Karlovarské knedličky ľahké ako obláčik

Ikonické kapce sú v kurze, nosil ich aj Picasso
22.1.2025
Kávová pena je farbou roka 2025
30.1.2025

Zatiaľ čo v lete človek tak nejako automaticky vyhľadáva skôr ľahšie jedlá, s príchodom chladného počasia prichádza čas omáčok. A aby vám chutili ešte viac, poďme sa spoločne pozrieť, ako pripraviť karlovarské knedle, ktoré sa doslova rozplynú na jazyku.

Na jeseň a v zime sa človek jednoducho potrebuje poriadne najesť, aby takýto pokrm prehrial jedlo aj zvnútra, čo ale neznamená, že sa nutne musí jednať o ťažké hutné jedlá, ktoré budú na dne žalúdka ležať ako betón. Príkladom klasiky, ktorá vás očarí chuťou i naplní očakávania poriadneho výdatného jedla, je napríklad taká karlovarská knedľa s mäskom.

Karlovarské knedle sú totiž pre bratov Čechov národný poklad. História knedlí v našich krajinách siaha až do stredoveku (hoci vtedy sa ešte robili bez múky, a keď sa potom z múky niekedy v 17. storočí robiť začali, tak sa najskôr nevarili vo vode, ale piekli ako buchty). Knedle v dnešnej podobe sa na taniere dostali až v priebehu 19. storočia a vraj jediný, ktorý je doložený ako skutočne pôvodný český, je ten karlovarský. Aj keď aj ten sa dnes varí ideálne ako jemná viedenská knedľa, teda zabalená v obrúsku (alebo modernejšie v potravinárskej fólii, ktorá ho urobí ešte nadýchanejším) a v pare.

Príprava: 20 minút + 15 minút varenia * Získate: 4 porcie

  • 6 žemlí či rožkov alebo iného staršieho pečiva
  • 55 g masla
  • 3 vajcia
  • 190 ml vlažného mlieka
  • štipka soli
  • na špičku noža muškátového kvetu
  • hrsť plocholistého petržlenu

Ešte než sa pustíte do prípravy knedlí, pripravte si tiež potravinársku fóliu a všetko potrebné na varenie v pare, vystačíte si aj s klasickým paráčikom a hrncom s vodou.

1. Rožky či žemle alebo ešte iné staršie pečivo nakrájajte na väčšie kocky. Ja som aj pri fotení použila rožky (aj tvrdé pečivo sa skvele krája týmto nožom) a tmavý toastový chlieb. Pokiaľ budete používať čerstvejšie pečivo, nechajte ho najskôr poriadne uschnúť.

2. Rozpustite kúsok masla a zmiešajte so žĺtkami a vlažným mliekom. Zmesou zalejte oschnuté pečivo, pridajte soľ a muškátový kvet a premiešajte tak, aby sa všetka tekutina do pečiva nasiakla.

3. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, so štipkou soli to pôjde o niečo lepšie. Sneh spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou OPATRNE vmiešajte k nasiaknutému pečivu: cesto na knedle je hotové.

4. Na dno hrnca vložte paráčik, podlejte ho dostatočnou vrstvou vody a zapnite sporák.

5. Z potravinárskej fólie odmotajte a odrežte asi 50 cm dlhý kus, do ktorého stredu dajte časť cesta. Akú veľkú, záleží na vytúženom výslednom priemere. Ja som chcela maličké, aby jeden valček vyšiel tak akurát na jednu porciu, vyšlo mi to teda na štvrtiny. Cesto vytvarujte, pomôže vám s tým aj samotné balenie do fólie: konce, na ktorých cesto nie je, vezmite do ruky a knedľou takto chvíľu „vaľkajte cesto“ ako so skutočným valčekom, len nežnejšie. :-) Ak by sa pod fóliou urobila neprimerane veľká bublina vzduchu, jednoducho ju v mieste prepichnite, fólia sa zase dobre zlepí k sebe a dieru zacelí.

6. Hotové šišky dávajte na paráčik, priklopte pokrievkou a varte podľa ich veľkosti asi 15–20 minút.

03

JEDNODUCHÉ SUROVINY, GENIÁLNE KNEDLIČKY

Kúzlo karlovarských knedlí je v tom, že k sebe pečivo spája len sneh z bielkov. Ak by ste knedle nerobili na okamžitú spotrebu, ale chceli ich podávať napríklad až na druhý deň alebo si ich navariť do zásoby do mrazničky, odporúčam spolu s bielkami vmiešať ešte 1–2 lyžice polohrubej múky, aby lepšie držali tvar.

Pre ešte viac chuti, najmä, ak ich chcete podávať ako hlavný chod, môžete do knedlí pridať aj trochu osmaženej cibuľky.

04

PEČIVO NECHAJTE PORIADNE USCHNÚŤ, ABY SA NEROZMOČILO

Pokiaľ nemáte staré pečivo (a keď hovorím staré, myslím naozaj pokojne takmer tvrdé!), nechajte nakrájané čerstvé najskôr poriadne uschnúť. Ak nemáte času nazvyš, mierne predhrejte rúru a kocky vysušte v nej. Než biely toastový chlieb je lepšie použiť ten tmavý alebo klasické pečivo s kôrkou, rôznosť farieb urobí v knedliach krajšiu mozaiku. Inak knedle urobíte aj z mäkkého pečiva, ale to sa nasiaknutím tekutiny úplne rozmočí a stratí tvar, čo v prípade karlovarákov nie je žiadúce.

05

VALČEK CESTA VO FÓLIÍ ZOSTANE NADÝCHANÝ A ŠŤAVNATÝ

Predtým sa knedle varili v plátennom obrúsku a môžete to tak robiť aj vy, ale je potrebné riadiť sa nasledujúcimi pravidlami: používajte výhradne čistú bavlnu alebo ľan, obrúsok najskôr potrite rozpusteným maslom, aby sa k nemu knedľa neprilepila a na zakončenie koncov použite povrázok.

Ja osobne potravinársku fóliu používam naozaj minimálne, väčšinou si vystačím s pokrievkou alebo voskovaným obrúskom, ale toto je jeden z okamihov, keď siaham po fólii. Mám doma tú od Fresh'n'Roll, jej cena je síce úplne inde, než tie normálne z obchodu, ale prisahám, že stojí za to! Tú rolu mám doma už asi 5 rokov (používam ju naozaj málo a tá menšia rolka má 100 m, väčšia 300 m!) a na rozdiel od tých obyčajných táto úplne dokonale priľne k čomukoľvek, je totiž skutočne pružná a tenká. Možno vám to znie ako nadbytočná reklama, ale presne týmito slovami ju vychvaľujem do nebies celé tie roky a je to naozaj skvelý pomocník.

Čo by sa vám mohlo hodiť?

A čo ešte vyskúšať?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *