Údržba a čistenie matracov

Muffiny so sušenými paradajkami
23.8.2021
Svietnik z kvetov hortenzie
30.8.2021

Dôkladne vyvetraná spálňa je nielen príjemná pre večerný spánok, ale je dôkazom toho, že tu vládnu všetky pravidlá hygieny.

Spálňa je priestorom, kde býva najmenej nábytku, ale zato je plná textílií, o ktoré sa treba neustále starať. V miestnosti, kde si vytvárame pohodu musí byť predovšetkým upratané, lôžka treba vetrať, vysávať a často prezliekať. Toto je radostná činnosť, pretože výsledkom je vždy malá premena priestoru. Obliečky dajú spálni prostredníctvom lôžkovín zakaždým iný výraz.

To najdôležitejšie, čo nám dopraje fyzický odpočinok, sú však matrace, na ktorých spíme minimálne 6 až 8 hodín denne. Kvalite matracov a svojim potrebám je treba venovať veľkú pozornosť, rovnako tak následnej údržbe, ktorá predĺži komfort vybraného tovaru a vám každodenne dopraje príjemné spočinutie.

Údržba a čistenie matracov 2

MATRACE PRE ZDRAVÉ SPANIE

materiály sa rôznia, ale základné kritériá sú rovnaké

Poriadne sa vyspať, znamená vyspať sa zdravo. Skrátené noci a zanedbávanie spánku je cestou do pekiel. Ak to takto robíme dlhodobo, prepracovaním a únavou strácame vitalitu, schopnosť koncentrácie aj dobrú myseľ. Ak však v okamihu, keď upravíte svoje životné rytmy zistíte, že stále vstávate rozlámaní a s bolesťami chrbta alebo hlavy, pravdepodobne bude na vine váš matrac. Nie je čas na nový?

  • Rovnomernému podopretiu tela v polohe na chrbte aj na boku vyhovuje iba matrac so správnou tuhosťou pre váhu vášho tela. V miestach vyvýšenia (ramená a boky) musí materiál ustúpiť, a naopak napr. v krížoch musí kontúry tela vyplniť a podoprieť. Ak by dochádzalo k bodovým tlakom, bol by narušený krvný obeh a dochádzalo by k svalovej stuhnutosti.
  • Do matraca sa nesmiete príliš zaboriť a musí vytvoriť oporu pre ľahké otáčanie v spánku a pri pohybe na lôžku. Vyskúšajte si to.
  • Matrac pre 1 lôžko by nemal byť užší ako 90 cm, pre 2 lôžka by mal mať minimálne 160 cm.
  • Povrch matraca by mal zabezpečiť správnu tepelnú pohodu, nesmiete sa príliš zahrievať, ani sa cítiť podchladení.
  • Matrac by mal byť vždy ochránený zdravotne neškodným poťahom, ktorý je snímateľný a umožňuje časté pranie.
  • Ďalšiu ochranu proti vlhkosti zabezpečia podložky proti presiaknutiu tekutín, ktoré svojou veľkosťou kopírujú tvar matraca a pri spánku sa nezhŕňajú.
  • Ak vaše lôžko nespĺňa všetky požiadavky, zauvažujte o obstaraní krycieho matraca, ktorý na povrch lôžka jednoducho pridáte. Taktiež krycie matrace sú vybavené snímateľným poťahom, takže ich ľahko udržíte v čistote. Prísteľkové matrace sú zhotovené zo studenej peny v rôznych hrúbkach od 4 cm, zo studenej peny s prídavkom antibakteriálneho Aloe vera alebo z luxusnej pamäťovej peny.

KRYCÍ MATRAC Z PAMÄŤOVEJ PENY BAMBOO COMFORT, 90 × 190 × 6 cm

Údržba a čistenie matracov 3

OCHRANA POVRCHU MATRACOV A ICH ČISTENIE

snímateľné a pracie poťahy pomôžu udržať čistotu

Najlepšiu ochranu nového matraca zaistí vysávač a prevencia - nekupujte si matrac, z ktorého nemožno sňať poťah, najmä taký, ktorý nemá pohodlné zipsy a nedá sa prať na vyššie teploty. Uvedomte si, že za roky spánku na matraci, sa do neho neustále vsakuje pot a všetky nečistoty. Časté pranie poťahu trošku oddialite tým, že na matrac pridáte chránič matraca (pozri nižšie). Ten býva vodeodolný, takže zvyšné vrstvy dobre ochráni.

PRAVIDELNÁ ÚDRŽBA

  • Každý deň odhrňte lôžkoviny a matrac nechajte dôkladne vyvetrať.
  • Raz za 2 týždne by mal prísť na rad vysávač. Opatrite ho nástavcom na textil - je to kefa s nízkymi štetinkami. Matrac zbavte prestieradiel aj chráničov a dôkladne ho vysajte z oboch strán. Najviac nečistôt a prachu sa drží pri dekoratívnych a spevňujúcich švoch. Prstami ich odtlačte a povysávajte každý záhyb. S prezliekaním lôžkovín už je to dosť práce, ale nedá sa nič robiť. Ak starostlivosť o matrace zanedbáte, časom zistíte, že sa v nich usadil prach a nepríjemná zatuchnutosť, za ktorú môže zápach potu.
  • Raz za mesiac matrace otočte, aby sa opotrebovávali rovnomerne.
  • Raz za 3 mesiace vyperte snímateľný poťah.

ELASTICKÝ FROTÉ POŤAH VENEZIA, na zips, pre matrace do výšky 25 cm, rôzne veľkosti

Údržba a čistenie matracov 4

NEPRIEPUSTNÉ CHRÁNIČE

si kúpte vždy v dvoch sadách

Chrániče matracov sa vyrábajú v dvoch prevedeniach:

  • buď sa jedná o podložku, ktorá je v rohoch vybavená širokými gumami a pokladá sa na matrac v ochrannom poťahu
  • alebo má tvar navliekacieho prestieradla, takže je tzv. celokrycí a chráni aj boky matraca

V každom prípade sa táto ochranná vrstva vkladá medzi matrac a vrchné prestieradlo. Je to v podstate najdôležitejšia vrstva, ktorá ochráni vaše matrace pred pachmi a tekutinami. Vzhľadom k tomu, že chrániče môžu byť zhotovené z najrôznejších materiálov, ktoré sú aj príjemne hrejivé, výrazne zlepšujú tepelný komfort na lôžku. Vždy dbajte na to, aby chrániče boli prané - ideálne na 60 °C, pretože ich vkladáme aj do detských postieľok alebo do lôžok osôb s inkontinenciou a pod.

  • presiaknutiu tekutín zabráni tiež nepriepustné prestieradlo, ktoré je z rubu vybavené náterom PVC, zatiaľ čo na povrchu je príjemné slučkové froté.

NEPRIEPUSTNÝ FROTÉ CHRÁNIČ MATRACA, ponúkame v 8 veľkostiach

Údržba a čistenie matracov 5

V BOJI S ROZTOČMI

pomôžu špeciálne prípravky v spreji

Proti roztočom pomôže časté pranie a vysávanie výkonným vysávačom. Z hlbokého čalúnenia, detských kobercov a špeciálne z matracov ich však ťažko vyženiete. K novinkám na trhu patria špeciálne spreje, ktoré stačí nastriekať na povrch textílií. Roztok spoľahlivo zlikviduje tieto nežiaduce organizmy žijúce s nami v domácnosti. Tento antibakteriálny prostriedok je zdravotne neškodný.

SPREJ PROTI ROZTOČOM, 1000 ml

Údržba a čistenie matracov 6

PRÍDAVNÝ MATRAC A ČISTENIE STARÉHO

krycí matrac poskytne komfortný spánok aj v staršej posteli

Obstaranie nových matracov nepatrí práve k najlacnejším investíciám. Ak potrebujete skvalitniť ležanie v staršej posteli na chalupe alebo chcete zútulniť lôžko pre hostí, kúpte si krycie matrace. Nielenže vám pomôžu lôžko inovovať vizuálne, ale predovšetkým vhodnou výškou a tuhosťou prídavného matraca napravíte nepohodlie pôvodného matraca. Ak tak urobíte, pokúste sa staré matrace poriadne vyčistiť. K osvieženiu starších matracov sa osvedčila kuchynská sóda, ktorá dokáže absorbovať vlhkosť aj pachy:

  1. Najprv matrac dôkladne povysávajte vysávačom.
  2. Potom vezmite šálku jedlej sódy a pomocou sitka ju rovnomerne nasypte na povrch matraca. Tam, kde sú škvrny, pokojne môžete pridať. Potom vezmite do ruky mäkkú kefu a sódu krátkymi ťahmi zapracujte do povrchu matraca. Nechajte ju pôsobiť aspoň 5 hodín, čím dlhšie, tým lepšie. Ak máte radi vône, pridajte do sódy pár kvapiek esenciálneho olejčeka - napríklad levanduľového alebo pomarančového.
  3. Znovu vezmite do ruky výkonný vysávač a sódu odsajte. Obsah vysávača ihneď zlikvidujte.

KRYCIE MATRACE BAMBOO COMFORT, pamäťová pena, 90 × 190 × 6 cm

Údržba a čistenie matracov 7

MOŽNOSŤ ZATEPLENIA

vlna merino pri zdravotných problémoch aj pre dokonalé uvoľnenie svalstva

Nie všetci sa tešíme pevnému zdraviu. Ak potrebujete na lôžku dosť tepla, kúpte si podložku z česanej vlny merino, ktorá má vynikajúce termoregulačné vlastnosti a je vhodná predovšetkým pre alergikov, astmatikov a reumatikov. Je to ďalšia hygienická ochrana matraca proti škvrnám a vlhkosti, pretože ovčia vlna obsahuje prírodný tuk lanolín, ktorý dôkladne odpudzuje nečistoty. Podložku umiestnite pod prestieradlo a v prípade potreby vyperte na 30 °C v špeciálnom pracom prostriedku s lanolínom.

PODLOŽKA ZO 100% VLNY MERINO, rub bavlnený úplet, vnútri fixovaný polyesterový vatelín

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *