Vianočný kávový likér

Super rýchle balenie darčekov
Super rýchle balenie darčekov
1.12.2025

Domáci kávový likér so škoricou je rýchly, voňavý a ideálny ako jedlý darček. Pripravíte ho z pár surovín, hotový je za pár minút a zaručene poteší každého milovníka sviatočných chutí.

Predvianočný čas je spätý s pečením vianočných cukroviniek, ale aj so zháňaním darčekov. Domáci likér nielenže dokáže spríjemniť predvianočné pečenie aj sviatočný čas strávený pri stromčeku, ale uchovaný v peknej fľaštičke so stužkou či iným zdobením poteší ako jedlý darček. Teda skôr piteľný darček.

Darček v podobe domáceho kávového likéru urobí veľkú radosť, a pritom jeho príprava zaberie len chvíľu a potrebujete naň pár ingrediencií. Pokiaľ máte možnosť, pripravte do likéru čerstvú kávu z kávovaru – ideálne dve silnejšie lunga (2x 50 alebo 60 ml), popr. pripravte nálev z mletej kávy. Pravá vanilka zase dodá kúzelnú arómu, ktorú obzvlášť počas vianočných sviatkov tak milujeme. Biely rum je možné nahradiť tuzemákom, ale biely rum poskytne trochu „čistejšiu chuť“ a nechá viac vyniknúť použitým ingredienciám. Jeho neutrálna chuť posilní chuť vanilky aj škorice, tuzemák zase dodá mierne karamelovú arómu.

Pre likéry sú ideálne fľašky s klipovým uzáverom, do ktorých sme ich naliali aj my. Sklo sa dobre udržuje a vďaka uzáveru sa nevyleje ani kvapka. 

liker2

KÁVOVÝ LIKÉR SO ŠKORICOU

Ingrediencie:

Doba prípravy: 30 minút

Ingrediencie na cca 900 ml:

200 ml 30% smotany

1 vanilkový struk

100 – 120 ml silnej kávy

1 lyžička mletej škorice

1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (400 g)

200 – 250 ml bieleho rumu (podľa chuti)

Postup prípravy: 

Smotanu vlejte do hrnca. Vanilkový struk rozrežte a špičkou noža vydlabte semienka. Tie rozmiešajte v smotane a struk vložte do hrnca. Pridajte kávu, škoricu a priveďte do varu. Hrniec zložte zo sporáka a nechajte asi 5 minút odpočinúť. Vanilkový struk vyberte z hrnca.

Do hrnca nalejte kondenzované mlieko a rum podľa chuti. Dobre premiešajte.

Likér prelejte do fľaštičiek, uzavrite a po vychladnutí uchovávajte v chladničke. Pred podávaním fliaš párkrát otočte dnom nahor.

liker4

Základom likéru sú dobré suroviny

Biely rum vs. tradičný tuzemák - aký je rozdiel?

Biely rum je destilovaný nápoj vyrobený z cukrovej trstiny alebo melasy a nie je ochutený, čo znamená, že jeho chuť je čistá, jemná, s výraznými tónmi alkoholu a miernou sladkosťou. 

Tradičný tuzemák je naopak aromatizovaná pálenka, ktorá obsahuje korenie a bylinky, čo mu dáva špecifickú, niekedy aj ľahko sladkastú chuť s nádychom vanilky, karamelu a rôznych byliniek. Pokiaľ chcete do svojho receptu pridať trochu tradície s výrazným koreneným podtextom, tuzemák bude tou správnou voľbou.

liker5

Vanilka a škorica dodá vianočnú chuť

Po pridaní alkoholu už zmes nevarte. Pridanie alkoholu do likéru až po varení zmesi je kľúčové, pretože alkohol by pri varení stratil časť svojej chuti a sily. Alkohol má totiž vysoký bod varu, čo znamená, že by sa pri zahrievaní mohol odpariť, čím by došlo k úbytku ako aromatických zložiek, tak aj jeho charakteristickej sily. Pokiaľ pridáme alkohol až po odstránení zmesi z ohňa, zachováme jeho chuť i vôňu, čo je pre kvalitný likér nevyhnutné. Vďaka tomu bude výsledný likér jemný, s plnou chuťou alkoholu a korenia bez toho, aby sa jeho charakter stratil počas varenia. V chladničke vydrží likér cca dva mesiace. Jeho rozležanie nie je potrebné, pripraviť ho tak môžete na poslednú chvíľu. 

Vychutnajte si likér v hebučkom pohodlí

Ďalšie vianočné likéry

 

PRIPRAVILA PRE VÁS

Martina

zo Zdravo živená


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *