Jarný obrus s vanilkovým koláčom z prvých jahôd

Prestieradlá dotvárajú atmosféru
7.5.2020
Záclonky z bavlnených utierok
14.5.2020

Obrusy, ktoré nie sú určené k veľkému stolovaniu, slúžia na osvieženie interiéru, malému posedeniu aj upútaniu pozornosti na farby v priestore. Môžu byť z rozličných materiálov a príjemne dokresľovať jednotlivé ročné obdobia.

Bytový textil veľmi často odráža chvíle, ktoré prežívame. Stôl, okolo ktorého sa všetko v domácnosti odohráva, je skrátka srdcom každého diania. Obrusy stolnú dosku aj ochraňujú, takže nie je od veci mať ich niekoľko a meniť ich podľa nálady. V priestore nimi vytvoríte úplne individuálnu atmosféru.

Teraz na jar môžete dať prednosť jednofarebným pastelovým obrusom dokončeným obrúskami s kvetinovým dekórom. Alebo naopak, ak dáte priechod temperamentu, kúpte si obrus plný jarných odtieňov, ako ten, ktorý som zvolila na posedenie s jahodovým koláčom. Obrusy s výraznými farbami a konkrétnymi vzormi je vhodné umiestniť iba na stred stola. Tzv. stredové obrusy ochránia stôl v miestach, kde sa toho najviac deje, a nechajú vyniknúť výraznej bordúre okolo i samotnému tvaru i štruktúre nábytku.

Tešenie na jar sa u nás doma väčšinou nezaobíde bez prvých ovocných koláčov. Napríklad jahody, ktoré za nami lietajú z teplejších krajín, ešte nie sú tak vyzreté a lahodné na samotnú konzumáciu. Aj tak ale nevydržím a kúpim ich. Rozhodne už rozvoniavajú po celej kuchyni. Pretože plody sú veľké a pevné, perfektne sa hodia ako doprovod koláčov a tort. Jahodám chýba šťava, čo v tejto chvíli nevadí (aspoň nepremáča cesto ako v lete), a sladkosť im pridá trocha domáceho džemu. S veľkou chuťou ich utápam pod červenou želatínou, ktorá vyzerá vždy lákavo. Servírovať môžete po vychladení, tak ako koláč upečiete v sklenenej forme.

JARNÍ UBRUS S VANILKOVÝM KOLÁČEM Z PRVNÍCH JAHOD2

RYCHLÝ VANILKOVÝ KOLÁČ SO ŽELATÍNOU

Príprava: 30 minút * Získate: koláč s priemerom 27 cm

Bezlepkový korpus (cesto podľa Anji Donnermeyerové)

  • 3 stredne veľké vajcia
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleja
  • 3 vrecká kvalitného vanilkového pudingového prášku
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

Náplň

  • 3 plné lyžice jahodového alebo ríbezľového džemu
  • trocha čerešňovej pálenky
  • 200 g smotany, 30%
  • 1 vanilkový cukor
  • 350 g čerstvých jahôd
  • červené želé na tortu

1. Rúru zohrejte na 180 °C. Do misky dajte vajcia a cukor a vyšľahajte do hustej peny. Po malých troškách krátko zašľahajte olej. Prisypte vanilkové pudingy, pred posledným pridajte kypriaci prášok.

2. Cestom naplňte sklenenú formu vymazanú maslom a vysypanú múkou (na dno môžete dať papier na pečenie). Pečte na strednom rošte 30-35 minút.

3. Vychladnutý korpus potrite redším džemom zmiešaným s pálenkou. Smotanu ušľahajte do polotuha (ak chcete, pridajte stužovač šľahačky, nepoužívam ho), pridajte vanilkový cukor a krátko došľahajte. Navŕšte ju na korpus a urovnajte.

4. Umyté a osušené jahody nakrájajte na rovné, hrubšie plátky a od stredu ich naskladajte na koláč. Podľa návodu na obale zahrejte želatínu a zalejte s ňou jahody. Kým je tekutá, pracujte rýchlo pomocou lyžice. V malom množstve na lyžici bude želatína chladná a krásne priľne tam, kde potrebujete, bez toho aby stekala. Na základ potom rýchlo a rovnomerne vylejte zvyšok.

Koláč dajte vychladiť minimálne na 2 hodiny, lepšie do druhého dňa. Podávajte nakrájaný na klinky dozdobené zvyšnými jahodami.

JARNÍ UBRUS S VANILKOVÝM KOLÁČEM Z PRVNÍCH JAHOD3

Našľahaná smotana, domáci džem s trochou alkoholu a voňavé jahody, to sú veľmi zvodní spoločníci bežného piškótového cesta, ktoré si môžete upiecť aj s absenciou múky (pozri recept). Tortové želé používam číre i červené. Na veľmi zrelé jahody a maliny používam transparenciu, aby ovocie vyniklo, ale tieto prvé jahody bývajú niekedy málo zrelé, tak im pokojne pridajte farbu. Namiesto cukrárskej tortovej želatíny využite tiež prírodný agar, ktorý sa vyrába z červených morských rias a kúpite ho v bio potravinách, rovnako ako prášok do pečenia.

JARNÍ UBRUS S VANILKOVÝM KOLÁČEM Z PRVNÍCH JAHOD4

Pracovať pri fotografovaní s želé je celkom nevďačná úloha :o) Agar aj želatína tuhne približne pri 40 °C, a na túto teplotu zmes vychladne raz dva. Vidíte, že na lyžici i na stenách kastróliku je už želé pekne pevné a na nanesenie na tortu nepoužiteľné. S želatínou musíte pracovať rýchlo. Na jahodách spočinula ešte len prvá vrstva, takže povrch je ešte dosť nerovný, ale rada by som pridala ešte trochu...

JARNÍ UBRUS S VANILKOVÝM KOLÁČEM Z PRVNÍCH JAHOD5
..tiež rez by som si predstavovala inak. Rozhodne vykrojený z koláča pár hodín chladeného v chladničke. Ale fotiť sa musí, kým je dobré svetlo, takže je potrebné privrieť oko aj nad našľahanou smotanou topiacou v teple. Rýchlo teda prestrieť romantický jarný obrus - a dobrú chuť cez víkend!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *