Vázy z hrnčekov alebo tešenie sa z levandule

Chlebové buchty so zemiakmi a rozmarínom
13.7.2022
Mrazený brusnicový krém
20.7.2022

Kvety a vázy, do ktorých ich ukladáme, spolu musia ladiť. Len tak sa vytvoria pôsobivé aranžmány.

Môžu byť tak jednoduché, ako na fotografii. Namiesto vázy poslúžil úplne obyčajný hrnček. Margarétam pristane mimoriadne. Aj levanduliam, pýšiacim sa kvitnúcimi kláskami. Bylinka je v plnej sile a my všetci, čo ju máme radi, sa tešíme jej omamnej vôni.

Podľahnúť levanduľovému opojeniu je ľahké. Táto obľúbená medonosná bylina, vytvárajúca krásne kvitnúce koberce, obsahuje liečivé silice - tzv. levanduľový olej, ktorý sa od nepamäti využíva v lekárstve, v kozmetike i aromaterapii pre svoje protizápalové, antiseptické, repelentné a upokojujúce účinky. Uplatnenie má aj v stredomorskej kuchyni, z ktorej radi preberáme menej obvyklé recepty na výrobu sirupov a zmrzlín, a naučili sme sa ju využívať ako korenie na slané i sladké pečenie.

Krásne kvitnúca levanduľa je vhodná skôr na sušenie a potom vydrží vo vázach a aranžmánoch po dlhý čas. Do kytíc sa príliš nehodí, pretože rýchlo zavädne. Snáď preto jej obraz krášli veľa úžitkových predmetov v kuchyniach a dekoruje porcelán, sklo aj kovové predmety. Ak máte radi levanduľový dekor, nájdete ho určite všade - od hodín po kúpeľňové doplnky, nehovoriac o textile.

Veľa inšpirácie, ale aj vôní a kozmetiky, nájdete na našom e-shope.

VÁZY A KVETINÁČE Z HRNČEKOV

Vázy z hrnčekov2
Nádoby na pestovanie byliniek aj na aranžovanie kvetov v byte môžu byť akékoľvek. Siahnite po plechovkách, pekných pohároch od kompótov, smelo využite hrnčeky, ktoré nepoužívate, alebo si zámerne kúpte levanduľového obra, ako je hrnček na fotke. Zmestí sa do neho pol litra dobrého čaju, ale v medzičase si do neho pokojne naaranžujte kvety z lúky. Relaxačný kútik vytvorený pod oknami v byte alebo na otvorenej terase znesie mnoho kvetináčov, hrnčekov a košíkov. Čím pestrejšiu zmes vytvoríte, tým bude celok zaujímavejší. O prirodzené zjednotenie celej kompozície sa postarajú samotné rastliny. V prírode tiež nájdete vedľa seba rozmanité kombinácie. Zostavte si ich tak, aby vám s nimi bolo pekne a mohli ste sa vedľa nich zhlboka nadýchnuť. Pre prírodné aranžmány som využila KERAMICKÝ HRNČEK LEVANDUĽA z nášho e-shopu.

PEKNÉ VECI MAJÚ SLÚŽIŤ

Vázy z hrnčekov3
Nie každý z nás má záhradu, ale aj malá balkónová záhradka alebo miniatúrny priestor na okennom parapete poslúži na to, aby sme si vypestovali bylinky do kuchyne. Zvlášť v byte, ktorý je zariadený v určitom štýle, je pekné dodržať rovnaký design. Napríklad v kuchyni sa hodí využiť porcelánové a keramické hrnčeky na pestovanie rastlín. Stačí dodržať podmienku, aby každá nádoba mala vyvŕtanú odtokovú dierku na uvoľnenie prebytočnej vody pri zálievke. Pokiaľ tomu tak nie je, potom veľký hrnček využite len ako kvetináčový obal alebo miesto vázy na stôl. Kúzlo predmetov určených na celkom iný účel je známe a mám ho nesmierne rada.
KERAMICKÝ HRNČEK S OBJEMOM 630 ML.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *