bude dobrá tiež. Len odporúčam ich pridanie do omáčky naozaj až na posledných 10 minút, inak by sa mohli varom rozpadnúť. 

BRAVČOVÉ NA HUBACH 5

BRAVČOVÉ NA HUBÁCH JE KLASIKA, KTORÁ NIKDY NESKLAME

Hotová omáčka je úplne hebká, na zahustenie stačí naozaj jedna lyžica múky a ani nemusí byť vrchovatá, niekedy ju aj vynechám úplne. K takto upravenému mäsu je skvelá dusená ryža, alebo karlovarské knedle, ktoré vidíte aj na finálnej fotografii. 

SMALTOVANÝ HRNIEC S POKRIEVKOU METALAC CIBULÁK

Obľúbený modrobiely dekor s cibuľkami zdobí novú sadu smaltovaných hrncov, ktoré ponúkame v troch rôznych veľkostiach: 2, 4 a 5 l, ktoré sa hodia na všetky príležitosti.  Prepracované prevedenie od renomovanej značky Metalac je zárukou vysokej kvality. Majú hrubé dno, takže sa v nich len tak niečo nepripáli a dobre vedú teplo, hodia sa na všetky typy varných plôch vr. čím ďalej obľúbenejšej indukcie. A môžete ich s pokojným svedomím dať aj do umývačky riadu.

  • Materiál: smaltovaná oceľ
  • Objem/rozmery:2 l / Ø 16 cm, v. 11 cm
                                       4 l / Ø 20 cm, v. 13 cm
                                       5 l / Ø 22 cm, v. 14 cm

Čo by sa vám mohlo ešte páčiť?

A čo ešte vyskúšať?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *