Rastúci veniec, ktorý nezvädne

Domáce tvarohové dezerty sú naj
19.6.2024
Zmrzlinové sendviče
26.6.2024

Niekedy príde chuť na výtvarnú prácu a práve nemáte nič, z čoho by sa dalo vytvoriť niečo nové do bytu. To je potom ideálne siahnuť po domácich zásobách. Napríklad po korpuse venca, alebo ešte lepšie - po hotovom venčeku umelom. Aj ten sa dá prebudiť k životu.

Dnes síce nepridávam ďalší materiál do seriálu o tvorení z prírodnín, pretože som (až na výnimku) do aranžmánu venčeka zapojila umelé materiály, ale celkom dobre som spotrebovala všetko, čo mi zostávalo z najrôznejších minulých prác. Pomocou niekoľkých krehkých rastliniek som veniec nechala „rozkvitnúť“, aby mi tu mohol dlho robil radosť.

Milujem prácu s prírodninami, ale nápadom s umelými rastlinami a dekoráciami sa nebránim. Často vznikajú aranžmány, ktoré obstoja v tmavých kútoch miestností, kde by živé rastliny bez slnečných lúčov nevydržali, alebo vence a dekorácie na vstupné dvere, kde pokojne odolávajú poveternostným vplyvom, a na jeseň aj v zime sa rôznymi vetvičkami a drobnosťami dajú dokončiť vonkajšie hrantíky. Dnes už sa umelé kvety a zelené rastliny vyrábajú tak krásne a vkusné, že vyzerajú prirodzene a mnohokrát aj na nerozoznanie od tých pravých.

02

ZELENÝ LÍSTOČKOVÝ VENIEC

s ktorým tu pracujem je vyrobený z odolného plastu a pretože je krásne hustý, ľahko sa v ňom ukotvia ďalšie dekorácie. Ide zavesiť aj naaranžovať na stôl. Po odstránení ozdôb ho čistím vlažnou vodou, a keď mám chuť, znova ho pretvorím na niečo iné.
VYUŽITE ZVYŠKY DEKORÁCIÍ

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VYTVORENIE DEKORÁCIE NA STÔL

Najprv sa pozrite po svojom príbytku do všetkých váz. Pokiaľ si svoj domov radi zdobíte, nebudete mať núdzu o nasušené rastliny. To bude ideálny stavebný kameň, beztak je po zime treba odstrániť rôzne lapače prachu, ale drobné klásky, trávy alebo usušený nevestin závoj, sa bude celkom určite hodiť. Mrknite tiež do najbližšieho kvetinárstva, kde objavíte zväzok umelých kvetov hodiacich sa presne k vášmu zámeru. Vyberte si čo najkrehkejšie rastliny. Celkom si pripravte:

  • plastový veniec s lístočkami s priemerom 26 cm
  • zvyšky prírodnín a umelých rastlín s kvetmi aj bez
  • staršie nožnice
  • viazací drôt, zelený / čierny
  • niekoľko motýlikov vyrobených z peria / vystrihnutých z farebného papiera
ARANŽUJTE PODĽA SVOJEJ FANTÁZIE

VENIEC PONECHAJTE VZDUŠNÝ

Rastliniek naozaj nebudete potrebovať veľa. Celok by mal vyzerať ľahko a náhodne. Akoby z venca vyrážali prvé klásky a chystali sa rozkvitnúť. Uvidíte sami.

1   Rastliny (prírodné aj umelé) si roztrieďte podľa toho či majú kvety, alebo sú iba zelené.

Najprv naaranžujte zelené rastliny. Začnite jedným dominantným druhom a zapichnite ho do venca na troch miestach. Medzi tieto rastliny umiestnite krehkejšie druhy už náhodne. Snažte sa o to, aby mali rôznu výšku.

3  Rastliny s kvietkami umiestnite nakoniec - drobné kvietky ponechajte nižšie a môže ich byť po obvode venca viac, nápadnejšie solitérne kvety ponechajte na vysokých stonkách. Môžete si pomôcť tým, že ich predĺžite drôtikmi. Vo venci ich ukotvíte veľmi ľahko, ale keby vám predsa len niektorý zväzok nedržal na mieste, omotajte jeho koniec niekoľkokrát papierovou lepenkou. Akonáhle stonky zhrubnú, vtlačte ich tam, kde ich chcete mať.

MOTÝLE SĽUBUJÚ LETO

MOTÝLIKY SI MÔŽETE VYROBIŤ

4   Úplne nakoniec rozmiestnite nad veniec motýliky. Prilepte ich na dlhšie drôtiky, aby ste mali pocit, že sa nad kvetmi vznášajú. Použila som dekorácie vyrobené z farbeného peria, ale môžete si poradiť aj inak. Motýliky si napríklad vystrihajte z obojstranne potlačeného papiera.

Urobte si cez víkend trochu radosti, krehký aranžmán Vám na stole vytvorí krásny dojem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *