Novoročný orieškový koláč

Aranžmán pre mesiac január: misa z ľadu
5.1.2022
Domáca horúca hruška
12.1.2022

Čím sa tak odmeniť po prvom pracovnom týždni, ktorý máme za sebou? Prekvapte rodinu sladkým kúskom koláča.

Prajem krásny nový rok všetkým našim milým čitateľom, a aj keď ste po sviatkoch poriadne namlsaní, nemôžem inak, než vám prichystať sladké privítanie.

Koláčové formy sú mojou obľúbenou kuchynskou zbraňou, keď potrebujem upiecť niečo na efekt. Zvlášť sklenené formy sú veľmi atraktívne. Každý koláč pekne zabalia, takže vyzerá úhľadnejšie, aj keď si s ním nedám toľko práce. Ak si naopak dáte predsa len trochu práce, vykrájajte do vrchného plátu cesta pár otvorov, ktoré prezradia náplň. Koláč bude vyzerať lákavejšie. Tento koláč je vlastne obdobou tradičného lineckého koláča, iba je plný orieškov. Vo výsledku pripomína obrovské vianočné pečivo a rovnako tak chutí. Ak ste sa ho v minulom roku neprejedli, môžete pokračovať v rozmaznávaní rodiny.

Po Novom roku zdobím koláč vykrájanými hviezdičkami, ale počas roka si vyberte srdiečka alebo kvietky. Dobre vyzerá použitie formičiek rôznych veľkostí. Sady formičiek objavíte aj na našom e-shope.

 

Ak si netrúfate na prenesenie horného
vykrojeného plátu cesta, naplňte koláč
len džemom a zo zvyšného cesta
vykrájajte hviezdy rôznych tvarov a
pokryte s nimi celú plochu. Cesto vám
zostane ešte na druhý koláč, ktorý
môžete smelo zamraziť.

Příprava: 50 minut * Získáte: koláč o průměru 28 cm

Těsto

  • 400 g hladké mouky, prosáté
  • 175 g lískových oříšků, mletých
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté pomerančové kůry, BIO
  • špetka soli
  • 4 žloutky
  • 200 g chladného másla, nakrájeného na kousky
  • 5 lžic ledové vody
  • + sada vykrajovátek ve tvaru hvězdiček

Náplň

  • 250 g domácí zavařeniny - linecká, višňová, malinová apod.
  • panák griotky (nemusí být)

1. Sypké přísady vložte do robotu, promíchejte, přidejte ostatní ingredience. Hnětacím hákem vše krátce promíchejte, a jakmile se těsto začne spojovat, přesuňte ho na vál. Rychle ho dopracujte rukama, mouka není třeba. Těsto je mastné a hutné.

2. Vypracujte váleček a uložte ho do lednice nejméně na 2 hodiny. Pak těsto rozdělte na 2 části a vyválejte plát pro spodní část koláče. Koláčovou formu vytřete máslem, těsto namotejte na váleček a přeneste do formy. Prsty urovnejte hrany a přebytek těsta setřete pevnou stěrkou z okraje formy.

3. Dno propíchejte vidličkou a pokryjte ho hustým džemem. Chcete-li, nejprve ho smíchejte s trochou griotky. Troubu zapněte na 180 °C.

4. Z druhé části těsta vyválejte plát, vykrojte z něj kruh o velikosti formy plus přídavek na okraje. Střed kruhu libovolně ozdobte vykrojenými hvězdičkami různých rozměrů. POZN.: Je třeba nechat mezi nimi větší plochy plného těsta, aby se plát nerozbil při přenosu. Tato místa později zaplníte vykrájenými tvary. Plát opatrně namotejte na váleček a velice rychle ho přemístěte nad formu. Váleček nasaďte nad okraj, rozrolujte těsto a prsty ho jemně dopravte na správné místo. Plát po džemu mírně klouže.

5. Okraje horního plátu spojte se spodním plátem pomocí vidličky. Kolmo s ní tlačte po obvodu a vytvoříte tak ozdobné vroubky. Koláč vložte na střed vyhřáté trouby a pečte 25-30 minut, dokud těsto nezačne zlátnout. Musí být propečené. Je-li třeba, v polovině pečení koláč přikryjte pečicím papírem. Hotový koláč mírně pocukrujte a nechte vychladnout.

Nie, toto nebude diéta :o) Koláč je určený všetkým milovníkom lineckého pečiva. Pokiaľ k nim patríte, odporúčam pripravovať si v lete vlastné džemy, ktoré sú skutočne plné ovocia a majú znížené množstvo cukru.

S cestom sa pracuje trošku horšie, než so samotným lineckým. Ale oba typy sú tukové, tak viete, do čoho idete. Tu je navyše veľké množstvo namletých orieškov, ktoré môže cesto urobiť drobivým. Dôležité je, aby ste cesto po spracovaní dali oddýchnuť do chladničky – niekedy ho nechám aj do druhého dňa. Potom musí byť v izbovej teplote až začne byť tvárne. Rozhodne ho však nenechajte úplne zmäknúť. Na prenesenie vykrájaného horného plátu používam valček, na ktorý ho namotám. Potom ho možno bez úhony odobrať na koláč. Len to chce trochu cviku, ale prezradím, že po hladine džemu ide cesto celkom dobre dostrkať, kam potrebujete.

Cesto krásne vyskočí, ale pozor na horúci koláč. Bublajúci džem musí poriadne vychladnúť. Koláč je dobrý vychladený, kedy sa trošku prevlhčí a zvláčni. Rovnako tak, ako vianočné pečivo.

V sklenenej forme sa perfektne pečie, stačí ju potom chvíľku odmočiť a hneď je čistá. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *