Domáce bazalkové pesto

Antibakteriálnym gélom len tak neodzvoní
29.7.2020
Kúpeľňa plná príjemných vecí
4.8.2020

Vždy tak uvažujem, kto tieto dobroty vymyslel a s obdivom mu skladám hold. Bazalkové pesto jednoducho považujem za zjavenie.

Viem len, že táto zelená omáčka pochádza z talianskeho Janova. Pesto si môžete vyrobiť z koriandra, dokonca aj z rukoly; možno dávate prednosť pikantnejšiemu červenému pestu alla siciliana, ktoré obsahuje na slnku sušené paradajky. Výroba pesta je strašne jednoduchá. Vždy sa dočítate, že je potrebné použiť mažiar, aby malo pesto správnu, hrubšiu konzistenciu. Ale naučím vás ho bleskovo aj v mixéri. Pripravujem ho tak aj tak. Ak ide do špagiet, potom pokojne z mixéra. Na chuti to myslím nič nemení, dôležité je mať kvalitné suroviny a odhadnúť, kedy zastaviť stroje.


BAZALKOVÉ PESTO

Príprava: 30 minút * Získate: 1 menší pohárik

  • 50 g listov bazalky (zhruba 2 kvetináče)
  • 30 g píniových orieškov
  • 1 väčší strúčik cesnaku (viac nie)
  • 40 g strúhaného parmezánu
  • 80 ml extra panenského olivového oleja
  • hrubá morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie


1. Bazalku opláchnite a nechajte uschnúť. Potom otrhajte lístky, silné stonky odstráňte. Všetko vhoďte do robota. Pridajte roztlačený strúčik cesnaku a všetko nahrubo rozmixujte.

2. Medzitým dajte píniové oriešky na suchú panvicu a veľmi zvoľna opražte. Oriešky nesmú zhnednúť, preto stále miešajte, trvá to asi 2 minútky. Potom ich v mažiari rozdrvte do krémovej konzistencie.

3. Pridajte ich do mixéra a prisypte strúhaný parmezán a niekoľkými pulzmi premiešajte. Teraz po veľmi malých dávkach prilievajte olej a zakaždým krátko premixujte, kým nevznikne celistvá hustá hmota. Dosoľte a okoreňte a je hotovo.

4. Naplňte pohár, vršok zarovnajte a zalejte vrstvičkou olivového oleja.

Píniové oriešky zo stredomoria sú sladučké a veľmi dobré. Pri príprave pesta vždy ľutujem, že ich nemôžem zjesť. Kúpila som ich v predajni Country Life. Cesnakom šetrite; zohrá svoju dôležitú úlohu, ale nesmie prehlušiť chuť byliniek a olivového oleja. To sa ľahko naučíte.

Prehriate oriešky môžete taktiež rozmixovať priamo so zmesou bazalkových lístkov a rozdrveného cesnaku. Výsledok je totožný, ako by ste ich rozdrvili v mažiari.

Spoločne s parmezánom pridávajte po troškách olej. Omáčka vás prekvapí intenzívnou lahodnou chuťou. Počítajte s tým, že prvú várku zjete po lyžičkách s opečenou bagetkou.


Dobré rady:

  • Pesto nikdy nedávajte do horúcich pokrmov, pretože bazalka stmavne a zhorkne.
  • Zato ho však môžete zamraziť, napríklad v malých porciách v silikónovej forme. Vydrží zhruba 2 mesiace.
  • Pesto uložíme v chladničke asi 2 týždne, ale vážne neviem, ako to zariadiť: o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *