Sviečky do skla / recyklácia

Silný zázvorový likér
6.1.2024
Jablčné varené víno so sušeným ovocím
13.1.2024

Nie som až taká šetrná, ale zvyšky voskov schovávam. Niekedy totiž vysvietim sviečku a zostane dosť veľký kus vosku, ktorý už nejde prebrať k činnosti. Ale viem, čo s ním urobím...

Zvyšky mi zostávajú väčšinou z robustných sviečok, a potom tiež nazbieram fúru koncov zo štíhlych vysokých sviečok, ktoré sú zasunuté hlboko vo svietniku a tam nevyhoria. Sviečok mám veľkú spotrebu, pretože svietim prakticky kedykoľvek to ide. Nie sú práve najlacnejšie, takže raz za čas tie nepotrebné kúsky roztavím a bleskovo vyrobím sviečky nové.

Jeden čas bolo v móde odlievať rôzne tvary sviečok. To ma nijako nechytilo, pretože si tým narobíte celkom slušný neporiadok, a pri mojej frekventovanosti svietenia, si sviečky radšej kupujem. Potom prišla éra gélových sviečok, v ktorých poletovali trblietky, mušličky, korálky a ktovie čo ešte. Tak to sa mi zase nikdy nezapáčilo. Za najlepší spôsob recyklácie vosku považujem odlievanie sviečok do skla. Je to rýchle, práca sa odbije bez nadbytočného gruntu, a pri použití pekných tvarov pohárov, sa mi zdá výsledok zmysluplný. Vzniknú pekné darčeky pre priateľov a je to taká pekná relaxačná činnosť.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

So žiarom rozsvietených sviečok sa najlepšie vysporiada varné sklo, teda hrubostenné poháre od vysvietených svetielok. Tieto malé tvary sú myslím z Ikea. Určite niečo podobné doma máte. Ale dobre poslúžia aj malé poháre na zaváranie. K nim si pripravte:

  • voskované knôty do sviečok vybavené plieškami
  • zvyšky vosku, nakrájané na menšie kúsky
  • špajle a malé štipce na upevnenie knôtov
  • drobné hviezdičky alebo trblietky
  • širší kastrólik s vodou
  • poháre od marmelád na roztavenie voskov

Jednotlivé kúsky farebných voskov vložte do pohárov od marmelád a umiestnite ich do kastrólika s vodou. Vodu ohrejte, ale stačí tak na 75 °C, aby poháre vo vnútri neposkakovali a nezrazili sa. Vyššie poháre sú šikovné, pretože sa ich horný okraj tak nerozpáli, a môžete ich dobre vyloviť z kastrólika. Ale aj tak dávajte pozor. Vosky sa rýchlo rozpustia a sú poriadne horúce! Zrejme vám tam zostanú aj zvyšky pôvodných knôtov, ale tie sa ľahko prichytia na špajli, ktorou ich vyberiete. Pripravte si čisté poháre na budúce sviečky.

AKO UDRŽAŤ KNOT UPROSTRED POHÁRIKA

Na dno pohára kvapnite vosk vo farbe, ktorá bude tvoriť prvú vrstvu, a ihneď do neho pritlačte pliešok knôtu. Keď pekne drží, druhý koniec upevnite nitkou alebo darčekovým mini štipcom k špajli položenej cez okraj pohára. Opatrne prilejte prvý farebný vosk. Skontrolujte, či je knôt v správnej vertikálnej polohe, a prvý prúžok nechajte vychladnúť. Pokiaľ budete vyrábať jednofarebnú sviečku, aj potom lejte vosk po vrstvách, z ktorých každú nechajte trochu stuhnúť a potom pokračujte. Ja budem vyrábať pruhované sviečky k škótskej kocke, takže vystriedam ešte biely a zelený vosk.

DRUHÝ PRÚŽOK

Tvorí ho biely vosk. Rozpustený vosk vyzerá takmer ako voda. Tým, že je priehľadný, vidíte skôr spodný, červený vosk, ktorý sa v ňom zrkadlí. Až vosky stuhnú, objaví sa aj biela farba. Nakoniec ju vidíte na okraji skla, kam mi biely vosk odkvapol. Sviečku chcem zakončiť zeleným prúžkom. Farby vosku si môžete samozrejme aj namiešať. Napríklad posledný prúžok na ďalšej sviečke bude ružový. Vznikne tak, že do červeného vosku pridáte ešte biely. Ešte som zabudla povedať, že pripravené knôty som kúpila v papiernictve. Sú povoskované a skvele horia. Vo vrecku je ich asi 6 a stoja pár centov, ale zoženiete rôzne balenia aj vo výtvarných potrebách.

ŠKÓTSKE VIANOCE AKO VYŠITÉ

Tento trend má tento rok zelenú (a vlastne aj červenú). Páči sa mi; nie je tak vzdialený od našich Vianoc, že? Sviečky krásne horia, ich povrch som dozdobila trblietavými hviezdičkami, ktoré sa našťastie nijako nepália, ale pokojne plávajú na hladine roztopeného vosku. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *