Ak patríte k milovníkom perníka, potom určite nemáte na jeho prípravu len jeden recept. Mám to tiež tak, a keď vezmem do ruky hrniec a varešku, je jasné, že sa bude piecť ten najvianočnejší.
Teda, aby som bola úprimná, stále častejšie si beriem na pomoc mixér do ruky, pretože hutné cestá horšie zvládam, ale systém pre medový perník inak dodržiavam. Túto extra zimnú pochúťku pripravíte skutočne v jedinom hrnci - na chalupe by som siahla po hlinenom, za prispenia pevného miešacieho nástroja, napríklad krásnej vianočnej varešky. Pýtate sa, prečo v hrnci? To preto, že základ tvorí porcia medu a masla, ktorú treba nahriať, opatrne rozpustiť a roztaviť s cukrom. No a potom už tam len pridáte zvyšok perníkových prísad.
Medovník je napchatý vlašskými orechmi, mandľami a hrozienkami, ktoré v ňom krásne chrumkajú. Ako som už spomenula, nejedná sa však o nadýchané rezy, ale o hutné a pevné cesto, ktoré je snáď ešte lepšie na druhý deň, kedy sa všetky ingrediencie rozležia. Keby ste pár kúskov niekde pozabudli, myslím, že po čase pôjde perník aj strúhať.
Tento rok teda došlo na perník už v novembri, aby som mohla prestrieť na vianočnom obruse so strojovo vyšívanou bordúrou. Veľmi pekne to ladilo dohromady. Pokiaľ premýšľate o tom, že svoj stôl na sviatky oblečiete do nového, pozrite sa na našu ponuku. Určite vás niečím inšpirujeme.
Príprava: 35 minút * Získate: plech o rozmere 25 x 32 cm
1.Do veľkého hrnca dajte rozpustiť maslo, plameň stiahnite na minimum, pridajte cukor a med a všetko dokonale rozmiešajte. Miešajte stierkou, krásne spoznáte, že krupičky cukru sa rozpustili a zmes je hladká. Odstavte z plameňa.
2.Prilejte smotanu, zmes premiešajte, aby sa trochu ochladila, a stranou metličkou prešľahajte 5 vajec. Osoľte ich a vlejte do chladnúceho základu, ihneď premiešajte. Rúru vyhrejte na 175 °C.
3.Pridajte hrozienka aj s rumom, kakao a všetko korenie, premiešajte.
4.K naváženej múke pridajte prášok do pečiva a po častiach ju preosejte do základu cesta. Striedavo pridávajte mandle a nasekané orechy. Každú časť dokonale zapracujte. POZN.: V tejto chvíli cesto poriadne zhustne, takže ak si chcete pomôcť ručným mixérom, potom najprv zašľahajte múku a nakoniec ručne vmiešajte orechy, aby ste ich nerozdrvili.
5.Cesto vlejte na plech vybavený papierom na pečenie. Zarovnajte ho do roviny a dajte piecť na stred rúry asi na 20-25 minút. Medovník krásne vyskočí, ale nevysušte ho. Z rúry ide von v okamihu, keď pri skúške vyjde špajľa suchá, ale cesto je stále mäkké. Medovník vždy tzv. dôjde.
Medovník vážne vymiešate v jednom hrnci. Najprv ho dajte na kachle a rozpustite maslo na miernom plameni. Pridajte cukor a med (nebojte sa, perník nepresladíte) a všetko dokonale premiešajte. Na stenách hrnca nesmú zostať kryštáliky trstinového cukru...
...zmes odstavte z plameňa, je vidieť, že zhnedla a je jej celkom dosť. Teraz pridajte kakao a všetky korenia. Pokiaľ si chcete precvičiť svaly, nasypte do hrnca mandle a orechy, a začnite zapracovávať múku. Zvládnuť cesto je celkom fuška, mužskí pomocníci v kuchyni sú vítaní. Pokiaľ vám nezostane než sa uchýliť k ručnému mixéru, potom múku zašľaháte behom okamihu, ale orechy ponechajte až nakoniec, aby zostali nerozdrvené...
...hrniec je plný, teraz už rýchlo s cestom na plech. Ak nemáte potrebnú veľkosť plechu, skráťte si priestor pomocou alobalu.
Hoci je cesto hutné, perník z plechu krásne vyskočí. Nakrájajte ho na rezy alebo na kocky a podávajte najlepšie s horúcim voňavým čajom.
Kto má sladké rád, môže si kocky poliať javorovým sirupom a dokonale sa zababrať, pretože kocky budú krásne lepkavé. Asi nemusím dodávať, že vianočný perník sa je rukami :o) Dobrú chuť!
1 Comments
Isto bude perník chutnať výborne.Vyskúšam ho.Ďakujem,prajemVám pekný,adventný čas.