Predvianočný čas je spätý s pečením vianočných cukroviniek, ale aj so zháňaním darčekov. Domáci likér nielenže dokáže spríjemniť predvianočné pečenie aj sviatočný čas strávený pri stromčeku, ale uchovaný v peknej fľaštičke so stužkou či iným zdobením poteší ako jedlý darček. Teda skôr piteľný darček.
Darček v podobe domáceho kávového likéru urobí veľkú radosť, a pritom jeho príprava zaberie len chvíľu a potrebujete naň pár ingrediencií. Pokiaľ máte možnosť, pripravte do likéru čerstvú kávu z kávovaru – ideálne dve silnejšie lunga (2x 50 alebo 60 ml), popr. pripravte nálev z mletej kávy. Pravá vanilka zase dodá kúzelnú arómu, ktorú obzvlášť počas vianočných sviatkov tak milujeme. Biely rum je možné nahradiť tuzemákom, ale biely rum poskytne trochu „čistejšiu chuť“ a nechá viac vyniknúť použitým ingredienciám. Jeho neutrálna chuť posilní chuť vanilky aj škorice, tuzemák zase dodá mierne karamelovú arómu.
Pre likéry sú ideálne fľašky s klipovým uzáverom, do ktorých sme ich naliali aj my. Sklo sa dobre udržuje a vďaka uzáveru sa nevyleje ani kvapka.

Doba prípravy: 30 minút
Ingrediencie na cca 900 ml:
200 ml 30% smotany
1 vanilkový struk
100 – 120 ml silnej kávy
1 lyžička mletej škorice
1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (400 g)
200 – 250 ml bieleho rumu (podľa chuti)
Smotanu vlejte do hrnca. Vanilkový struk rozrežte a špičkou noža vydlabte semienka. Tie rozmiešajte v smotane a struk vložte do hrnca. Pridajte kávu, škoricu a priveďte do varu. Hrniec zložte zo sporáka a nechajte asi 5 minút odpočinúť. Vanilkový struk vyberte z hrnca.
Do hrnca nalejte kondenzované mlieko a rum podľa chuti. Dobre premiešajte.
Likér prelejte do fľaštičiek, uzavrite a po vychladnutí uchovávajte v chladničke. Pred podávaním fliaš párkrát otočte dnom nahor.

Biely rum vs. tradičný tuzemák - aký je rozdiel?
Biely rum je destilovaný nápoj vyrobený z cukrovej trstiny alebo melasy a nie je ochutený, čo znamená, že jeho chuť je čistá, jemná, s výraznými tónmi alkoholu a miernou sladkosťou.
Tradičný tuzemák je naopak aromatizovaná pálenka, ktorá obsahuje korenie a bylinky, čo mu dáva špecifickú, niekedy aj ľahko sladkastú chuť s nádychom vanilky, karamelu a rôznych byliniek. Pokiaľ chcete do svojho receptu pridať trochu tradície s výrazným koreneným podtextom, tuzemák bude tou správnou voľbou.

Po pridaní alkoholu už zmes nevarte. Pridanie alkoholu do likéru až po varení zmesi je kľúčové, pretože alkohol by pri varení stratil časť svojej chuti a sily. Alkohol má totiž vysoký bod varu, čo znamená, že by sa pri zahrievaní mohol odpariť, čím by došlo k úbytku ako aromatických zložiek, tak aj jeho charakteristickej sily. Pokiaľ pridáme alkohol až po odstránení zmesi z ohňa, zachováme jeho chuť i vôňu, čo je pre kvalitný likér nevyhnutné. Vďaka tomu bude výsledný likér jemný, s plnou chuťou alkoholu a korenia bez toho, aby sa jeho charakter stratil počas varenia. V chladničke vydrží likér cca dva mesiace. Jeho rozležanie nie je potrebné, pripraviť ho tak môžete na poslednú chvíľu.