Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom: II

Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom: I
27.9.2020
Srdce z brečtanu / jesenné variácie
3.10.2020

Kombinovanie farieb má svoje pravidlá. Ako inak sa vyznať v neprebernom množstve odtieňov? Ak sa v ňom dobre orientujete, nebudete dlho váhať nad výberom nových napínacích poťahov. Bývanie je hra a baví nás už po stáročia.

Ak práve stojíte uprostred svojho bytu a hľadíte na pohovku, ktorá si zaslúži renováciu, pretože vám inak po všetkých stránkach vyhovuje, prichádzame so svižnou novinkou - napínacími jednofarebnými poťahmi Niagara, ktoré dokážu vašu staršiu pohovku príjemne omladiť. Španielski výrobcovia pre nich vybrali svieže pastelové farby so širokou škálou odtieňov, takže si nemožno nevybrať.

Lenže, čo ďalej? Vaše pôvodné zariadenie bolo celkom iste zladené do iného trendu. Využite príležitosť k poriadnej zmene. Máte jedinečnú možnosť vykročiť iným smerom, pretože s novou farbou vstúpia do priestoru aj nové impulzy. Zmeny v bývaní na seba obvykle naviažu aj veľké upratovanie, takže prečo sa nezamyslieť nad novou maľbou stien či nad náhradou staršieho koberca? Vy aj váš príbytok si zaslúži trochu neopozeranej inšpirácie.

Súčasťou ponuky jednofarebných poťahov Niagara sú aj dve frekventované farby - oriešková a denimová, ktoré sa vo vašich domácnostiach rýchlo zabývajú. Obe sú neformálne a veľmi ľahko kombinovateľné.

Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom II2

MODRÁ JE FARBOU HARMÓNIE, PRIESTORU, BUDÚCNOSTI

Pripomína nám nebeské výšky a to, čo si predstavujeme pod pojmom svetlo. Modrá farba však sama o sebe svetlo odráža len málo a navyše pôsobí chladne. Pre niekoho znamená upokojenie, pre iného len odrazový mostík pre ďalšie farby, ktoré sa však vzájomne dobre kombinujú. Pozrite sa do svojho šatníka, kde je určite džínsová farebnosť hojne zastúpená. Veľmi často k nej priradíte výrazné farby alebo bielu, ktorú modrá potrebuje ako soľ. Tmavomodré odtiene indiga upokojujú presvetlené miestnosti, v spoločnosti bielej a červenej evokujú nestarnúci námornícky štýl a približujú nám modrasté diaľky. Ideálnou spoločníčkou džínsovej modrej je však spomínaná biela a svetlofialková s akcentmi ružovej, patriacej dnes k luxusnému designu.

Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom 3

FAREBNÝ KRUH


Farbám prisudzujeme veľký význam. Napomáhajú optickým korekciám priestoru, podporujú naše nálady, dokážu upokojovať. Každý z nás k nim pristupuje individuálne a sme na nich mimoriadne citliví. Keď sa pozriete na farebné spektrum, je vidieť, že jedna farba prechádza do druhej. Celok však tvoria len 3 skupiny farieb. Ak pochopíte ich vzájomnú súvzťažnosť, zakaždým si svoj príbytok vyzdobíte správne:

1 Primárne farby tvoria žltá, modrá a červená. Nemožno ich získať miešaním iných farieb.

2 Sekundárne farby vytvoríte zmiešaním rovnakých dielov dvoch primárnych farieb. Vznikne oranžová (z červenej a žltej), zelená (zo žltej a modrej) a fialová (z modrej a červenej).

3 Terciálne farby vzniknú zmiešaním primárnej farby a susednej sekundárnej farby, napr. okrovožltá (vľavo od žltej) a zelenožltá (vpravo od žltej).

Vo farebnom spektre celkom iste chýba čierna, biela a šedá, ale medzi farbami sa nevyskytujú, pretože vlastne ani nie sú farbami. Predstavujú presýtenie až nedostatok svetla. Pre vzájomné susedstvo farieb a ich miešanie sú však nesmierne dôležité.


DŽÍNOVÁ + NEUTRÁLNE FARBY TÓN V TÓNE

Modrá patrí k primárnym farbám. Je to teda silná farba, ktorú nemožno získať zmiešaním iných farieb. Ak sa neviete rozhodnúť, aký vzhľad vtlačiť svojmu interiéru, najspoľahlivejšia je voľba niekoľkých odtieňov tej istej farby. Ak máte v obľube modrú, ste pri cieli. Kontrast sýtych a svetlých tónov hojne kombinujte žiarivou bielou. Tu nie sú na mieste lomené odtiene. Biela odráža svetlo a džínsová farba, ktorá leží niekde uprostred škály, tento odlesk potrebuje. Biele a neutrálne modré tóny lomené šedou, sa môžu usadiť na stenách, zatiaľ čo voľné plochy dekorujte modro trblietavým sklom a striebornými doplnkami.

DŽÍNOVÁ + DOPLNKOVÉ SUSEDNÉ FARBY

Opäť sme pri farebnom kruhu. Je úplne jasné, ktoré farby ladia s modrými tónmi - z jednej strany je to fialová, z druhej strany tóny zafarbené zelenou, vytvárajúcu páviu modrú a tyrkys. Celá škála je veľmi výrazná, takže s ňou nakladajte opatrne. V modrej jedálni bude vyzerať nádherne riad s jemnou levanduľou, denimovú pohovku obohaťte vankúšikmi s fialovým dekórom. Kusový koberec vo farbe čučoriedok so smotanou celý priestor nádherne zateplí.

DŽÍNOVÁ + KONTRASTNÁ RUŽOVÁ

Dokladom toho, že modré tóny unesú takmer všetky susedstvá farieb, je pestrý kockovaný koberec zahŕňajúci aj tóny cyklamén. Museli by ste mu však podriadiť ostatné vybavenie v miestnosti. Jednoduchším riešením sú svetloružové tóny, opäť obsahujúce modrý podtón. Cukríková ružová a lila odtiene krásne ladia a vyzerajú romanticky, ale opäť si nesú ovzduším jemný chlad. Ak to vyhovuje vašej povahe, budete sa v takom priestore cítiť spokojní. Ak však chcete niekoľkými doplnkami priestor zatepliť, potom pridajte kontrast oranžovej a žltej. Tieto farby ležia na opačnej strane farebného spektra a namiešané teplučké okry sú pre váš modrý interiér to správne.

Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom II3

PRÍVETIVÁ ORIEŠKOVÁ PRIPOMÍNA SLADKÚ CUKRÁRŇU

Žiada si o čokoládu s pistáciami a vo výsledku sa postará o útulný a elegantný interiér. Vyznať sa v škále hnedých farieb nie je len tak. Tu viac než kde inde musíte siahnuť po niektorej z odvážnejších farieb. Inak si vytvoríte nudný interiér bez života. Hnedé tóny sú hrejivé a pokojné, ale je potrebné nechať ich vyniknúť v jemných kontrastoch. Samotné drevo je najčastejším nositeľom hnedých tónov. Preto s touto farbou na textíliách, dekoráciách aj doplnkoch už šetrite. Nutne by došlo k tomu, že nevynikne ani drevo, ani štruktúry ostatných materiálov. Samotnej orieškovej farbe úchvatne pristane farba mäty, mentolu a čokoládového espresa. S nimi bude u vás vždy útulne.

ORIEŠKOVÁ + KOMBINÁCIA TÓN V TÓNE

Škorica, muškátový oriešok, mliečny nugát, to všetko možno primiešať k orieškovej farbe pre farebný základ celého priestoru. Zdá sa, že tieto odtiene často smerujú do kuchyne, ale dajú teplo obývačke aj pracovni. Tmavé odtiene pôsobia neutrálne a elegantne, svetlé tóny evokujú teplo a sú prispôsobivé. Je to skvelá pôda pre mnoho výrazných moderných farieb. Pomaly premýšľajte, ktorú máte najradšej.

ORIEŠKOVÁ + DOPLNKOVÁ FARBA MENTOLU

Teple hnedé tóny potrebujú perfektnú farbu, ktorá rozjatrí stojaté vody. Mentol (svetlejšia vodná zelená) a mäta (tmavší odtieň tej istej farby) osvieži priestor inšpirovaný 50. rokmi. Moderné návrhy súčasných interiérov často vychádzajú z textílií v týchto farbách. Tento rok sú veľmi aktuálne a pridali sa k nim dezény s exotickou faunou a flórou. Doprajte im trochu atlasového lesku a prešívania.

ORIEŠKOVÁ + KONTRAST MEDU A JANTARU

Bohatá paleta teplých odtieňov zaistí príťažlivé prostredie. Ale predchádzajúcim farbám ešte stále chýba akcent; len tá malá štipka korenia, ktorá vytvorí z priestoru niečo výnimočné. Vždy ho musí byť ako šafranu - a v tejto chvíli je reč práve o ňom! Výrazná farba šafranu, kurkumy alebo svetlého medu, je tou správnou farbou pre útulné drobné detaily, ako napr. pohodlné podnožky, solitérna komoda alebo zdobený zrkadlový rám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *