Na rôznych miestach sveta sa jedia rôzne veci nielen na Vianoce, ale aj na nový rok. Ak už vás nebaví novoročná šošovica, poďte si odskočiť do Holandska na novoročné šišky.
Na Slovensku šišky patria skôr až k fašiangom, Holanďania ale zjedia veľa šišiek hlavne v období Vianoc a najmä na Nový rok. Ten oslavujú vôbec zvláštnou tradíciou: schádzajú sa pri pobreží Severného mora, aby sa do neho mohli spoločne vnoriť a v tej ľadovej vode si zaplávať. Niet divu, že niečo také je potom treba zajesť porciou hrozienkových šišiek. Osobne hlasujem za ich vyprážanie a ochutnávanie bez toho, aby kvôli tomu človek ponoril palec do Dunaja či Váhu.
Príprava: 35 minút + 1 hodina kysnutia
Získate: 12–15 kúskov
1. Do vlažnej vody nasypte lyžicu hladkej múky, lyžičku cukru a sušené kvasnice. Nechajte asi 10 minút odstáť, kým sa kvasnice neaktivujú a nezačnú bublať.
2. Vzniknutý kvások prilejte k zvyšku preosiatej múky, prisypte cukor, pridajte vajcia a mlieko a vypracujte hladké cesto, v robote alebo s ručným šľahačom s hnetacími hákmi to zaberie asi 10 minút. Nakoniec vmieste aj hrozienka.
3. Misu prekryte, aby cesto neosychalo, a uložte na teplé miesto kysnúť, ja ju obvykle zabalím do deky a uložím na kreslo ku kúreniu.
4. Rozohrejte dostatočnú vrstvu oleja, je potreba asi 7–8 cm vysoká, aby šišky mohli plávať. Správne nahriaty olej spoznáte tak, že keď do neho vložíte drevenú varešku, začne to okolo nej pekne perliť, vo fritéze postačí cca 160 °C. Kúsky nakysnutého cesta (áno, stále je dosť mokré!) naberajte na lyžicu a vkladajte do oleja, smažte z oboch strán dozlatista, celkom asi 6 minút. Pokiaľ bude olej veľmi horúci, šišky na povrchu spálite, ale vo vnútri zostanú surové, tak pozor na to!
5. Hotové šišky nechajte odkvapkať od prebytočného oleja a podľa chuti podávajte poprášené práškovým cukrom so škoricou či vanilkou.
Základom úspechu každého kysnutého cesta sú bezpochyby kvasnice. Niekto nedá dopustiť na čerstvé, niekto nepečie inak ako zo sušených. Priznávam, že ja som sa v posledných rokoch presunula do druhej kategórie: sušené sú vždy po ruke, neplesnivejú, vždy nakysnú (čo sa o čerstvých povedať nedá) a ľahko sa odmeriavajú.
Pokiaľ máte doma jedny a v recepte sú druhé, tak si množstvo jednoducho prepočítajte: 2,5 gramu čerstvých zodpovedá 1 gram sušených. Teda našich 13 g zodpovedá 32,5 g čerstvého droždia (1 lyžička sušeného droždia sú asi 3 g).
Ak chcete mať istotu, že je s kvasnicami všetko v poriadku, pripravte si najskôr kvások, ako je to popísané v recepte. Pokiaľ by nevzišiel alebo bublal len málo, vylejte ho a pripravte nový z iných kvasníc. Pokiaľ kvások nevzdíde dostatočne, cesto rozhodne nenakysne, ako má.
Prídu vám klasické kysnuté šišky trochu nuda? Nebojte sa toho a cesto okoreňte. Niekto ocení štipku muškátového orieška, niekto štipku kardamómu, niekto sa vyžíva vo vanilkovom cukre, škorici, citrónovej kôre alebo lyžici rumu či orechového likéru. Všetko je len na vás. Korenie tiež môžete pridať až do cukru na posyp.
Čo sa do nového roku môže hodiť?
Ďalšie skvelé recepty inšpirované nielen Holandskom