Novoročný nugátový likér

Vianočný camembert
22.12.2019
Tučniaci z Mozzarelly
6.1.2020

Máme za sebou pokojné aj búrlivé stretnutia na konci roka a pomaly našľapujeme do úplne nového s prianiami plnými úprimných posolstiev.

Čo by to bolo za gratulácie, keby ich nesprevádzali cinknutia ľahkého moku. Ako každým rokom, chystám počas prvého víkendu slávnostný novoročný obed. Nemôžem povedať, že by toho vianočného lietania okolo platne bolo málo, ale nič sa nedá robiť, privítať nový rok, ako sa sluší a patrí, je pekným zvykom. Asi to robíte podobne. Môžete sa stretnúť s tými, ktorí Vianoce trávili v kruhu svojich rodín, a tak je to pekná príležitosť k príjemnému rozprávaniu o uplynulých dňoch. Hocikedy sa ešte vymieňajú darčeky a celkom sa hodí ponúknuť aj sladký likér.

Tentokrát som vybrala nugátový, patriaci k onomu druhu likérov, ktoré sa konzumujú čerstvé a nie je potrebné ho nechávať rozležať dlhšie ako deň. Je plný smotany a zimného korenia, a pretože je pripravený z whisky, môžete ho podávať v širokých pohároch s kockou ľadu. Pred podávaním do malých pohárov ho nezabudnite zakaždým ľahko premiešať, pretože čokoláda má snahu usadiť sa na dne. V podstate to nevadí, pretože to najlepšie zostane nakoniec...

Takže na zdravie! S prianím dobrého roka plného šťastia, porozumenia a lásky.
Novoročný nugátový likér 2

NUGÁTOVÝ LIKÉR

Príprava: 25 minút * Získate: cca 550 ml

  • 200 ml smotany, 30%
  • 200 g kvalitného lieskovo orieškového krému
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 2 klinčeky
  • ½ lyžičky mletej škorice, či viac podľa chuti
  • 50 g trstinového cukru
  • 350 ml whisky
  • 1 plná lyžica kakaa

1. Smotanu dajte do kastrólika a pomaly zahrievajte. Pridajte orieškový krém, všetky koreniny a za stáleho miešania nechajte rozpustiť cukor. Zahrievajte až k bodu varu, dokonale hladký krém chvíľočku povarte a nechajte vychladnúť.

2. Do whisky vsypte kakao a metličkou premiešajte. Keď sa rozpustí, pomaly zmes vlejte do precedeného vychladnutého krému. Opäť metličkou vyšľahajte a ochutnajte. Podľa potreby pridajte škoricu.

Likér prelejte do pohárov vyparených horúcou vodou a nechajte aspoň 1 deň odpočinúť. Podávajte samotný alebo s kockou ľadu. V chladničke vydrží 2 týždne.

Tento likér je poriadne silný, sladký, aromatický i kalorický. Avšak, až ho rozdelíte medzi priateľov, veľa na vás nezostane. Na jeho prípravu budete potrebovať iba polhodinku, najlepšie deň vopred, aby sa v likéri všetky chute náležite prepojili. Všetko závisí na kvalitnom premiešaní všetkých surovín. Lieskovo orieškový krém aj cukor dokonale rozpustite v smotane, pridajte korenie a zmes nechajte vychladnúť...

...chladnúci nugátový krém bude treba scediť, aby bol úplne hladký a zbavil sa kúskov korenia aj rozsekaných orieškov. V alkohole rozpustite kakao (ide to výborne, ale nie je to moc fotogenické) a potom obe zmesi zmiešajte. Teraz už môžete nugátový likér ochutnať a prípadne dochutiť škoricou.

otázky ohľadne nákupu

  • Ohľadne kvality lieskovo orieškových krémov ste si už asi niečo prečítali. Najčastejšie je pripomienkovaný malý podiel lieskových orieškov, ale ak máte u niektorého z produktov niečo také na pamäti, pripomínam, že v tomto prípade zmes nakoniec precedíme, takže toto hľadisko nie je prioritné.
  • Pri nákupe si skôr všímajte podielu cukru a kakaovej hmoty, neatraktívne pôsobí tiež použitie palmového tuku, ktorý síce má dlhú životnosť a je dobre roztierateľný, ale patrí k tukom stuženým. Nemyslím, že toto všetko je dôležité vo vzťahu k jednorazovej výrobe spomínaného alkoholického nápoja, ale čokoládové krémy patria v mnohých domácnostiach k obľúbeným desiatam detí, takže je určite dobré všímať si etikety.
  • Dobrú skúsenosť všeobecne urobíte s výrobkom Lind (40% orieškov, čo je pre likér skoro škoda), s výrobkami firiem Alika, Avalon alebo Lifelike, ktoré obsahujú aj neobsahujú kakao, a nájdete tu vedľa kvalitného spracovania i ochutenie škoricou a pod.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *