Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom: I

Svietniky z pohárov na čaj
24.9.2020
Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom: II
30.9.2020

Kombinovanie farieb má svoje pravidlá. Ako inak sa vyznať v neprebernom množstve odtieňov? Ak sa v ňom dobre orientujete, nebudete dlho váhať nad výberom nových napínacích poťahov. Bývanie je hra a baví nás už po stáročia.

Ak práve stojíte uprostred svojho bytu a hľadíte na pohovku, ktorá si zaslúži renováciu, pretože vám inak po všetkých stránkach vyhovuje, prichádzame so svižnou novinkou - napínacími jednofarebnými poťahmi Niagara, ktoré dokážu vašu staršiu pohovku príjemne omladiť. Španielski výrobcovia pre nich vybrali svieže pastelové farby so širokou škálou odtieňov, takže si nemožno nevybrať.

Lenže, čo ďalej? Vaše pôvodné zariadenie bolo celkom iste zladené do iného trendu. Využite príležitosť k poriadnej zmene. Máte jedinečnú možnosť vykročiť iným smerom, pretože s novou farbou vstúpia do priestoru aj nové impulzy. Zmeny v bývaní na seba obvykle naviažu aj veľké upratovanie, takže prečo sa nezamyslieť nad novou maľbou stien či nad náhradou staršieho koberca? Vy aj váš príbytok si zaslúži trochu neopozeranej inšpirácie.

Ponuka antracitových poťahov a poťahov v koralovej farbe predstavuje dve farby, ktoré sa vedľa seba výborne znášajú. Možno vás táto farebná kombinácia naladí k zmenám vášho bývania.

Chladná a súčasná, tak by sa dala charakterizovať sýta šeď, ktorá sa stala synonymom štýlového moderného priestoru. No nie je farbou bez života. Stačí, aby sa v susedstve usadil elegantný odlesk nerezových plôch, matná biela alebo ušľachtilé plochy lešteného kameňa, a rôznorodosť šedých odtieňov okamžite ožíva. Základ šedých tónov môže vytvoriť aj pôdu pre teplé tóny neónovoružovej, pre ľadové farby mäty a melodramatický tyrkys, alebo pre slnečné odtiene žltej. So šedou farbou v interiéri máte namierené k nespočetným možnostiam farebného vyjadrenia.

Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom 3

FAREBNÝ KRUH


Farbám prisudzujeme veľký význam. Napomáhajú optickým korekciám priestoru, podporujú naše nálady, dokážu upokojovať. Každý z nás k nim pristupuje individuálne a sme na nich mimoriadne citliví. Keď sa pozriete na farebné spektrum, je vidieť, že jedna farba prechádza do druhej. Celok však tvoria len 3 skupiny farieb. Ak pochopíte ich vzájomnú súvzťažnosť, zakaždým si svoj príbytok vyzdobíte správne:

1 Primárne farby tvoria žltá, modrá a červená. Nemožno ich získať miešaním iných farieb.

2 Sekundárne farby vytvoríte zmiešaním rovnakých dielov dvoch primárnych farieb. Vznikne oranžová (z červenej a žltej), zelená (zo žltej a modrej) a fialová (z modrej a červenej).

3 Terciálne farby vzniknú zmiešaním primárnej farby a susednej sekundárnej farby, napr. okrovožltá (vľavo od žltej) a zelenožltá (vpravo od žltej).

Vo farebnom spektre celkom iste chýba čierna, biela a šedá, ale medzi farbami sa nevyskytujú, pretože vlastne ani nie sú farbami. Predstavujú presýtenie až nedostatok svetla. Pre vzájomné susedstvo farieb a ich miešanie sú však nesmierne dôležité.


SÝTA ŠEĎ + KOMBINÁCIA TÓN V TÓNE

Antracit, granit, farba kameňa, to všetko je skryté v sýtych tónoch šedej farby. Ako základ interiéru, kedy vyberáme farby pre steny a koberce, je to výborný štart. Priestor presvetlite svetlošedými odtieňmi a vždy ich skombinujte s dostatkom bielej. Podčiarknite chlad farieb a bielu použite žiarivú a bez prímesi okru. Zateplenie iste prinesú farby prírodného dreva, ale ak chcete, potom ponechajte nábytok v bielej a krémovej.

ŠEDÁ + DOPLNKOVÉ ŽLTÉ TÓNY

Teplé prebudenie vtisne chladnému priestoru farby s prímesou okru. Nemusíte voliť priamo prenikavožltú - aj keď, prečo nie, ale lomené odtiene s prímesou bielej budú vyzerať čisto a harmonicky. Textílie na závesoch, vankúšikoch, ale aj samotné koberce môžu ozvláštniť farby vanilky aj zažltnutej slonovej kosti. Jasnejšie farby zanechajú na tmavošedých plochách stopy denného svetla.

ŠEDÁ + KONTRASTNÁ AZÚROVÁ

Trochu vzrušenia môžete dodať ďalšou doplnkovou farbou. Azúrové tóny majú v sebe stopu chladu, ktorá tak dobre korešponduje so šedou. Vyberte si ich pre solitérny nábytok a predmety, ako je kreslo alebo taburet, svietnik, váza, moderný obraz. Výrazná farba zjemní jednotlivé materiály, napríklad sklo, látky s vlasovým povrchom, hrubo tkané a pletené štruktúry. Zadívajte sa pozorne do farebného kruhu - sivé odtiene neobsahuje, ale široká paleta farieb je vám - až na výnimky, úplne k dispozícii.

Koralová farba sa nachádza niekde na pomedzí červenej, hnedej, oranžovej, s lichotivou stopou bielej. Od každej má kúsok a je veľmi zvláštna. Mnoho farieb si berie svoje označenie z prírody, ale napríklad pod machovozelenou si každý z nás predstaví niekoľko odlišných odtieňov. Pri koralovej sa nepomýlite, môže byť len jemná alebo sýta, vždy je to tá istá charakteristická farba. Vďaka svojej výlučnosti sa k nej rada farieb nehodí. Avšak tie odtiene, ktoré k nej priradíte, vytvoria úplne individuálny priestor. Napríklad s čiernym lakovaným nábytkom budú pôsobiť akademicky, s lakovaným nábytkom vo farbe slonovej kosti budú vyzerať jemne a žensky.

KORALOVÁ + NEUTRÁLNE TELOVÉ TÓNY

Púdrové farby a telové odtiene sa môžu zabývať na stenách, na dekóre riadu, na vankúšikoch s kvetinovou tematikou. Celý priestor bude vyzerať pokojne a delikátne a vaša nová pohovka náležite vynikne. Keď sa pozriete na susedné odtiene na farebnom kruhu, nájdete svetloružovú a z druhej strany mandarínkovú. To sú jemné odtiene pre základ vášho priestoru.

KORALOVÁ + DOPLNKOVÉ FARBY OCELE

Keď už ste vyladili priestor do jemných púdrov - vhodných ku koralovej farbe, je čas na odtieň, ktorý bude pôsobiť architektonicky. A to je sýta šeď, silná farba, ktorá vytvorí kontrast pre koberce, kombinácie nábytku, rámy obrazov. Pokiaľ na stenu, kde je umiestnená pohovka, dopadá dostatok svetla, zvoľte si oceľovú farbu aj za ňu.

KORALOVÁ + KONTRAST TYRKYSU

Doplnkovou farbou prinášajúcu kontrast, je farba tyrkysu. S koralovou pôsobí melodramaticky a výtvarne. Šetrite s ňou, ako so šafranom, ale pustite ju do priestoru. Len tak nedbalo rozhoďte pár vankúšikov, pridajte pléd so stopou tejto farby a uvidíte ako celý priestor ožije. Nie je nad to, keď vás farby nezačnú nudiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *