O liečivých smrekových výhonkoch sa hovorí ako o zázračnom prostriedku na celý rad neduhov. Poznali ho už naši predkovia.
Pre cenný poklad si na jar môžete zájsť do lesa. Čerstvé výhonky smrekov, ale aj jedlí, smrekovcov a borovíc, obsahujú liečivé silice, ktorých účinky sú známe po stáročia. Zbierajú sa prevažne v máji, keď sú ešte malé a mäkké. Záleží na oblasti, v ktorej bývate. Dĺžka výhonkov by mala dosahovať maximálne 4-5 cm. Výhonky je samozrejme potrebné získať v krajine, čo najviac vzdialenej od civilizačných vymožeností.
Minulý týždeň som si priniesla potrebné množstvo maličkých prírastkov a stromčekom náležite poďakovala. Prírastky opatrne odstrihnite záhradníckymi nožnicami, najlepšie z niekoľkých stromov, a v dávke, ktorá stačí na prípravu 4 malých pohárov. Je to medicína na zlé časy, takže v rodine úplne stačí. Je potrebné byť ohľaduplný k prírode.
Na severnej pologuli rastie celkom asi 40 druhov smrekov. V našich končinách je pôvodný iba smrek ztepilý. Dorastá výšok 40-60 m. Každoročné prírastky na jar žiaria jasavou zelenožltou farbou. Sú mäkké a poddajné, a obsahujú vysoký podiel vitamínu C, ktorý významne posilňuje imunitný systém, ako aj liečivých silíc tlmiacich kašeľ.
Naši predkovia dokázali z prírody využiť úplne všetko. Zo smrekov spracovávali:
Terpentínové silice, ktoré obsahuje ihličie aj šišky, uvoľňujú dýchacie cesty, pomáhajú rozpúšťaniu hlienov a vykašliavanie, tíšia bolesti kĺbov, svalov. Ihličie pôsobí antibakteriálne, takže výluhy fungujú ako účinné kloktadlá a pri inhaláciách. Pozor pri astme, ako vždy platí, že než sa pustíte do ľudového liečiteľstva, poraďte sa so svojím lekárom.
Výhonky naložené do 40% alkoholu fungujú ako mazanie na natiahnuté svaly. Tinktúra pomáha pri reumatoidnej artritíde. Použite asi 2 hrste výhonkov a ponorené v čistom alkohole ich uchovajte na slnečnom mieste po dobu 1-2 mesiacov. Potom sceďte.
Smrekový ocot prekrvuje vlasové korienky. Stačí keď ihličie naložíte na 14 dní do kvalitného jablčného octu. Fľašu často pretrepte, potom sceďte a ponechajte na chladnom a tmavom mieste.
Masážny olej uľaví boľavým kĺbom. Výhonky naložte najlepšie do olivového oleja.
Príprava: 1 hodina + naloženie * Získate: 3-4 malé poháre
1. Výhonky vložte do hrnca, zalejte ich 1 l pramenitej vody, prikryte pokrievkou a nechajte 2 dni v chladničke.
2. Potom hrniec presuňte na platňu, pridajte 1 citrón aj s kôrou nakrájaný na kolieska, a všetko nechajte od bodu varu 15 minút čulo prebublávať.
3. Počkajte až zmes trochu vychladne a šťavu sceďte. Zvyšok výhonkov vytlačte. Šťava bude najprv belavá, až s cukrom sa zafarbí. Dajte ju do hrnca a pridajte cukor.
4. Cukor dokonale rozpustite a za stáleho miešania šťavu zvarte. Vďaka cukru zožltne a postupom sa sfarbí do odtieňa sýteho jantáru. Varte asi 45 minút, nie príliš sprudka. Med začne krásne hustnúť, počítajte s tým, že po vychladnutí ešte viac spevnie. Nevarte dlhšie, aby skaramelizovaný cukor neprehlušil chuť smrekových silíc.
5. Horúci med nalejte do vyparených pohárov, zaviečkujte a nechajte 15 minút hore dnom.
Liečivý dar stromov prijmete len tým, že sa pod nimi môžete zdržiavať, dotýkať sa ich kôry, vnímať omamnú vôňu lesa. Práve tieto kúsky ihličia som si schovala na zimu pod viečkami.
Je na vás, či zvolíte radšej konzistenciu ako med (tej dávam prednosť ja) alebo ako sirup. Oboje je rovnako skvelé.
Smreky oberám opatrne, vždy len pár kúskov z každej vetvičky. Je fakt, že ich mám niekoľko na parcele záhrady. Mäkké výhonky zalejem čistou pramenitou vodou a nechám prírodu urobiť, čo vie. Po dvoch dňoch v chladničke z nich bude úžasný med.
V okamihu, keď výhonky scedíte, získate belavo zafarbenú šťavu, ktorá sa pri varení s cukrom začne sfarbovať do zlatohnedej farby. Výsledkom bude med ako od lesných včiel. Teraz príde to najkrajšie - varenie medu. Užijete si neskutočne krásnej vône. Varila som presne 45 minút a na presun medu do pohárov som použila stierku, aby ani kvapka nezostala nazmar. Varím v hrncoch s keramickým povrchom, na ktoré nedám dopustiť. Nič sa v nich neprichytí.
Keď med necháte vychladnúť, ešte viac spevnie a bude nádherne hustý. Maškrťte ho po lyžičkách alebo ho pridajte deťom na pečivo s maslom. Veľmi im chutí.