Mrazený brusnicový krém

Vázy z hrnčekov alebo tešenie sa z levandule
16.7.2022
Čo nesmie chýbať v kuchyni
22.7.2022

Zmrzlinové dezerty k letu neodmysliteľne patria, pričom si toto sladké osvieženie môžete dopriať kedykoľvek.

Najlepšie zmrzliny môžete ochutnať v Taliansku – ale taktiež sa o ne pokúsiť doma. Nadýchaný krém, ktorý sa čiastočne pripravuje na platni, si zaslúži dokonalé spracovanie v zmrzlinovači. Ten sa postará o to, aby sa zmrzlina pravidelne premiešavala a postupne sa mrazila v správnej konzistencii. Toho nikdy tak dobre nedocielite, keď budete pracovať len tak, domácimi prostriedkami. Zmrzlinu som však týmto spôsobom pripravila, pretože zmrzlinovač každý nevlastní. Na chuti brusnicového krému to rozhodne neubralo. V nedeľu sa bude robiť zas.

Mrazené aj nemrazené dezerty chutia najlepšie zo sklenených pohárov na nôžke. Pripomínajú cukráreň, a pokiaľ si pohár chcete pridržať, nebudete mať studené ruky. Ak máte pocit, že vám v skrinkách zaberú veľa miesta, kúpte si nízke misky, ktoré využijete aj na výrobu pudingu, servírovanie kompótov i raňajkového jogurtu s ovocím. 

Príprava: 20 minút + mrazenie * Získate: 4 porcie

  • 3 žĺtky
  • 80 g krupicového cukru
  • 150 ml polotučného mlieka
  • 100 ml smotany, 40%
  • 300 g kompótovaných brusníc
  • vanilkový cukor
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

1. Žĺtky a cukor ušľahajte do hustej peny. Plastovú misku dajte vychladiť do mrazničky.

2. Mlieko a smotanu nalejte do rajnice a prehrejte, pred bodom varu vypnite, nesmiete prevariť. Stiahnite z plameňa a nechajte chvíľu chladnúť. Až potom pridajte vaječný krém a všetko premiešajte.

3. Zmes znovu zahrievajte, ale veľmi mierne a pomaly. Stále miešajte, až ucítite, že začína hustnúť. Trvá to asi 2 minútky. Stiahnite z plameňa.

4. Medzitým do polovice brusníc pridajte vanilkový cukor a rozmixujte ich ponorným mixérom. Akonáhle je zmes pripravená, brusnice zamiešajte do hustnúceho krému a presuňte ho do vychladenej plastovej misky. Pridajte nerozmixovanú časť brusníc, nevadí, že klesajú ku dnu. Krém dajte mraziť. 

5. Asi po hodine krém premiešajte, a potom ešte aspoň 3× po polhodinách, kým zmrzlina nespevní. Potom ju nechajte mraziť do druhého dňa. 

Zmrzlinu môžete podávať dozdobenú naloženými višňami amaretto.

Ak milujete zdravé brusnice, doprajte si ich chuť aj keď vás naháňa maškrtná. Pri príprave hlavne nič neprevarte, aby sa nezničila nadýchaná štruktúra vaječného krému. V konečnej fáze, kedy začína hustnúť, plameň vypnite akonáhle krém začne mierne lepiť na miešacej stierke. Krabičku naplňte len tak nad polovicu, mrazením krém nadobudne objem a tiež budete potrebovať priestor na miešanie. Viečko nebudete potrebovať.

Hneď potom krém premiešajte s brusnicami a prelejte ho do nachladenej plastovej krabičky. Ťažké brusnice najprv klesnú ku dnu, ale postupom času, keď zmrzlina začína tuhnúť, brusnice prefarbia celý obsah. Nezostáva, než miešať, miešať, miešať... Na obrázku je konečná fáza.

Smotanová zmrzlina je veľkým potešením. Robím ju len pri výnimočných príležitostiach. Ak ste si nechali lyžicu brusníc na dozdobenie, dajte ich navrch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *