Jablčné varené víno so sušeným ovocím

Sviečky do skla / recyklácia
11.1.2024
Zateplené hrnčeky a deky, to je výbava aj na priedomie
17.1.2024

Kto by si rád nepochutnal na šálke výborného čaju? V zimnom období sa silný čaj môže stať aj súčasťou horúcich ovocných nápojov.

Vonku poriadne mrzne a horúci nápoj je najlepšou vzpruhou po každom návrate domov. Až budete čajov dosť prepití, skúste zase niečo iné – napríklad jablkové varené víno. Názov okamžite evokuje niečo silnejšie do hrdla, ale recept na chutný nápoj ponúkam úplne bez alkoholu, aj keď priznávam, že mierne ochutený jablčnou pálenkou taktiež nie je zlý.

Základom tohto nápoja je jablkový mušt a zelený čaj. Použila som svieži cejlónsky zelený čaj s listami mäty piepornej z kazety Collection No.1. Súčasťou nápoja je voňavé korenie a čerstvý zázvor, ktorý si v zimnom období hojne doprajeme na utuženie imunity. Či si dáte alko, alebo nealko, v každom prípade pridajte ešte krúžky sušených jabĺčok, ak ich máte nasušené do zásoby. Veľmi pekne sa v nápoji rozvoňajú, prehrejú a napijú všetkého dobrého, a vy si skvele pochutnáte.

Robin 3_single

Robin odporúča

Sypané aj porciované cejlónske čaje firmy BASILUR ocení každý, kto si rád uvarí dobrý nápoj. Darčekové kolekcie čajov vo vkusných a bohato zdobených plechových škatuliach patria ku krásnym darčekom. V ponuke nášho e-shopu nájdete krabice v tvare knihy (viď galéria pod článkom) s rôzne ochutenými lahodnými porciami čajov. Kazeta Collection No.1 ponúka exkluzívny výber čiernych cejlónskych a zelených čajov s príchuťami kivi, jahôd, šípok, mäty a malín.


Príprava: 35 minút * Získate: 1 l horúceho nápoja

  • ½ l jablčného muštu
  • asi 0,5 cm zázvoru, aj so šupkou, na plátky
  • 1 celá škorica, rozlámaná
  • ¼ lyžičky klinčeka, čerstvo mletého
  • ¼ lyžičky kardamónu, jemne mletého
  • 1 lyžica cukru
  • ½ l zeleného čaju s mätou
  • hŕstka sušených jabĺčok, môžu byť aj hruškové

1. Mušt nalejte do hrnca, pridajte dobre umytý zázvor nakrájaný na tenké plátky, korenie a lyžicu cukru. Všetko zahrejte a zmes priveďte do varu. Pridajte pokrievku a nechajte 15 minút prebublávať na miernom ohni. Plameň vypnite a zmes nechajte ešte 15 minút pod pokrievkou.

2. Pred koncom prípravy zahrejte ½ l vody na 80 °C a vložte doň 2 vrecúška zeleného čaju s mätou. Nezakryté nechajte 3 minúty lúhovať, vrecká odstráňte. Zvarený mušt preceďte do termosky alebo inej izolovanej nádoby, pridajte do neho horúci čaj a ihneď podávajte v nahriatych pohároch. Do každej pridajte 1-2 kolieska jabĺčok.

POZN.: Horúci nápoj môžete dosladiť podľa chuti aj doliať malým panákom jablčnej pálenky.

Kvalitný mušt lisovaný z jabĺk plus zelený čaj je zárukou silnej chuti a vzpruhy. Čaj nenechajte lúhovať dlhšie ako 3 minútky, ale korenie v prevarenom mušte nechajte rozvoňať. Do čaju dávam tropické korenie kardamón (možno ho poznáte skôr ako súčasť tureckej kávy) patriaci k zázvorovitým rastlinám. Rozdrvené kapsuly obsahujú semená vzdialene pripomínajúce mätu. Popri kardamóne škorica a zázvor tvoria silnú trojicu, ktorá sa pri častejšom užívaní spoľahlivo postará o váš imunitný systém. Korenie aj zázvor majú dobré antioxidačné účinky, ničia baktérie a používajú sa ako prostriedok proti prechladnutiu, kašľu a chrípke.

Teplé zvarené nápoje podávajte skutočne horúce. Tak sú skrátka najlepšie. Dajte pozor, nech to nepreženiete so zázvorom, pretože jeho výrazná chuť môže všetko ostatné prehlušiť a to by bola škoda. Zlaďte podľa svojej chuti - a občas vyskúšajte aj trošku tej pálenky :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *