Na čo všetko sa hodí jedlá sóda

Chlebíčky s džemom piňa colada
21.9.2024
Chlebíček so sušenými paradajkami a olivami
27.9.2024

Jedlú sódu poznali ako praktického a univerzálneho pomocníka už naše prababičky. Ani dnes, kedy je na trhu veľký rad špeciálnych čističov na čokoľvek, by sa ale na sódu nemalo zabúdať. Je lacná, ekologická a účinná.

Jedlá sóda čiže sóda bikarbóna či tiež užívacia sóda (pozor, nepliesť s pracou sódou!) je čisto chemicky vzaté hydrogénuhličitan sodný. Čo vie na jednotku, je neutralizácia kyselín, čo je v podstate princíp, ktorý sa využíva pri väčšine jej využití a je to to, čo v jej prípade spája kyprenie cesta na koláč s čistením zašlej špiny.

Jedlá sóda spôsobila revolúciu pri pečení. Jej využitie je ale oveľa pestrejšie a zaujímavejšie.

NA PEČENIE

1

Bikarbona nie je žiadnym moderným výdobytkom, pri mumifikácii ju využívali už starí Egypťania, do bežných domácností sa ale dostala až s kypriacim práškom počas 2. polovice 20. storočia – a spôsobila revolúciu v pečení, ktoré sa vďaka nepotrebnosti kysnutia a zdĺhavého ručného šľahania stalo oveľa jednoduchším. Jedlá sóda je neoddeliteľnou súčasťou kypriacich práškov dodnes, aby vzkypela, potrebuje trochu kyseliny, čo zloženie „prdopeča“ zaisťuje bez ohľadu na to, aké ingrediencie sa objavujú v pripravovanom recepte. Ak pridáte trochu citrónovej šťavy či kôry alebo napríklad kefír, nie je treba kypriaci prášok a vystačíte si s jedlou sódou.

 

NA PRIPEČENÉ HRNCE

2

Zdobí dno vášho hrnca spálenina, kvôli ktorej premýšľate, či ho rovno nevyhodiť? Bezchybný lesklý povrch už mať nebude, no vďaka jedlej sóde ho môžete hravo používať ďalej. Na dno nasypte pár lyžíc sódy, zalejte trochou vody s prostriedkom na riad a nechajte chvíľu stáť. Potom priveďte k jemnému varu a sledujte ten zázrak, ako sa spáleniny začnú miestami uvoľňovať. Bez drôtenky sa nezaobídete, ale sóda vám ušetrí minimálne polovicu práce. V prípade potreby postup opakujte, niektoré spáleniny sú... Odolné.

 

NA RÚRU A ĎALŠIU MASTNÚ ŠPINU

3

Od tej doby, čo som objavila kúzlo jedlej sódy zmiešanej s univerzálnym čistiacim prostriedkom na hustú kašičku, nemám pri upratovaní hociktorej mastnej zašlej špiny obľúbenejšieho pomocníka. Nedávno som s tým vyčistila naozaj nechutne zašlý plynový sporák, ktorý môj muž chcel pri prvom pohľade naň vyhodiť. Kašičkou som vydrhla odolné mastné kvapky na dlaždiciach nad oným sporákom, digestor, vnútornú stenu dvierok sporáka, ale aj škáry s usadeninami od vody v sprchovacom kúte, záhradné náčinie a vôbec všetko, čo mi prišlo pod ruku. Skrátka veľa zábavy za čertovsky málo peňazí!

 

NA ODOLNÉ ŠKVRNY

4

Nielen na odolnú mastnotu sa hodí spomínaná kašička z jedlej sódy a univerzálneho čistiaceho prostriedku. Vyčistíte tým aj peračníky a školské aktovky, škvrny na čalúnení a ďalších textíliách, ktoré sa ťažko dávajú do práčky. Vždy samozrejme ideálne vyskúšajte na skrytom mieste, či je textília stálofarebná. A počítajte s tým, že sóda funguje aj ako abrazivo: ak budete miesto veľa drhnúť, môžu nitky „chĺpkovať“, prípadne si na viac zašpinenom čalúnení vyrobíte čistý fľak a bude treba následne vyčistiť celú plochu. :-)

 

NA KÚPEĽŇU

5

Ako som už písala, kašičkou perfektne vyčistíte škáry, čo ale s umývadlom či toaletou? Moje deti milujú čistenie umývadla: do odpadu nasypte 2 lyžice sódy, zalejte 2 lyžicami univerzálneho prostriedku a zalejte trochou bieleho octu (je o niečo koncentrovanejší ako klasický kuchynský, ale aj ten vám dobre poslúži). V odpade nastane veľmi zaujímavá chemická reakcia, pri ktorej sa začne odpadom valiť množstvo peny, a keď odpad upcháte napríklad handrou, tak táto pena poriadne vyčistí aj prepadový odtok.

Do toalety nasypte sódu zmiešanú s kyselinou citrónovou v pomere 4:1 , usadeniny zmiznú skoro samy.

 

PROTI ZÁPACHU

6

Nech už smrdí čokoľvek, sóda si s tým poradí. Dajte ju do misky do chladničky, nasypte ju trochu do športových tenisiek, poprášte ňou matrac, vyčistite ňou plastové fľaše. Keď v roztoku jedlej sódy (na 5 litrov vody použite asi 1 hrnček sódy) namočíte a necháte asi hodinku ležať zatuchnuté utierky, uteráky, handry, zbavíte sa zatuchnutého zápachu. Funguje to aj s prepotenými tričkami, ponožkami atď., sóda zároveň funguje tak trochu ako dezinfekcia. Pre zároveň bieliaci efekt pridajte aj 1–2 lyžice perkarbonátu sodného, zmiznú aj škvrny od kečupu a podobných lahôdok na detskom oblečení.

 

NA LEPIDLO AJ ŠPERKY

7

Stále je to málo? Keď sódu zmiešate s olejom, tak sa vďaka vzniknutej kašičke zbavíte zvyškov lepidla po etiketách a ďalších páskach a samolepkách – to sa v domácnosti, ktorá rada zavára alebo vlastní deti, môže jedine hodiť.

Keď zase do misky vystlanej alobalom dáte zašlé retiazky a podobné šperky a pridáte sódu, nečistoty sa postupne uvoľnia a vy už šperky dočistíte len handričkou. 

 
02

JEDLÁ SÓDA DO KAŽDEJ DOMÁCNOSTI

Okrem všetkého spomínaného vás sóda v kombinácii s citrónovou šťavou zbaví zápachu z drevenej dosky, pomôže vyčistiť každú zašlú škáru a ako roztok (asi 4 lyžice na 1 liter vody) pomôže zlikvidovať burinu v škárach na dvore, jemné poprášenie pôdy okolo paradajok zase vraj vylepší ich chuť, funguje aj ako hnojivo na uhorky alebo ako postrek proti plesniam (4 lyžice na 3 litre vody).

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *