Chrumkavé pletenky s masťou krok za krokom

Staráte sa správne o uteráky a osušky
23.10.2024

Keď kuchyňu prevonia domáce pečivo, je vždy načo sa tešiť, pretože čerstvo upečené, ešte teplé, práve zložené z plechu všetko chutí jednoducho úplne inak.

Domáci chlieb už dnes pečie hocikto, žemliam a rožkom sa ale stále veľa ľudí vyhýba, hoci ich príprava zaberie často menej času ako cesta do obchodu pre čerstvé pečivo. A niet sa čomu diviť: zamotať pekne pravidelné, pevné rožky doma si žiada vybrať valček (treba váľať každý kúsok cesta na plátok, ktorý sa potom roluje) a pliesť žemle ako vrkôčiky vie byť tiež poriadna nuda – koho by bavilo váľanie všetkých tých nudiel cesta.

Aby sa pre vás pletenie žemlí stalo zábavou, pripravila som dnes návod, ako ich upliesť len z jedného kúska cesta. Celý proces to totiž naozaj neuveriteľne zrýchli a zefektívni a ja osobne pletenie žemlí jednoducho milujem. Celú strednú školu som cez víkendy pracovala v pekárni s ručnou výrobou a tam som každú nedeľu naplietla desiatky a stovky klasických veľkých pleteniek.

Na prvé pletenie si vyhraďte trochu viac času, keď sa vám to ale zautomatizuje, zistíte, že je to naozaj hračka.

Príprava: 30 minút + 1 ½ hodiny kysnutia + 12 minút pečenia * Získate: 12 pleteniek

  • 550 g hladkej múky
  • 300 ml vlažnej vody                                         
  • 60 g mäkkej masti
  • 7 g sušeného droždia (alebo 16 g čerstvého)
  • 12 g soli
  • rozšľahané vajcia na potretie
  • mak, rasca alebo napríklad sezam na posyp

1. Do misy najskôr preosejte múku: preosiatím sa pekne prekyprí a lepšie potom kysne. Do misy pridajte na pár kúskov pokrájanú mäkkú masť, droždie a soľ a všetko zalejte vlažnou vodou.

2. Zarobte hladké cesto, misu prekryte čistou utierkou, aby neosychalo, a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

3. Keď je cesto nakysnuté, ešte raz ho rukami na doske prepracujte a rozdeľte na asi 12 rovnako veľkých kúskov – najlepšie sa vám bude pliesť z kúskov vážiacich 80–90 g.

4. Jednotlivé kúsky rozvaľkajte na rezance dlhé asi 40 cm a upleťte žemle podľa návodu nižšie. Hotové ich klaďte s dostatočnými odstupmi na plech vyložený papierom na pečenie (alebo využite plech s nepriľnavým povrchom)

5. Nechajte asi 10 minút dokysnúť, potrite rozšľahaným vajcom (alebo vodou) a posypte. Na rovnomerný posyp môžete použiť klasické kuchynské sito.

6. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 12 minút dozlatista.

V príprave tohto kysnutého cesta nehľadajte žiadnu vedu, naopak je aj vďaka použitiu sušených kvasníc veľmi jednoduchá. Pokiaľ budete pracovať s čerstvým droždím, najskôr ho rozmiešajte v troche vlažnej vody s lyžičkou hladkej múky a nechajte 10 minút vzísť kvások. Ja v postupe používam sušené droždie, pretože je jednoducho vždy po ruke, nekazí sa a ešte sa mi nestalo, že by cesto nenakyslo. Na rozdiel od čerstvého droždia aj cesto potom nechutí tak „kvasnicovo“, čo niekomu nemusí vyhovovať.

V prípade, že máte robota, použite hnetací hák, zarobenie dokonale hladkého cesta trvá v robote asi 10 minút. Alebo siahnite napríklad po tejto nádhernej smaltovanej mise s bodkami, ktorá sa stane ozdobou každej kuchyne. Ponúkame ju v dvoch veľkostiach, s priemerom 26 a 34 cm. Len pre vašu lepšiu predstavu: na fotke je tá menšia. Potom si budete na pomoc musieť vziať klasickú varešku (s dierou uprostred mi to ide o niečo lepšie) a cesto zarobiť pekne postarom. Vo chvíli, keď už drží pohromade, ide miesenie o dosť lepšie klasicky rukami na doske.

Pred pletením mám jediné odporúčanie: vyváľať si vždy tak dva rezance naraz, aby stihli tie 2 minútky prekysnúť, cesto získa na pružnosti a lepšie sa potom pletie.

1. Rezance cesta si zarovnajte pred seba. Pravý koniec vezmite do ruky a urobte z neho slučku, koniec prstom zatlačte do pomyselnej prvej tretiny celej dĺžky (slučku tvoria zvyšné dve tretiny) – presne ako vidíte na fotke.

2. Ľavý koniec pretiahnite slučkou a ľahko ho povytiahnite, všetko opäť veľmi dobre vidíte na fotke.

3. Voľný koniec držte pravou rukou a slučku teraz otočte (resp. prevráťte) smerom doprava. Na pletenke tak vznikne ďalší „rad“ z cesta a pod ním nová, tentoraz už len maličká slučka.

4. Nakoniec voľný koniec pretiahnite dospodu malou slučkou a opäť pritlačte. Pletenka je hotová!

Výhodou silikónovej dosky oproti klasickej drevenej je to, že cesto už nie je potrebné ďalej podsypávať a teda je nadýchanejšie, pretože do seba nepohlcuje „múku navyše“. Ja som využila aj merítkový reliéf, vďaka ktorému sa mi ľahko odmeriavala dĺžka a pletenky sú naozaj jedna ako druhá. A pri váľaní krehkého cesta na koláč sa na nej zase bude ľahko hľadať ten správny priemer.

VÁL SILIKONOVÝ S VALČEKOM 70 x 50 CM, MERÍTKOVÝ RELIÉF 

Súprava na pečenie silikónovej dosky s mierkovým reliéfom a nerezovým valčekom je praktický pomocník na prípravu cesta. Dokonale priľne k stolu a cesto sa na nej pri vaľkaní nelepí. Veľkou výhodou je jej ľahká údržba a skladnosť. Vál je vhodný do umývačky riadu.

Čo všetko sa vám pri pečení bude hodiť?

 

A čo si ešte upiecť?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *