Staráte sa správne o uteráky a osušky

Špaldové maxi lievance s černicovou omáčkou Žahour
18.10.2024

Aby si uteráky so slučkovým povrchom udržali savosť a mäkkosť po dlhý čas, musíme sa o ne dobre starať. Rovnakú starostlivosť venujte aj úhľadne zloženému bielizníku.

Každému z nás sa už podarilo vyrobiť z froté uterákov škrabavú textíliu, ktorá sa dá používať jedine tak namiesto peelingových emulzií. Je to tým, že sme sa o ne starali chybne, a nedodržiavali pár pravidiel, ktoré nie je dobré meniť. V súvislosti s uterákmi sa tiež často hovorilo o vyblednutých alebo zapraných farbách. To je snáď jediné, čo už vás nemusí trápiť. Kvalitné uteráky a osušky sú stálofarebné a pokiaľ periete oddelene farebnú a bielu bielizeň, svetlé tóny nezošednú. 

Pri nákupe bielizne do kúpeľne si rozmyslite výber materiálu. Najobľúbenejšie sú uteráky z bavlneného froté, pri ktorom je dôležitým údajom uvedená gramáž. Nedajte sa zmiasť tým, že huňaté a ťažké uteráky musia byť zákonite tie najkvalitnejšie. Cena samotná vás zvedie na scestie ešte ľahšie, ale rozhodne platí, že lacný tovar sa nevypláca. Ako sa teda zorientovať?

Staráte sa správne o uteráky a osušky2

1/ KVALITA BAVLNENÉHO FROTÉ

vynikne najlepšie v celých kompletoch, ktoré elegantne dokončia kúpeľňu doma aj na chalupe
  • Bavlnené froté- dobre saje, je mäkké a poddajné a nášmu telu dopraje príjemnú masáž. Najkvalitnejšie froté sa vyrába z egyptskej bavlny. Uvádzané gramáže sa pohybujú medzi 300 až 600 g/m². Úplne postačia stredné hodnoty okolo 450 g/m² - uteráky s vyššou gramážou dlhšie schnú a pokiaľ nemáte vzdušnú a dobre vetrateľnú kúpeľňu, zostanú dlho vlhké.
  • Bambusové uteráky- výroba bambusových vlákien je rýchla a ekologická. Tiež oblečenie z bambusu sa teší veľkej obľube pre svoju savosť a mäkkosť. Uterákom prepožičiava úplne mimoriadne benefity, pretože textílie z bambusových vlákien sa lepšie bránia baktériám, čo je pri osobnej hygiene nesmierne dôležité. Bambusové uteráky a osušky si zvoľte na pobyt vo verejných priestoroch, ako sú bazény, kúpele, telocvične. Vlákna sú oveľa viac savé ako bavlnené a uteráky tiež rýchlejšie preschnú. Kúpte si ich do kúpeľní, ktorým chýbajú okná a prirodzené vetranie.
  • Uteráky z mikrovlákna- s mikrovláknom sa v súčasnej dobe stretnete na každom kroku. Textilné výrobky sú ľahké, zamatovo hebké a dokonale odparujú vlhkosť. V bytovom textile sa s nimi stretnete najčastejšie na posteľných obliečkach, ktoré vám ponúknu okrem uvedených predností aj nekrčivosť. Uteráky z mikrovlákna majú vynikajúcu savosť a právom sa označujú ako rýchloschnúce. Zaobstarajte si ich predovšetkým k fitness a outdoorovým aktivitám. Pri cestovaní oceníte aj to, že balíček s uterákom má oveľa menšie rozmery ako objemné froté.
Staráte sa správne o uteráky a osušky3

2/ ROZMERNÉ OSUŠKY PATRIA K LETU

pohodlne sa zabaľte v kúpeľni, na záhrade aj na pláži

Osušky zastávajú úplne nezastupiteľnú úlohu. Patria ku kúpeľnému komfortu, osušia a zahrejú vás zakaždým, keď to potrebujete, a poskytnú vám domácku pohodu aj vonku na záhrade. Deti ich milujú, pretože sa nerady utierajú po každodennom kúpeli, a takto sa len stačí do nich zabaliť. Do batožiny sú osušky trochu rozmerné, takže vyberajte z klasického froté najlepšie v gramáži 450-500 g/m². Vzhľadom na to, že v prírode ľahko zatrhnete slučky, snažte sa materiál pod nimi roztiahnuť do šírky aj výšky a zvyšok nitiek opatrne odstrihnite nožnicami. Nemusíte mať obavu, že sa budú textílie ďalej párať.

Staráte sa správne o uteráky a osušky4

3/ SPRÁVNE PRANIE A SUŠENIE UTERÁKOV

a niekoľko nemenných zásad pre práčku a sušičku

PRANIE

  • Pred prvým použitím vyperte froté prádlo samostatne v práčke. Ideálne 2×, aby sa z textílií odstránili nečistoty z výroby a predovšetkým preto, aby sa v osnove pevne zatiahli slučky. Froté znáša teplotu od 40 do 60 °C, orientujte sa podľa pokynov výrobcu.
  • Uteráky a osušky roztrieďte rovnako ako ostatné prádlo na svetlú a farebnú várku. Farebné uteráky perte v pracom géle, biele froté naopak v pracom prášku, ktorý navyše obsahuje optické rozjasňovače.
  • Dajte pozor, aby ste spoločne s uterákmi neprali bielizeň so zipsami, zapínacími háčikmi a pod., pretože by mohlo dôjsť k zatrhnutiu slučiek. 
  • Práčku neprepĺňajte, aby bielizeň mala dostatok priestoru na „vybúchanie“. Až potom sa dokonale vyperie.
  • V žiadnom prípade nepoužívajte avivážne prostriedky. Majú za následok zlú savosť, pretože sa v uterákoch usadzujú a zlepujú bavlnené vlákna. Vaše uteráky sa veľmi rýchlo stanú drsnými.
  • Pokiaľ potrebujú vaše uteráky regeneráciu, pridajte do prania trochu octu a pracej sódy. Vyperte na klasický program a pridajte pohár octu a pol pohára pracej sódy do priehradky na prášok. Ocot v textíliách rozpustí usadeniny po pracom prášku a sóda ich zmäkčí.
  • Častým praním sa znižuje životnosť froté, ale viete, že niektoré kúsky v bielizníku máte také množstvo rokov, že sa už nemôžete dočkať, kedy ich nahradíte novými. Uteráky teda užívajte ako je treba a meňte ich často. Jedná sa o osobnú bielizeň, ktorá obsahuje baktérie, šupinky kože, vlasy. Ak máte v rodine maróda, pokojne risknite aj vyvárku, aj keď ju výrobca neodporúča. Uteráky to väčšinou smelo vydržia.
  • Žmýkať môžete aj nad 1000 otáčok; froté prádlo sa nežehlí, takže je vhodnejšie nežmýkať príliš energicky. Ak sušíte bielizeň v byte a máte tam veľmi suchý vzduch, využite uteráky na jeho zvlhčenie. Nielenže prospejete svojmu zdraviu, ale nemusíte sa báť ani o podlahu, pretože odstredené froté nekvapká.

SUŠENIE

  • Froté prádlo vyberte z práčky a pretrepte, uterákom vytiahnite rohy, zvlášť v prípade, že bielizeň má vytkané ozdobné bordúry, ktoré sa po praní mierne sťahujú.
  • Uteráky nechajte voľne uschnúť, prípadne ich zverte sušičke, pokiaľ to výrobca dovoľuje. Vyhýbajte sa sušeniu uterákov na radiátore, kde sa vytiahnu, aj na priamom ostrom slnku. Neplatí to ani pre bielenie bielej bielizne, pretože froté vlákna môžu skrehnúť.
Staráte sa správne o uteráky a osušky5

4/ PRAKTICKÉ SKLADANIE UTERÁKOV A OSUŠIEK

sprehľadní výbavu v bielizníku aj na kúpeľňových policiach

Žehlenie uterákov výrobcovia neodporúčajú, pretože je to najjednoduchšia cesta k polámaniu štruktúry vlákien. Nešetrné sušenie a následné žehlenie by malo za následok nižšiu savosť uterákov i celkové zníženie ich životnosti. Takže zostáva len uteráky pekne poskladať do komínov a je hotovo - lenže komínom už je tiež odzvonené...

Jednak preto, že v okamihu, keď chcete vybrať uterák zo spodnej pozície, rozhodíte si všetko nad ňou, a za druhé - je tu efektný spôsob skladania, ktorý má na svedomí Marie Kondo, japonská prebornica na upratovanie, ktorej knihy s motiváciou pre praktické upratovanie sa stali svetovým bestsellerom. Odporúča zložiť uteráky (a utierky, a svetríky, a tričká aj ďalšie oblečenie) do špirálovo zamotaných štvorčekov, ktoré postavíte užšou plochou dole do hlbších zásuviek. Potom na vás vykuknú úhľadné chrbty uterákov a osušiek vyzerajúce ako vzorne zrovnané knihy. Nádhera! Von vyberiete len ten kúsok, pre ktorý ste sa práve rozhodli bez toho, aby sa vám zbúralo všetko okolo.

Pokiaľ v bielizníku zásuvky nemáte, ale disponujete kúpeľňovými či skriňovými policami, jednoducho zamotajte uteráky aj osušky do roliek. Podľa ich hrúbky sa ľahko zorientujete, po čom práve siahate.

Staráte sa správne o uteráky a osušky6

5/ MACKO Z UTERÁKA + VIDEO

milý darček pre vašich najbližších

Na záver ešte jedno zábavné skladanie uteráka. Froté prádlo je totiž vďačnou témou pri hľadaní osobných darčekov pre našich blízkych. Komplety uterákov a osušiek môžete vyšperkovať zloženým medvedíkom. Spôsob skladania nájdete na VIDEU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *