Čo nesmie chýbať v kuchyni

Mrazený brusnicový krém
20.7.2022
Ananásové cukety
28.7.2022

Toto je pomerne zložitá otázka. Záleží na tom ako veľmi varíte a pečiete, prípadne ako početná je vaša rodina. V každom prípade všetko zariaďovanie vyjde úplne prirodzene z praxe.

Dôležitú úlohu zohráva napríklad aj to, či s hospodárením v kuchyni začínate, či vás varenie baví, či máte radi všetko na elektrinu a pod. Ak sa nepozeráte na kuchyňu ako na nutné zlo, potom celý priestor vnímajte ako dobre fungujúcu dielňu. Z toho musí vychádzať aj členenie priestoru, kde jedna činnosť nadväzuje na druhú bez zbytočného prebiehania. Pravdou je, že sa lepšie zariadite, keď už máte kúsok praxe za sebou. Dobre potom viete, čo vám v minulom usporiadaní nevyhovovalo.

Keď je všetko správne na svojom mieste, potom dôjde na nákup praktických vecí – opäť podľa vašich schopností aj povahy. Nepopulárne slovíčko „praktický“ má v kuchyni viac ako navrch. Napriek tomu pri výbere tovaru väčšinou zvíťazí náš osobný vkus, design a farby, ktorými sa chceme obklopiť. Pozrime sa na tých najpotrebnejších parťákov:

  • Pracovná plocha potrebuje ochrániť – Nie je nič jednoduchšie, ako používať drevenú dosku. Zaobstarajte si jednu veľkú dosku (širokú 60 alebo 70 cm) na zarábanie cesta, a potom 1-2 menšie kusy, na drobnú prácu. Lepšie sa udržujú.
  • Nachystajte si poriadnu zásobu utierok na riad a na ruky – Pri práci v kuchyni sa poriadne zamažete, takže majte po ruke utierku a oddelene textil na utieranie rúk. Dnešné pracie prášky prehltnú všetku špinu, takže sa nebojte ani bielej bielizne. Utierky beztak vymeníte za deň či dva, takže škvrny od potravín sa ľahko vyperú. Čistota okolo jedla je nemennou podmienkou.
  • Pri varení oceníte varnú kanvicu– Pri varení je každú chvíľu potrebná teplá voda. Prinajmenšom vám prácu urýchli. Môžete si zaobstarať aj rýchlovarnú kanvicu s ukazovateľom teploty na úplne presný ohrev vody. Je to neoceniteľný pomocník.
  • Zaobstarajte si presnú, najlepšie klasickú váhu– Varenie „od oka“, si môže dovoliť len skúsený kuchár. Váhu neodkladajte z pracovnej plochy, budete ju potrebovať takmer každý deň. Vadiť vám nebude, naopak, vašu kuchyňu pekne ozdobí; napríklad retro váha vyzerá veľmi dekoratívne.
  • Malé úložné priestory – Patria k nim predovšetkým nádoby na uloženie pečiva. Vyberte si chlebník z dreva, kovu alebo plastu s výnimočným dizajnom.
  • Nedáte z ruky – Predovšetkým pracovné plastové misky na šľahanie krémov či na bežné varenie (ideálna je jedna s cedníkom) a dózy všetkého druhu. S klipovými uzávermi do chladničky, pretože predĺžia trvanlivosť potravín, aj so skrutkovacími uzávermi na sypké potraviny do špajze. Nezabudnite ich pred každým novým plnením poriadne umyť.
  • Nedá sa nespomenúť odpad – Veľký odpadkový kôš, najlepšie ihneď na základné triedenie odpadu, je potrebné mať nablízku. V podstate štartuje každú prácu v kuchyni.
  • Vaša predĺžená ruka - To je napríklad aj ručný šľahač s otočnou misou, ideálne so všetkými dostupnými nástavcami. Zaobstaráte si ho väčšinou medzi prvými pomôckami do kuchyne. Rovnako pre neho platí pravidlo - neupratovať hlboko do šuplíka. Siahnete po ňom takmer pri každej práci.
  • Nebezpeční parťáci - Reč bude samozrejme o nožoch. Tie najlacnejšie sa skutočne neoplatia. Zaobstarajte si kvalitnú sadu, ktorá znesie opakované brúsenie a vo vašej kuchyni poukáže na to, že tu vládne skutočný kuchár :o) 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *