Október je tradične v znamení tekvíc. Ich (väčšinou) žiarivá oranžová farba vás poteší aj na tanieri, v prípade polievky vám nedá skoro žiadnu prácu, zasýti a ešte si chuťovo príde na svoje celá rodina.
U nás doma sa to má tak, že my dospelí milujeme indickú kuchyňu, karí a ja osobne aj veľa chilli, zatiaľ čo deti dávajú – ako to už býva – prednosť skôr jemným, sladkastým chutiam. Z tohto praktického dôvodu som sa naučila robiť veľa vecí tak nejako univerzálne a na záver jedlo rozdeliť do dvoch hrncov a každý dochutiť trochu inak. Tekvicová polievka k tomu priamo nabáda, pretože tá má domovinu skoro všade na svete. Ochutnajte obe a vyberte si, ktorá bude lepšia práve pre vás! Alebo si pokojne urobte nejakú vašu tretiu verziu. :-)
Príprava: 20 minút + 20 minút pečenia tekvice * Získate: 4 porcie
Na exotickú verziu:
Na jemnú verziu:
1. Začiatok je pre obe polievky rovnaký. Rúru zapnite na 200 °C. Tekvicu očistite, vyberte jadrovník so semenami a dužinu nakrájajte na väčšie kúsky. Tie narovnajte na plech, premiešajte s trochou oleja a vložte do rúry. Pečte asi 20 minút, tekvica má iba zmäknúť, nie meniť farbu.
2. Medzitým v hrnci na kúsku masla opražte cibuľu a na malé kúsky nakrájaný zemiak – ak budú naozaj malé, zvládnu byť skoro hotové behom chvíľky.
3. Tu sa to začína líšiť, takže začneme exotickou verziou: K cibuli pridajte korenie garam masala a mletú sušenú alebo čerstvú jemne nastrúhanú kurkumu a zázvor, všetkého podľa chuti. Premiešajte a nechajte rozvoňať. Pridajte upečenú tekvicu, zalejte kokosovým mliekom a nechajte ešte pár minút prevariť. Rozmixujte dohladka, v prípade potreby ešte narieďte zeleninovým vývarom alebo vodou. Podľa chuti môžete aj osoliť, ale často to nie je vôbec potrebné.
4. Jemná verzia pre maškrtné jazýčky je nasledujúca: K cibuli pridajte pretlačený cesnak a nechajte rozvoňať. Vložte upečenú tekvicu, zalejte smotanou (trochu si nechajte bokom na dozdobenie) a vývarom a nechajte chvíľu prevariť, až zemiaky úplne zmäknúť. Rozmixujte dohladka. Dochuťte soľou a muškátovým kvetom, môže byť potrebné pridať ešte trochu tekutiny, aby to nebola príliš hutná tekvicová kaša.
5. Na tanieri dozdobte buď čerstvým koriandrom a chilli, alebo tekvicovým olejom a smotanou.
Ak chcete polievku ešte rýchlejšiu, zemiaku môžete z receptu pokojne vynechať. V prípade, že siahnete po batáte, očistite ju a dajte piecť spolu s tekvicou.
Na polievku je najlepšia tekvica Hokkaidó, prípadne maslová, obe majú svoje pre aj proti. Hokkaidó nie je potrebné zbaviť šupky, všetky ostatné typy tekvíc áno a práve maslová tekvica ju má poriadne tuhú, najlepšie sa odstraňuje ostrou škrabkou tvaru Y so zúbkami – pozor ale na porezanie. Má krásnu sýto oranžovú farbu. Ako trochu mínus je, že sa môže kvôli svojmu tvaru horšie rozkrajovať na polovice a má pomerne veľké semenníky. Oproti tomu maslová tekvica so svojim typickým hruškovitým tvarom má semenníky len v spodnej, obvykle o niečo širšej časti a veľmi dobre sa preto krája. Dužina má výraznejšiu farbu ako šupka a jemne orieškovú chuť, jej najväčší mínus je to zbavovanie šupky.
Asi najväčší oriešok je vychytať správne prepečenie tekvice, ktorá musí len zmäknúť a pustiť tekutinu. Len tak pôjde hladko rozpučiť a potom aj rozmixovať. Akonáhle bude upečená príliš, zatiahne sa na povrchu a okraje začnú hnednúť. Onen zatiahnutý povrch je ale problém, pretože ten je vymixovať úplne dohladka skoro nemožné.
Táto moja verzia exotickej tekvicovej polievky je inšpirovaná indickou kuchyňou. Korenie garam masala kúpite bežne v obchodoch, môžete použiť aj červenú karí pastu, ktorá je snáď ešte lepšia. Kurkuma polievke dodá ešte sýtejšiu farbu, použiť ju môžete aj pri tej jemnej. Kurkuma nemá nijako výraznú chuť a štipku jej pridávam aj pri pečení piškótov a iných svetlých ciest, aby mali krajšiu farbu. V mojej mise so zeleninou nikdy nechýba kúsok zázvoru a kurkumy, pretože ich pridávam do množstva jedál a zázvor do svojho špeciálneho čaju na zahnanie nachladenia. Oboje zlepšuje trávenie a znižuje nadúvanie aj pálenie záhy. Zázvor sa dá spracovať aj na pastu (alebo ju rovno kúpiť), a keby vám náhodou začal klíčiť, môžete ho aj zasadiť do kvetináča.
V polievke je skvelá aj batáta, ja som ich tento rok prvýkrát skúšala pestovať v záhone, aj keď hlavne z dekoratívnych dôvodov: batáty majú nádherné fialové listy a pnúce sa stonky, nádherne fialkovo kvitnú a z nich potom rastú veľmi chutné fialové struky do šalátov. A ako bonus napodiv mám aj malý zber, čo v našich brdských podnebných podmienkach považujem za malý zázrak!
Jemnú verziu perfektne doplní tekvicový olej, najlepší sa vyrába v Slovinsku. Jeho temná farba je na tej tekvicovo oranžovej navyše tááák dekoratívna! Na ozdobenie aj na chuť sú dokonalé aj nasucho opražené tekvicové semienka, ktoré mi ale bohužiaľ práve došli a v obchode mali vypredané :-(, vy ich ale rozhodne nevynechávajte, jemné chrumknutie polievke dodá naozajstný šmrnc.
Pri akomkoľvek ohrievaní polievky počítajte s tým, že ju bude potrebné zase a znovu nariediť, tekvica do seba natiahne naozaj veľa tekutiny a už počas chladnutia na tanieri dokáže poriadne zhustnúť.
Čo by sa vám mohlo hodiť?
A čo ešte vyskúšať?