Domáca vlasová kozmetika

Ananásové cukety
28.7.2022
Darčeky podľa horoskopu – Lev
3.8.2022

Je skvelé, že si množstvo kozmetických prípravkov môžete pripraviť doma v kuchyni. Nie je to iba módna záležitosť; možno im dáte prednosť z úplne rozumných dôvodov. Viete, čo obsahujú a stoja pár eur.

Ak potrebujete špeciálne kozmetické ošetrenie, potom domáce prípravky nemôžu súperiť s výrobkami, ktoré majú napríklad aj výrazné liečivé účinky. Ale ak chcete zo starostlivosti o seba samého odsunúť trochu všemocnej chémie, máte príležitosť. Zdraviu prospešné látky sú všade okolo nás, stačí si ich za čerstva zapracovať do odličovacej vody alebo do peelingu na unavenú pleť. Napríklad prípravky na vlasy podobným spôsobom používali už naše babičky.

O prospešnosti medu a vajec nie je pochýb. Pridajte trochu kvalitného olivového oleja, jablčný ocot, alebo pár kvapiek vonného esenciálneho olejčeka a vyrobíte si celú vlasovú kúru obsahujúcu šampón, masku a oplachovaciu vodu. Hneď vám poradím, ako na to; ale hlavne si k celej príjemnej procedúre kúpte luxusné bambusové uteráky, ktorých hebkosť vás presvedčí o tom, že návrat k prírode je v skutočnosti nesmierne príjemný. Na výber sú samozrejme aj iné farby.


VAJEČNÝ ŠAMPÓN

  • 1 celé vajce
  • šťava z 1/4 zrelého citróna
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička kvalitného olivového oleja
  • 3 kvapky éterického levanduľového oleja

Žĺtok rozklepnite do misky a prešľahajte metličkou. Bielok prešľahajte napr. peničom na mlieko alebo ušľahajte ručne. Pridajte citrónovú šťavu, olivový a levanduľový olej. Zmes znovu prešľahajte a nakoniec primiešajte jedlú sódu a našľahaný bielok. Šampón začne peniť a vytvorí vláčnu hladkú konzistenciu. Polovicu naneste na navlhčené vlasy a premasírujte vlasovú pokožku. Rýchlo spláchnite a procedúru zopakujte. Na dlhé vlasy spotrebujete celú dávku naraz. Vlasy dobre umyte a nakoniec ich môžete opláchnuť studenou zmesou jablčného octu. Vlasy už nepotrebujú kondicionér. Len ich jemne zamotajte do uteráka, nechajte odkvapkať a nakoniec voľne uschnúť na vzduchu.


VAJEČNÁ MASKA PRE VÝŽIVU A LESK

  • 1 celé vajce
  • 5 lyžíc medu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice olivového oleja

Vajcia prešľahajte vidličkou a pridajte med. Metličkou vytvorte hladkú zmes, do ktorej primiešajte citrónovú šťavu a olej. Vzniknutú masku naneste na umyté vlasy a vmasírujte do pokožky. Zmes je tekutá, takže je lepšie niekoho požiadať o spoluprácu. Masku nechajte pôsobiť 15 minút a dobre ju opláchnite. Masku je vhodné aplikovať 1-2× týždenne.


VODA NA OPLÁCHNUTIE VLASOV

Zmiešajte jablkový ocot a studenú vodu v pomere 1 : 3. Premiešajte a pomaly si opláchnite čisté vlasy (po umytí bežným šampónom a po ošetrení kondicionérom). Záverečné opláchnutie studenou octovou zmesou nie je nepríjemné, postačí len štvrťlitrový hrnček plus asi 2 lyžice octu. Vaše vlasy budú postupne hladšie a lesklejšie. Opláchnutie postačí 1× týždenne, aj keď si umývate vlasy častejšie.

Jablčný ocot obsahuje vitamíny A, B, C a E aj množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré napomáhajú udržiavať správne pH vlasovej pokožky. Pomôže tým z vás, ktorí zápolia s lupinami, pretože ocot zníži tvorbu kožného mazu.

Na vlasovú kúru budete potrebovať tieto základné suroviny, ktoré máte bežne v kuchyni. Inak nie je potrebné nejako radikálne nahrádzať osvedčené vlasové prípravky, ktoré si kupujete. Ale napríklad šampóny je vhodné striedať, tak prečo nevyskúšať zmenu. Vlasová maska ​​alebo účinky výživného a zdravého jablčného octu preukážu vašim vlasom dobrú službu.

K domácej alchýmii budete potrebovať aj našľahať bielky. Dávam ich do šampónu a používam na to penič na mlieko do kávy. Ale to najdôležitejšie príde nakoniec - nahriaty mäkučký uterák . Určite viete, že hrubou chybou je prudké šúchanie vlasov, pretože mokrý vlas je nesmierne zraniteľný. Predstavte si jeho štruktúru a hneď vám to bude jasné. Vlasy len ľahko pritlačte uterákom a zabaľte.

Masku, šampón a ocot nie je nutné používať naraz. Vlasovú kozmetiku striedajte podľa potreby aj podľa toho, koľko máte v kúpeľni času pre seba. Vlasový zábal je ideálny pri leňošení vo vani. Nebude vám vadiť, že sa pri aplikovaní masky zašpiníte. V každom prípade si doprajte príjemný relax a oddýchnite si. Na vašich vlasoch to bude vidieť!


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *