Muffiny so sušenými paradajkami

Napínacie poťahy u vás doma
19.8.2021
Údržba a čistenie matracov
26.8.2021

Populárne americké mini bábovičky sa tešia aj u nás veľkej obľube. Ich príprava je jednoduchá a receptov nepreberné množstvo - od sladkých po slané. Poďte si pripraviť rýchlu a jednoduchú večeru...

Povedala by som, že sme taká bábovková veľmoc. Mám na mysli bábovky klasické, na ktoré sa srdce smeje a v každej rodine pre ne opatrujeme hneď niekoľko krásnych foriem. Správne prepiecť vysoké cesto nie je zase tak jednoduché, ale my to vážne vieme, a tak sa pokojne a rady (i radi) prikloníme aj k modernejšiemu pečeniu drobných muffinov. Malé porcie cesta dávkované buď do samostatných, charakteristicky tvarovaných formičiek, alebo formičiek tvoriacich kompaktný plech, je zárukou dokonalého prepečenia aj jednoduchého vyklopenia z formy von.

Cestá na muffiny sú riedke aj nadýchané, hutné aj plné neuveriteľnej zmesice ingrediencií. Zvlášť muffiny pečené na slaný spôsob. Tu sa nezriedka objavia huby, zelenina, kúsky mäsa, bylinky i najrôznejšie náplne zo špenátu alebo mletého mäsa. Prepečú sa vždy a podaria sa bez problémov. Môžete si dovoliť veľa experimentovať, až nájdete chuť, ktorú si prajete objaviť.

Príprava: 30 minút + pečenia * Počet kúskov závisí na veľkosti formičiek

  • 2 šálky polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva, bio
  • ½ lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 1 šálka bieleho jogurtu, gréckeho typu
  • ¹/³ šálky olivového oleja
  • 2 vňaťovej cibuľky, nakrájanej
  • 100 g anglickej slaniny, nakrájanej nadrobno
  • 5 ks paradajok sušených na slnku, nasekaných
  • muškátový oriešok, nastrúhaný
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1.Rúru predhrejte na 185 °C, formičky vystreknite olejom, ak máte samostatné košíčky, postavte ich na pevný plech.

2.Pripravte si 2 misky, do väčšej dajte preosiatu múku, prášok a soľ a premiešajte. V druhej miske metličkou vyšľahajte vajcia, pridajte jogurt a olivový olej. Prešľahanú zmes prilejte do prvej misky, pridajte cibuľku, anglickú slaninu, nasekané paradajky a korenie. Všetko dokonale premiešajte a cesto pravidelne rozdeľte do formičiek.

3.Povrch doguľata vytvarovaných báboviek postriekajte olejom a pečte vo vyhriatej rúre 30-35 minút. Muffiny vyklopte z formičiek a podávajte ešte teplé.

Muffiny so sušenými paradajkami 3

Zdá sa, že ingrediencií je veľa, ale väčšinu máte doma v chladničke, takže prípravy nie sú nijako náročné. Vypichnem dve dôležité suroviny, a to je muškátový oriešok, ktorý je proste vždy skvelý, a potom sušené paradajky. Pre tento recept používam paradajky sušené voľne na slnku, ktoré sa predávajú bez nálevu. Ako viete, vo všetkom sušenom ovocí a zelenine sa výrazne skoncentruje chuť, ktorá je im vlastná, a to je to pravé, čo tu potrebujeme. Určite môžete použiť aj paradajky v olejovom náleve, ale tie dokresľujú ďalšie ingrediencie a výsledok bude trochu iný.

Muffiny so sušenými paradajkami 4

Na paradajkové muffiny používam veľké formičky, aby vznikli veľké sústa. Ale záleží na vašej výbave, ktorá sa odvinie od toho, ako veľa muffinujete. Deti majú najradšej malé muffinky z formičiek okolo 4,5-5 cm, klasické bábovky bývajú veľké 7 cm a sú vhodné aj na zdobenie cupcakes, no a tie väčšie sú okolo 9 cm. Pokiaľ máte radi malé bábovky na raňajky, potom určite odporúčam kompaktný plech. Plnenie roztancovaných malých košíčkov nie je príjemné. Samostatné formičky sú ideálne pre veľa úkonov v kuchyni - možno v nich čokoľvek zamraziť (ovocné drene, bylinky), umiestnite do nich malé zvyšky cesta z iného pečenia, ale taktiež v nich pečiem rôzne plnky. Ak sa pustíte skôr do cukrárstva, potom si ešte kúpte papierové košíčky, vyzerajúce ako baletné sukienky. Bábovky sa v nich pekne dotvarujú a skvele vyzerajú.

Muffiny so sušenými paradajkami 5
Formičky na muffiny sa doma určite nestratia. Je to tá najskladnejšia vec v kuchyni, a uvidíte, že vás bude pečenie baviť na všetky spôsoby. Je to aj príma zábava pre deti, ale pečte určite na sladko, pretože deti viac baví počítanie hrozienok :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *