Ananásové cukety

Čo nesmie chýbať v kuchyni
22.7.2022
Domáca vlasová kozmetika
30.7.2022

Chuťovo tvárna cuketa na seba dobre nadviaže arómu aj chuť ananásu a dohromady vznikne výborná surovina do koláčov, na chlebíčky aj k mäsu.

Mnoho z vás túto špecialitu zavára už pár rokov a nedá na ňu dopustiť. Ak predsa len tápete, mala by som vysvetliť, že ide o naloženú cuketu prepojenú s ananásom tak, aby sa všetko navzájom chuťovo zafarbilo ananásovo. Funguje to znamenite.

Celý postup je jednoduchý, len sa oplatí dodržať pár pravidiel:

  • cukety sú najlepšie mladé a krehké, ale spotrebujte svoje zásoby zo záhradky aj počas štedrej letnej sezóny, plody však nenechajte príliš prerásť
  • vždy odstráňte zrniečka a použite len pevnú dužinu; v tomto ohľade som urobila chybu a pri mladých plodoch som ich nechala; nie je to ono
  • cukety pred spracovaním namočte a nechajte odležať do druhého dňa

Týmto spôsobom perfektne spracujete všetku úrodu, z ktorej nepríde nič nazmar. Väčšie cukety spracujte tak, že ich nakrájate na hrubé 2cm kolieska z ktorých guľatým vykrajovačom odstránite stred. Získate krúžky, ktoré vám budú ešte viac pripomínať naložený ananás. Zavarené cukety by nemali chrumkať, ani sa rozpadať. Vychladený kompót je vynikajúci; zjedzte ho len tak, keď vás naháňa maškrtná, alebo z neho pripravte ovocný koláč, dozdobte zákusky a pridajte ho k mäsu do zmesí na panvici wok. 

Príprava: 50 minút + naloženie * Získate: 1 l a ¼ l fľaša

  • 1 kg cukety, očistené bez jadier a nakrájané na kocky (5 - 6 mladých cukiet)
  • 1 veľký ananásový kompót, šťava a ovocie zvlášť
  • ananásový džús
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej
  • ½ šálky krupicového cukru (objem 120 ml)
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • veľký zvitok škorice
  • 3 klinčeky
  • 1 bio citrón

1. Cukety umyte, olúpte a nakrájajte na kocky. Zalejte ich šťavou z kompótu, ktorú dolejte na 400 ml ananásovou šťavou alebo vodou, pridajte kyselinu citrónovú, premiešajte a nechajte 24 hodín uležať v chladničke.

2. Druhý deň nálev zlejte, pridajte cukor, vanilku, škoricu, klinčeky a všetko priveďte k miernemu varu. Počas zahrievania miešajte, aby sa dokonale rozpustil cukor. Akonáhle dosiahnete bod varu, hneď pridajte cuketu. Pomaly varte, až cuketa zosklovatie, trvá to zhruba 25 minút. Varte mierne, aby sa šťava neodparila, naopak, cuketa pustí šťavu a kompótu bude viac. Nakoniec pridajte kocky ananásu, krátko prehrejte a odstavte.

3. Hotový kompót nalejte do naparených pohárov, zvyšné korenie do nich rozdeľte. Hore pridajte po 1 hrubšom koliesku citróna.

Pre krátkodobú spotrebu - Poháre pevne uzavrite, otočte a nechajte ich stáť na teplom mieste prikryté perinou, ako to robievali naše babičky, až do druhého dňa. Potom ich uskladnite v tme a chlade, najlepšie v chladničke.

Pre dlhodobú spotrebu - Poháre sterilizujte 20 minút pri teplote 80 °C.

Ak sa vám zdá spojenie cukety a ananásu neobvyklé, ničoho sa neobávajte a raz to vyskúšajte. Cuketa dokáže dokonale prijať chuť aromatického ananásu a spoločne s vanilkou, citrónom a korením bude patriť k pokrmom, ktoré budete chcieť ochutnať.

Na uvedené množstvo cukety s ananásom vyjde šťava presne akurát. Pokiaľ použijete iba vodu, šťava kompótu bude priezračnejšia, s džúsom sa málinko zakalí. Do pohárov poputuje kompót ihneď za tepla a okamžite ho pevne zaviečkujte. Ak ho zjete čoskoro, nemusíte ani zavárať. Poháre nechajte v chladničke a vydržte aspoň týždeň, kým sa chute prepoja.

Ešte vás upozorním na zaváracie poháre, ktoré máme na e-shope. Hneď som ich musela vyskúšať. Môžu sa vám hodiť na celú kopu domácich dobrôt i darčekov zo špajze. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *