Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom: III

Vrecká na príbory
9.10.2020
Poháre na víno s darčekmi pre priateľov
14.10.2020

Kombinovanie farieb má svoje pravidlá. Ako inak sa vyznať v neprebernom množstve odtieňov? Ak sa v ňom dobre orientujete, nebudete dlho váhať nad výberom nových napínacích poťahov. Bývanie je hra a baví nás už po stáročia.

Ak práve stojíte uprostred svojho bytu a hľadíte na pohovku, ktorá si zaslúži renováciu, pretože vám inak po všetkých stránkach vyhovuje, prichádzame so svižnou novinkou - napínacími jednofarebnými poťahmi Niagara, ktoré dokážu vašu staršiu pohovku príjemne omladiť. Španielski výrobcovia pre nich vybrali svieže pastelové farby so širokou škálou odtieňov, takže si nemožno nevybrať.

Lenže, čo ďalej? Vaše pôvodné zariadenie bolo celkom iste zladené do iného trendu. Využite príležitosť k poriadnej zmene. Máte jedinečnú možnosť vykročiť iným smerom, pretože s novou farbou vstúpia do priestoru aj nové impulzy. Zmeny v bývaní na seba obvykle naviažu aj veľké upratovanie, takže prečo sa nezamyslieť nad novou maľbou stien či nad náhradou staršieho koberca? Vy aj váš príbytok si zaslúži trochu neopozeranej inšpirácie.

Dnes sú pre vás pripravené odtiene zastupujúce tzv. neutrálne farby - módna tabaková a nežná smotanová.

bukle-tabakova

TABÁKOVÝM ODTIEŇOM DODÁ TEPLO PRÍRODNÁ FARBA DREVA

Iste ste si všimli, že hnedé tóny sú umiestnené na farebnom kruhu až uprostred. Ak ste sa niekedy pokúšali miešať farby, potom viete, že vytvoriť hnedú nie je vôbec jednoduché. Je to farba, ktorá má malú odraznosť svetla a zastupuje zemité tóny a všetky odtiene dreva. Poskytuje nám pocit pokoja, a preto si ju často vyberáme do svojho domova. Nepreberné množstvo odtieňov vnímame dvoma spôsobmi - delia sa na chladné a teplé tóny. Tabakový odtieň patrí k chladnejším, a tak ho vyvážite opačne pôsobiacimi odleskami dreva. Ak si vyberiete hnedú do svojho príbytku, nebudete mať problém s ďalším farebným ladením priestoru. Možno k nej priradiť takmer každú farbu, ktorú máte radi.

Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom 3

FAREBNÝ KRUH


Farbám prisudzujeme veľký význam. Napomáhajú optickým korekciám priestoru, podporujú naše nálady, dokážu upokojovať. Každý z nás k nim pristupuje individuálne a sme na nich mimoriadne citliví. Keď sa pozriete na farebné spektrum, je vidieť, že jedna farba prechádza do druhej. Celok však tvoria len 3 skupiny farieb. Ak pochopíte ich vzájomnú súvzťažnosť, zakaždým si svoj príbytok vyzdobíte správne:

1 Primárne farby tvoria žltá, modrá a červená. Nemožno ich získať miešaním iných farieb.

2 Sekundárne farby vytvoríte zmiešaním rovnakých dielov dvoch primárnych farieb. Vznikne oranžová (z červenej a žltej), zelená (zo žltej a modrej) a fialová (z modrej a červenej).

3 Terciálne farby vzniknú zmiešaním primárnej farby a susednej sekundárnej farby, napr. okrovožltá (vľavo od žltej) a zelenožltá (vpravo od žltej).

Vo farebnom spektre celkom iste chýba čierna, biela a šedá, ale medzi farbami sa nevyskytujú, pretože vlastne ani nie sú farbami. Predstavujú presýtenie až nedostatok svetla. Pre vzájomné susedstvo farieb a ich miešanie sú však nesmierne dôležité.


TABAKOVÁ + KOMBINÁCIA TÓN V TÓNE

Pri výbere tmavších farieb je potrebné v celkovej kompozícii myslieť na to, ako je miestnosť orientovaná podľa svetových strán a koľko denného svetla vám poskytne. Tmavá pohovka je určite praktická, ale výmaľbu stien alebo voľbu tapiet už zvoľte vo svetlých tónoch, aby ste vytvorili celkovo prívetivú atmosféru. Hnedou a béžovou určite nič nepokazíte, ale dajte si záležať na výbere doplnkových farieb. Môžete zostať len pri hnedých tónoch, ale potom je potrebné priestor vyvážiť odtieňmi dreva, pridať robustné sklo a vpustiť do neho život v podobe zelených rastlín. Inak by vás monochromatická kompozícia mohla po čase začať nudiť.

TABAKOVÁ + NEUTRÁLNE TÓNY ŠEDEJ

Hnedá farba vychádza zo všetkých prirodzených odtieňov prírody a pocitovo nám ponúka stabilitu. Určite preto si ju väčšina ľudí vyberá ako základ pre svoje bývanie. Hnedá je však farbou príliš skromnou, a tak výsledný dojem môže dopadnúť neutrálne a bez života. Všetky prírodné tóny však veľmi ľahko priradíte takmer ku všetkým farbám spektra. Ak chcete napriek tomu úplne prírodný priestor, z ktorého sála tlmená energia, skombinujte hnedú so širokou škálou šedej presvetlenou farbou bielej kávy. Dôležité zjemnenie prinesú aj vybrané dekory látok. Predstavte si napríklad smotanové ruže na svetlošedom základe a na podlahe svetlé dosky. Vytvoríte tak veľmi elegantný a harmonický celok.

TABAKOVÁ + ĽUBOVOĽNÝ KONTRAST PASTELOV

Farieb, lichotiacím stredne hnedým tónom, je veľa. Z kontrastných odtieňov si vyberte červenú alebo oranžovú pre mladistvú miestnosť plnú vzruchu, z jemných kombinácií pastelovej sivomodrej alebo púdrovoružovej zase vznikne interiér s nádychom vybraného luxusu. Ak pracujete s hnedými farbami, v každom prípade ich presvetlite neobmedzenou škálou bielej až smotanovej a predovšetkým pridajte mnoho pestrofarebných vzorov a štruktúr.

bukle-smetanova

SMOTANOVÉ TÓNY SÚ ODRAZOVÝM MOSTÍKOM PRE OSTATNÉ FARBY

Smotanové odtiene patria k neutrálnym farbám, hneď vedľa čiernej a šedej. Sú označované ako odtiene prírodné, pretože zastupujú farby dreva, vlny, nebieleného ľanu, vaječných škrupín, bielej kávy a pod. Bolo by zbytočné prieť sa o to, či sa majú nazývať krémové alebo béžové, každý z nás vidí pod jednotlivými označeniami tú svoju farbu. V každom prípade tu opustíme farebný kruh, pretože v ňom neutrálne farby nenájdeme. S kombináciami farieb teda nakladajte voľnejšie a k smotanovým odtieňom si priraďte farbu, ktorá sa vám páči. Esteticky pôsobiacich kombinácií je viac než dosť. Voľba smotanovej pohovky vám ruky nezviaže. Naviac - pri snímateľnom poťahu sa svetlej farby báť nemusíte, pretože ho kedykoľvek vyperiete v práčke, čo si v prípade bežného čalúnenia nemôžete dovoliť.

SMOTANOVÁ + BIELA, ČO NIE JE BIELA - KOMPOZÍCIA TÓN V TÓNE

Bledé neutrálne farby vytvárajú súčasný elegantný štýl bývania. Pri zariaďovaní svojho domova môžeme pritom vo veľkej miere nakukovať k našim škandinávskym susedom, ktorí puristický štýl doviedli k dokonalosti. Prirodzené bývanie vychádzajúce z prírodných farieb navodí pokojné prostredie, ktoré je však potrebné porušiť najrôznejšími typmi štruktúr, aby sa celok obohatil vizuálnymi efektmi a nepôsobil fádne. V textilných materiáloch treba prestriedať lesk a mat, hrubo tkané látky, materiály s vlasom, kožušiny. Využite aj foto potlač, ktorá pôsobí výrazne plasticky. Z nábytkového vybavenia sa hodí ratan, vŕbové prútie, hrubo vyzerajúce drevo ľubovoľných odtieňov.

SMOTANOVÁ + ĽUBOVOĽNÝ KONTRAST

Ostré kontrasty jemným smotanovým tónom nepristanú. Napriek tomu, ak máte radi farby, doplňte neutrálne béžové odtiene rôznej intenzity miernejším kontrastom. Napríklad stredne hnedou, teplou oranžovou (bez signálneho zafarbenia), korálovo červenou, jemnou zelenou. Tu záleží na vašom vkuse a na obľúbenosti tej ktorej farby. Jednu z týchto farieb si vyberte pre svoj smotanový interiér ako doplnkovú farbu.

SMOTANOVÁ + JEMNÝ KONTRAST FARIEB OBSAHUJÚCICH ŠEDÚ

Samotná šedá farba vyzerá vedľa smotanovej výborne. Tu je nutné namiešať správnu intenzitu, od svetlých tónov až po surový antracit. Z pastelových farieb, ktoré máte radi, si vyberte také, ktoré tiež obsahujú šedú farbu - napríklad šedozelená, modrošedá. Zmiešaná kompozícia pôsobí nesmierne príjemne, ale opäť - farby sú veľmi vyrovnané. Pridajte štipku kontrastu v podobe lešteného nábytku, neglazovanej terakoty, šedého koberca a vlasových materiálov na vankúšoch. Vedľa neutrálnych farieb je vždy priestor pre látky s grafickým dizajnom i s florálnymi motívmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *