Cuketka s krémom a mangom

Recyklácia plechoviek alebo stolovanie na záhrade
4.7.2025

Cukety sú kráľovnami našich zeleninových záhrad. V kuchyni potom patria vláčne cuketové koláče k obľúbeným dobrotám, najmä ak sú doplnené porciou tvarohu a čerstvého ovocia.

Úspešní záhradníci sa nezriedka radi pochvália svojou úrodou veľkých cukiet, ale čo naplat, krehké a mladé plody sú nielen najchutnejšie, ale predovšetkým najzdravšie. Pretože sú chuťovo neutrálne, ich využitie v kuchyni je veľmi variabilné. Pokiaľ ste prijali cuketu do svojho jedálnička, máte najskôr radi taliansku kuchyňu, a čo sa sladkého pečenia týka, viete, že kopček nastrúhanej cukety vytvorí našuchorenú hmotu skvele odľahčujúci nedeľný múčnik. Cukety totiž obsahujú nízke množstvo cukrov aj tukov, a to sa pri strážení kalórií počíta.

Popri vláknine nám cukety ponúknu aj množstvo minerálov a vitamínov, obsahujú aj vitamín C, čo oceníte predovšetkým pri konzumácii čerstvých šalátov a ľahko upravovaných jedál na panvici. Možno poznáte cuketové špagety elegantne nahrádzajúce kalorické cestoviny. Ale späť k sladkému, letnému pečeniu. Tu sa s cuketami vybláznite. Ak dáte prednosť ľahkým rezom, veľkú porciu cesta nezjete. Doplňte ich kopcom tvarohu a prímesou ovocia, ktoré vám práve dozrelo na záhrade. Výbornú chuťovú kombináciu vytvoria blumy, slivky alebo nektárinky a hrozno. A pokiaľ máte radi trochu exotiky, pridajte napríklad zrelé mango.

Príprava: 1 hodina * Získate: plech 22 × 34 cm

Korpus

  • 4 vajcia
  • 300 g krupicového cukru
  • 200 g repkového oleja
  • 200 g hladkej múky
  • 150 g mandľovej múky
  • 1 ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 250 g mladej žltej cukety, nastrúhanej so šupkou

Mangový krém

  • 400 g tvarohu
  • 200 g kyslej smotany
  • šťava z ½ citróna
  • 100 g práškového cukru, preosiateho
  • 6 plátkov želatíny
  • ½ nahrubo nasekaného manga / príp. 3 nektárinky

Dokončenie

  • ½ manga nakrájaného na plátky
  • plody physalisu (mochyne peruánskej)
  • lístky medovky

1. Vajcia rozklepnite do misy robota a s cukrom utrite do hladkej nadýchanej peny.

2. Znížte otáčky a po troškách krátko zašľahajte olej.

3. Sypké prísady zmiešajte dohromady a pridajte k základu.

4. V závere pridajte vanilku a ručne vmiešajte nastrúhanú cuketu. Vznikne redšie cesto, ktoré nalejte na plech vyložený papierom na pečenie. Korpus pečte 35 minút v rúre predhriatej na 170 °C, keď cesto vyskočí, teplotu znížte na 160 °C. Nechajte vychladnúť, korpus otočte, zlúpnite papier a hore zarovnajte pripravený krém. 

5. Mangový krém- V miske zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu, citrónovú šťavu a cukor. Krátko prešľahajte. Potom namočte plátky želatíny do studenej vody, po napučaní ich vyžmýkajte, vložte do hrnčeka a pomaly zahrievajte (pozor, želatína sa nesmie variť). Tekutú želatínu rýchlo vmiešajte do pripraveného tvarohového krému. Nakoniec pridajte kúsky manga a krém rozotrite na cuketový korpus. Rezy nechajte v chladničke vychladiť – ideálne do druhého dňa.

6. Druhú polovicu manga nakrájajte na dieliky. Ostrým nožom korpus rozkrájajte na kocky a každú ozdobte kúskom manga, mochyne a lístkami medovky.

Čerstvé malé žlté cukety nastrúhajte aj so šupkou, väčšinou ani nepustia šťavu, ktorá by príliš zriedila cesto. Veľa receptov využíva cukety zelené, doplnené škoricou a kakaom. Ak máte možnosť, vyskúšajte zase niečo nové. Na krém využite plátkovú želatínu, ktorej spracovanie je jednoduché a vždy stopercentné.

Krém je trochu kostrbatý, pretože obsahuje kúsky manga. Čím viac ovocia tam dáte, tým budú vychladené rezy lepšie. Krém je svieži a k ľahkému cestu pasuje skvele.

Sladké mango rada dopĺňam plodmi machy peruánskej. Dnes ju zoženiete takmer po celý rok a jej lahodná, mierne kyslastá chuť trochu pripomína ananás zmiešaný s egrešom. Jej domovinou je Južná Amerika, ale pre svoju obľúbenosť sa pestuje na viacerých miestach sveta. Šťavnaté bobule schované vo vnútri „lampiónikov”, ako hovoríme u nás, obsahujú bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (A, B, C), minerálne látky (železo, vápnik, draslík, fosfor) aj flavonoidy. Aj keď ich nikdy nezjeme veľa, je to príjemné spestrenie na tanieri. 

TIP: Bobule jedzte len vyzreté. Poznáte to podľa ich zafarbenia – sú krásne žlto oranžové a sladké. Zelenkasté bobule obsahujú jedovatý solanín, ktorý je tiež napríklad v zelených paradajkách.

Keď už som u jedov, ešte jedno upozornenie - aj doma pestovaná cuketa (rovnako ako uhorka alebo tekvica) môže obsahovať toxín kukurbitacín, ktorý spôsobuje otravu sprevádzanú hnačkami a zvracaním. Jeho skonzumovania sa však báť nemusíte, spoľahlivo ho objavíte podľa horkej chuti. Také plody okamžite vyhoďte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *