Chlebové buchty so zemiakmi a rozmarínom

Darčeky podľa horoskopu – Rak
9.7.2022
Vázy z hrnčekov alebo tešenie sa z levandule
16.7.2022

Zemiaky sú dôležitou zložkou nášho jedálnička. Patria do mnohých našich národných receptov a pridávajú sa aj do chlebových ciest.

Prímes varených zemiakov má za dôsledok nadýchané cesto, ktoré vydrží dlhšie vláčne. Cesto robím pšenično-ražné s obľúbenou bio múkou Pernerkou, muškátovým orieškom, cesnakom a rozmarínom. Chlieb môžete vytvarovať podľa svojich zvyklostí. Najkrajší je vždy bochník, ktorý možno nechať dokysnúť v tvarovacej chlebovej ošatke, alebo ho uložte do formy na srnčí chrbát

K mojim najnovším obľúbenostiam ale patria chlebové buchty, ku ktorým ma práve toto vláčne cesto inšpirovalo. Nejde o nič zvláštne. Chlieb je dobrý samotný, a pretože je vo vnútri kyprý, bude vám príjemné, že získa viac opečených strán. To buchty vedia. Každý si potom len oddelí kus, ktorý chce zjesť. Keď si takto napečiete, získate aj praktické porcie na cestovanie. Nemusíte niekde v teréne riešiť krájanie chleba. Stačí so sebou vziať bylinkové maslo a umytú zeleninu. Potraviny ochráni termo taška a pohodlne sa tak najete aj v prírode na pikniku.

Príprava: 35 minút + kysnutie * Získate: 12 veľkých porcií

Cesto

  • 200 g zemiakov typu C, dopredu uvarených
  • 2 + 1 lyžica olivového oleja
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 + 100 ml vlažnej vody, ak je to potrebné
  • 21 g droždia (polovica kocky)
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • 150 g ražnej múky Pernerka
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 lyžička soli
  • muškátový oriešok, čerstvo nastrúhaný

Na dokončenie

  • trocha slanej vody, vlažnej
  • sezamové semienko
  • hladká múka

1. Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť do druhého dňa.

2. Druhý deň zemiaky olúpte a nakrájajte na kusy. Rozmarín umyte a osušte, otrhajte z vetvičiek a nasekajte. Na panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a zemiaky na ňom mierne opečte. V poslednej fáze pridajte rozmarín a rozdrvený cesnak. Plameň vypnite, zemiaky nahrubo rozdrvte vidličkou a nechajte vlažné.

3. Zahrejte 200 ml vody, aby bola vlažná a do polovice dajte vzísť droždie s lyžičkou cukru. Medzitým vlažné zemiaky presuňte do misy, pridajte obe preosiate múky so soľou, pridajte dostatok muškátového orieška, 1 lyžicu olivového oleja, zvyšok vlažnej vody a vzídený kvások. Ručne alebo robotom vypracujte vláčne, nelepivé cesto. Ak je to potrebné pridajte ďalšie malé množstvo vlažnej vody.

4. Hotové cesto nechajte kysnúť 1 - 2 hodiny; ak máte misku na kysnutie s vekom, stačí niečo cez hodinu. Pripravte si pekáč veľký asi 27 × 21 cm a vymastite ho olejom. Vykysnuté cesto vyvaľkajte do tvaru valca a rozkrájajte ho na 12 rovnakých dielov. Z nich potom vytvarujte gule, ktoré vložte do pekáča tak, aby sa nedotýkali. Potrite ich olejom zo všetkých strán, prikryte utierkou a nechajte ešte ½ hodinky kysnúť, až sa spoja.

5. Rúru vyhrejte na 210 °C a vykysnuté buchty zhora navlhčite slanou vodou a posypte sezamovým semienkom. Poprášte ich hladkou múkou a dajte piecť na 10 minút, potom znížte teplotu na 190 °C a pečte ešte 25 minút do chrumkava. Hotové chlebové buchty vyberte na mriežku a nechajte voľne vychladnúť. 

Na prípravu cesta použite varné zemiaky typu C s kyprou silne múčnatou dužinou, vhodné na prípravu ciest a kaší. Na panvici ich neopekajte dochrumkava, stačí ich prehriať na kvalitnom olivovom oleji a ovoňať rozmarínom a cesnakom. Muškátu dávam do cesta celkom dosť. Tiež lyžička soli sa vám môže zdať málo, pretože zemiaky na seba soľ naviažu. Na prvýkrát dajte napríklad lyžičku a pol, a uvidíte, ako vám bude chutiť. Na ceste nie je čo pokaziť, takže s ním nakladajte podľa svojej chuti.

Cesto spracovávam v robote. Je vláčne a pripraví sa ľahko a dobre. Najprv hnetiem asi 4 minúty na nižšie otáčky, potom asi 5 minút na vyšší stupeň. S prilievaním vody opatrne, zemiaky majú tendenciu cesto urobiť redšie. Stroj niekoľkokrát zastavte a konzistenciu cesta skontrolujte. Tu už vidieť dokysnuté buchty na plechu. Cesto krásne vyskočí a než pôjde do rúry, môžete ešte pridať pár ihličiek rozmarínu, ktoré potom odstránite. Chlieb sa krásne prevonia.

Chlieb je upečený dochrumkava, a teraz si už len sadnite k pekne prestretému stolu. Z chladnúceho pekáčika si každý oddelí svoju porciu. Pridajte horúcu polievku a na natretie bylinkové maslo. Taká je letná večera, ako má byť.

 

STOLNÝ ŠEDOBIELY OBRUS AITANA vo veľkosti 140 × 200 cm zo zmesového materiálu v kombinácii bavlna / polyester

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *