Chlebová placka s kváskom v prášku

Nechajte hovoriť kvety: čo prezradí ruža alebo maky?
7.6.2024
Viete, ako zberať levanduľu a čo potom s ňou?
14.6.2024

Vypestovať ražný kvások je stále pre niekoho oriešok. Dnes sa s tým nemusíte trápiť. Na trhu sa objavil kvások v bio kvalite v prášku. Poradíte si s ním hravo.

Než sa pustíte do pečenia nadýchaného bochníka chleba, vyskúšajte prvýkrát chlebovú placku. Nielenže sa vám stopercentne podarí, ale pekársky úspech vás posunie k ďalším métam. 

Žitný kvások si zakaždým vypestujem, ale tentoraz ma zlákala možnosť celý proces príprav urýchliť. Pokiaľ totiž kvások nezaložíte plánovane (trvá to až 5 dní), v okamihu keď si prajete upiecť čokoľvek kváskové, nemáte cennú surovinu po ruke. A hľa, tu je možnosť zabehnúť do obchodu a ešte v ten istý deň piecť. Obsah 30 g kvásku vystačí na 500 g múky. Placky som teda upiekla dve a všetko fungovalo správne. Nezostal ani drobček.

Príprava: 40 minút + kysnutie a pečenie * Získate: 1 placku

  • 15 g žitného kvásku, bio
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 150 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica ražnej múky
  • 200 g špaldovej múky
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice olivového oleja

Na dochutenie

  • lístky čerstvého tymianu / nasekaný rozmarín a pod.
  • hrubozrnná soľ
  • špaldové vločky
  • sezamové semienko biele a čierne

1. Zmiešajte práškový kvások a sušené droždie a zalejte ho vlažnou vodou. Pridajte lyžicu ražnej múky, všetko dokonale prešľahajte a na teplom mieste nechajte vzísť. Trvá to asi 30 minút.

2. Do misy robota preosejte špaldovú múku, pridajte soľ a zmes premiešajte. Pridajte vzídený kvások (poznáte to tak, že je napenený a zväčší svoj objem) a ešte 2 lyžice olivového oleja. Pomaly nechajte spracovať cesto.

3. Keď je cesto kompaktné a vytvorí hladkú nelepivú guľu, ktorá sa nabalí na hnetací hák, presuňte ho do misy a nechajte kysnúť na mieste bez prievanu 1,5 hodiny.

4. Cesto, ktoré strojnásobí svoj objem, vyklopte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na placku asi 0,7 cm vysokú. Tiež ho môžete dať priamo na plech vystlaný papierom na pečenie a vytvarovať ho malým valčekom a prstami. Do povrchu cesta vytvorte ostrým nožom niekoľko zárezov, potrite ho slanou vodou a posypte ľubovoľnými semienkami. Placku prikryte utierkou a nechajte 30 minút odpočinúť.

5. Medzitým rúru rozpáľte na 200 °C (horkovzduch 180 °C) a placku pečte 20 - 25 minút, až vznikne chrumkavý povrch. Hotový chlieb nechajte vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparil.

Zo zarobeného cesta veľkého ako päsť čoskoro vyrastie niekoľkonásobný objem. K tomu, aby sa ražný kvások okamžite naštartoval, je potrebné pridať sušené droždie. Zmiešala som ho s kváskom v prášku a s prídavkom vlažnej vody a lyžicou ražnej múky už začína v hrnčeku aktívne bublať. Po polhodine začne rásť a to bude správny čas na zarobenie druhej placky. Do cesta patria ľubovoľné bylinky, najčastejšie to býva rozmarín; ja som dala prednosť drobným lístkom tymianu.

TIP: Máte však aj druhú možnosť. Pokiaľ sa neponáhľate, použite práškový kvások so štartovacou kultúrou a oživte ho. Do väčšieho pohára dajte kvások, asi na 2 prsty vody a nechajte 30 minút stáť. Potom pridajte 2 lyžice hladkej ražnej múky a rovnaké množstvo vody. Všetko premiešajte, priklopte viečkom a nechajte v pokoji pri izbovej teplote 24 hodín. Potom kvások prikŕmte opäť 2 lyžicami múky a rovnakým množstvom vody. Nasledujúci deň kvások nakŕmte 2×. Po 4 - 5 dňoch je kvások hotový.

Placku vyvaľkám na výšku 7 mm, ale môžete ju vytvarovať iba prstami. Rustikálnejší vzhľad jej pristane viac. Aby sa po upečení lepšie trhala na jednotlivé porcie, vytvorím do kváskovej placky zárezy, pozdĺž ktorých sa lepšie delia. Teraz si už len zvoľte ľubovoľné dochutenie, ktoré máte radi. Môže to byť:

  • soľ a rasca
  • mak a sezamové semienka
  • vrstva špaldových vločiek s hrubou soľou
  • slnečnicové semienka
  • rozmarín
  • olivy, sušené paradajky a pod.

Nadýchaná striedka je tmavá vďaka ražnému kvásku, placku samotnú však pečiem zo špaldovej múky. Zakaždým môže byť iná. Najlepšia je ešte teplá, kedy ju skonzumujete uprostred tej nebeskej vône okolo. Chutí nám k nej maslová nátierka so zeleným pestom, rovnako tak aj trhané mäso alebo domáce paštéty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *