Silný zázvorový likér

Obrúsok pre zimnú poéziu pána Lady
4.1.2024
Sviečky do skla / recyklácia
11.1.2024

Zázvor je na posilnenie imunity účinným prostriedkom. Ak ho užívate v malej miere, dá sa prižmúriť oko aj nad jeho alkoholovou verziou.

Prírodné životabudiče sa samozrejme zaobídu bez podpory alkoholu, ale priťuknúť si na zdravie a spokojný nový rok si môžete dovoliť aj niečím výdatnejším. Výroba domácich likérov je v našej krajine dosť obľúbená a od nepamäti patrilo spracovanie prebytkov ovocia a všemožných bobúľ, ktoré nám príroda ponúka, k výborným „medicínam“ na množstvo neduhov. Zázvorový koreň do slovenskej kuchyne dlho nepatril, pretože sa v našich končinách nevyskytoval, ale dnes sa hreje na výslní pri spracovaní slaných aj sladkých jedál.

Vedľa výborného čaju posilňujúceho imunitu a potláčajúceho chrípkové vírusy, dôjde v zimných mesiacoch obvykle aj na naloženie zázvoru do niektorej vybranej liehoviny. Počítajte s tým, že je to sila, a užívajte s rozvahou a po kvapkách. Tento likér si ale užijete aj pri spomínanom novoročnom prípitku - dôkladne ho vychlaďte a zmiešajte s kvalitným tonikom. Silná a výborná zázvorová limonáda vám poriadne zachutí.

Príprava: 10 až 14 dní * Získate: necelý 1 l

1. fáza

  • 120 g zázvoru, olúpaného a jemne nastrúhaného
  • 500 ml vodky
  • šťava z 1 citróna
  • šťava z 2 veľkých pomarančov

2. fáza

  • 200 ml vody
  • 100 g medu
  • 2 polievkové lyžice pomarančovej kôry, jemne mletej
  • 3 hviezdičky badiánu
  • 2 tyčinky celej škorice
  • vanilkový struk / 2 lyžičky bourbonskej vanilky

1. Zázvor očistite, nastrúhajte na jemnom strúhadle a dajte do misky. Prelejte vodkou, pridajte šťavu z citróna a sladkých pomarančov, a všetko premiešajte. Obsah misky presuňte do fľaše so širokým hrdlom, zatvorte ju a dajte do chladničky na 5 dní. Každý deň fľašu pretrepte. Pozn: Fľaša musí byť veľká, pretože do nej pribudne ešte ďalší roztok.

2. Šiesty deň nalejte do kastrólika vodu, pridajte tekutý med, pomarančovú kôru a za stáleho miešania zmes zahrievajte kým sa med nerozpustí. Pridajte badián a škoricu, a zmes priveďte k miernemu varu. Krátko povarte a nechajte vychladnúť.

3. Do vychladnutého roztoku vyškrabnite vanilkový struk a potom ho zmiešajte aj s korením s naloženým zázvorom. Fľašu opäť uzavrite, uložte do chladničky a pravidelne pretrepávajte.

4. Celkovo po 10 - 14 dňoch (počítajúc od začiatku práce) obsah fľaše sceďte cez jemné sitko a prelejte do uzatvárateľných fliaš. Likér podávajte chladený, pridajte si ho do harmančekového čaju, alebo si z neho namiešajte zázvorový tonik.

Ako vždy platí, čím kvalitnejšie suroviny použijete, tým bude výsledok lepší. Použite naozaj sladké pomaranče a pokiaľ nezoženiete citrusy v bio kvalite potrebnej na nastrúhanie kôry, bez ťažkostí použite mletú kôru zakúpenú v obchodoch so zdravou výživou.

TIP NA OČISTENIE ZÁZVORU: Pri koreňoch zázvoru sa hocikedy nedostanete do všetkých krivolakých záhybov. Použite lyžičku, ktorou všetky miesta veľmi ľahko oškrabete.

Naloženie likéru vás bude vyslovene tešiť. Všetko nádherne vonia, a pokiaľ je vám známy výsledok, určite sa už tešíte. Ak máte dve sitká s rôznou hrubosťou, sceďte likér najprv hrubším a potom jemnejším sitkom. Výsledok je perfektný, nebudete musieť používať plátno. Zvyšky v sitku ešte starostlivo vytlačím pomocou lyžice.

Hotový likér je skutočne silný. Trošku miernejšia verzia vznikne zo zázvoru, ktorý len nakrájate na kolieska a nenecháte ho dlho naložený. Často sa zázvor tiež nakladá aj so šupkou, ale do hotového nápoja sa zapojí troška horkosti. Tak, ako ho pripravujem, je likér výborný pri zmiešaní s tonikom. 

TIP NA ZÁZVOROVÚ LIMONÁDU: Do vysokého pohára dajte pár kociek ľadu a zalejte ich likérom. Pridajte vychladený tonik a podávajte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *