Bylinková lekárnička alebo čo uzdraví ďatelina

Hubovník z lesa i z mesta
20.7.2024
Ľahko pikantná čalamáda s kari
26.7.2024

Bylinky sa od nepamäti tešili veľkej úcte. Nie inak je tomu dnes, keď sú ich zdraviu prospešné látky i liečivé schopnosti preukázané.

Korenie, liečivé bylinky a bobule nájdeme aj dnes vo voľnej prírode. Za všetky pripomeňme aspoň obľúbené kvety i korene púpav, čarodejnú čiernu bazu, harmanček v lúkach či materinu dúšku lemujúcu cesty. Kto z nás by ich nepoznal a aspoň jedenkrát za život nevyskúšal vo svojej kuchyni vo forme bylinných čajov či dokonca likéru? Bylinky dokážeme vypestovať a udržať aj na okennom parapete, a kto má záhradku, pestuje prinajmenšom levanduľu a rozmarín chrániace domácnosť pred všetkým zlým. 

Akonáhle prázdniny vkĺznu do babieho leta, treba všetko zdravé a zelené uchrániť na zimu. Prichádza doba zberu, usilovného zavárania a sušenia. Nevyhoďte nič z toho vzácneho bohatstva a čo ide, prežeňte domácou sušičkou. Celý rad receptov nájdete na našom blogu. Však to poznáte - až sa zima spýta...

Bylinková lekárnička alebo čo uzdraví ďatelina2

Ď - AKO ĎATELINA

U nás rastie asi 20 druhov týchto pôvabných rastliniek. Najčastejšie narazíte na ďatelinu lúčnu, ďatelinu horskú, ďatelinu purpurovú a ďatelinu bielu čiže plazivú.

Táto krmovina a voľne rastúca bylinka, ktorú poznáme z lúk a okrajov polí, kvitne od jari do jesene. Ďatelinu lúčnu (červená ďatelina) možno nazbierať po troškách na zimu a vyzbrojiť sa proti radu neduhov. K zaujímavostiam patrí, že korene ďateliny siahajú až 2 m do hĺbky pôdy.

Z rastliny používame kvety. Obsahujú izoflavóny, čo sú sekundárne rastlinné látky podobné estrogénu. Pomáhajú najmä pri:

  • ťažkostiach spojených so zmenou ženského hormonálneho režimu v období menopauzy (poznáte z obsahu potravinových doplnkov propagovaných v TV)
  • nervozite a zmenách nálad
  • prevenciu arteriosklerózy a ochorení srdca a obehového systému
  • osteoporóze
  • dýchacích ťažkostiach (sirup uľahčuje odkašliavanie)

Ďatelina je tiež predmetom štúdií, ktoré preukazujú čiastočný protirakovinový účinok. Tak, ako je tomu u vážnejších chorôb, je potrebné použitie bylín konzultovať s lekárom. Pri ďateline vedľajšie účinky zistené neboli a určite ju neskonzumujete toľko, aby ste touto prírodnou medicínou neskúsili napríklad zmierniť nádchu či znižovať návaly tepla sužujúce pri klimaktériu. V ľudovom bylinkárstve sa ďatelina používala odnepamäti. K jej uznávaným prednostiam patria účinky protizápalové, antibiotické a detoxikačné.

CHCEŠ SA VYDÁVAŤ, ALEBO NIE?

Tak tento význam má natrhaná kytička ďateliny - ako hovorí kvetomluva (môžete využiť, ak chcete, ja som vo svojom veku zbierala už len s myšlienkou na zdravie :o) ). Ďatelinu som nazbierala minulý týždeň. Len trochu. Patrí k medonosným bylinkám a včely ešte majú napilno. Pri každom zbere si nájdite chvíľku ráno za plného slnečného svitu, a v mieste, ktoré je vzdialené znečisteniu. Než ju nasušíte, určite sa ňou môžete potešiť napríklad pri raňajkách, keď ju dáte do vázy.

Ak si chcete nazbierať štvorlístky, potom vyhľadajte v tráve ďatelinu plazivú; nájdu sa aj pri iných druhoch, ale tu uspejete najčastejšie. Štvorlístok venujte tomu, komu prajete šťastie. Týmto milým gestom potvrdíte úprimné priateľstvo.

AKO SPRÁVNE NASUŠIŤ 

  • Na liečebné účely je potrebné nazbierať plné rozvité kvety, ktoré nejavia známky hnednutia. Také už na zber vhodné nie sú.
  • Každý kvet uštipnite spoločne s niekoľkými priľahlými lístkami - viď foto.
  • Kvety rozložte najlepšie vedľa seba na tanier alebo na sito a usušte ich v tieni a na mieste, kde prúdi vzduch. Nemiešajte nimi. Pokiaľ povoláte na pomoc domácu sušičku, potom sušte veľmi pozvoľna, maximálne pri teplote 40 °C. Že ste nasušili správne spoznáte podľa toho, že si kvety zachovajú len o málo zmenenú farbu. Ak niektoré kvety zhnedli, opäť ich odstráňte.
  • Nakoniec kvety presuňte do tmavej dózy do ktorej sa nedostane vlhkosť. Svetlo bylinke škodí a znižuje jej účinnosť.
Bylinková lekárnička alebo čo uzdraví ďatelina5

BYLINNÝ ČAJ Z ĎATELINY

 

NA 1 HRNČEK SI PRIPRAVTE:

  • 1 lyžicu sušených kvetov
  • 250 ml vriacej vody
  • 1 - 2 lyžičky medu

Kvety nasypte do hrnčeka a zalejte vriacou vodou. Nechajte 15 minút vylúhovať a tekutinu sceďte. Ďatelina má príjemne sladkú chuť a hotový odvar je lahodný. Napriek tomu si ho môžete dosladiť troškou medu. Denne vypite 2-3 hrnčeky po dobu 1 mesiaca.

Čaj pomáha pri nespavosti, nádche a kašli, pri detoxikácii, hnačkách a pri ťažkostiach v klimaktériu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *