Marocký mätový čaj z French press

Jarný stôl + obrúsky v tvare srdca
28.4.2021
Aranžmán pre mesiac máj: zelené darčeky
5.5.2021

French press je špeciálna kanvica na prípravu filtrovanej kávy. Kúpte si jednu kanvicu špeciálne na čaj, bude používaná neustále v jednom kole.

Oficiálny patent na french press pochádza z Talianska z 30. rokov minulého storočia. Kanvica bola určená na to, aby oddelila kávovú usadeninu od hotového nápoja. Mechanický pomocník sa rýchlo rozšíril do kaviarní a udomácnil v mnohých kuchyniach. Po druhej svetovej vojne doputoval aj do Francúzska, kde vznikol inovovaný patent a kávovej kanvici zostal už názov french press, francúzsky сafetière à piston, teda kávovar s piestom, a to napriek tomu, že sa v ňom rovnako úspešne pripravuje čaj.

Jemné sitko, ktorým je mechanický piest vybavený, práve tak ako kávovú usadeninu zadrží napučané čajové lístky alebo bylinky, takže si podobným spôsobom pripravíte ľubovoľne silný čaj, krásne prefiltrovaný a čistý. Káva aj čaj patrí k mimoriadne aromatickým nápojom, a tak je len rozumné, ponechať si čajovú kanvicu tak povediac separé. Prípravu čaju nejde príliš zovšeobecniť, pretože záleží na jednotlivých odrodách a doba sparenia lístkov je zakaždým iná.

Vyskúšajte mätový čaj z čerstvých lístkov, ktorý sa pije sladký a silný, a v zimnom období je neskutočnou vzpruhou.

Marocký mätový čaj z French press 2

M - ako MÄTA

bylina obľúbená pre svoju nezameniteľnú vôňu má svoje miesto medzi liečivými rastlinami; podporuje trávenie a chutí nám v teplých i studených nápojoch

MÄTA PIEPORNÁ A ĎALŠIE

Trvalka vysoká asi 50 cm patrí k odolným bylinkám a vonia v nejednej záhrade. Kedysi dávno sa jej hovorilo balšám alebo veterná bylina (silicu získanú z mäty dobre poznáte ako mentol). Odvary z nej pomáhali pri črevných kolikách, nadúvaniu a žlčníkových problémoch, pripravovali sa z nej kloktadlá a pastilky proti bolesti hrdla, pripravoval sa z nej čaj. Dodnes sa mätový čaj podáva v mnohých krajinách v závere menu s niekoľkými chodmi, pre prirodzené vytrávenie.

Výrazná vôňa mäty je súčasťou mnohých kulinárskych špecialít. Mäta sa pridáva k čerstvému ​​bobulovému ovociu, do chladených nápojov, úžasná je v čokoláde, ale využíva sa aj v kozmetike. Dokáže vzpružiť a osviežiť. Mäta má celý rad kultivarov a tak môžete začať pestovať mätu kučeravú, klasnatú, vonnú, kanadskú a ďalšie, s celým radom vôní blížiacim sa grapefruitu, citrónu alebo zázvoru.

Esenciálny olej z mäty piepornej tlmí bolesti, takže môže lokálne pomôcť pri bolestiach kĺbov, svalov alebo hlavy, ale býva tiež súčasťou zmrzlín alebo alkoholických likérov. V období tehotenstva by sa mala mäta užívať len v minimálnom množstve, skôr ako korenie.

Príprava: 15 minút *  Získate: 2-3 šálky

Čaj som pripravovala v kanvici s objemom 0,75 ml

  • 2 hrste lístkov z čerstvej mäty
  • 3 lyžičky kvalitného zeleného čaju, sušeného
  • 3 lyžičky krupicového cukru
  • 500 ml vriacej vody
  • tekutý med podľa chuti
  • niekoľko lístkov mäty na dozdobenie

1. Umyté lístky mäty nechajte odkvapkať na papierovej utierke. Kanvicu vypláchnite horúcou vodou.

2. Mätu vložte dovnútra, pridajte sypaný zelený čaj, cukor a všetko zalejte vriacou vodou. Zamiešajte, na kanvicu nasaďte veko, ale piest ponechajte hore. Odmerajte 5 minút a nechajte čaj lúhovať.

3. Potom piest so sitkom stlačte dole a čaj ihneď rozlejte do pohárov. Podávajte ho s niekoľkými lístkami mäty a s lyžičkou medu na dosladenie.

Nebudete potrebovať teplomer na meranie teploty, pretože lístky treba len spariť vriacou vodou. Stačí iba päť minút, aby čaj dostal potrebnú silu a vôňu...

...čaj vypite teplý a príjemne sladký. Mäta sama o sebe pôsobí sladkasto, ale je príjemné jej chuť podporiť ešte malou lyžičkou medu. Voňavý nápoj je uprostred zimy naozajstným potešením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *