Nedeľná sekaná s mandľami

Darčeky podľa horoskopu – Býk
7.5.2022
Žijeme s maznáčikmi
13.5.2022

Mleté mäso je skvelou surovinou. Postarajte sa o to, aby sa pekne začerstva premenilo na výborné jedlo na nedeľnom stole.

Sekaná je skladačkou toľkých chutí, koľko ich do nej naložíte. Každý ju má rád inak, a to je v poriadku. Nezľaknite sa dlhého zoznamu ingrediencií, bývajú úplne obyčajné a patria do každej chladničky aj špajze. Kedykoľvek si ponesiete od mäsiara čerstvo namleté ​​mäso, zastavte sa len cestou pre bylinky a už si môžete vyhŕňať rukávy. Sekanú treba pekne prepracovať a po základnom premiešaní veľkou lyžicou prídu na rad ruky. To je ten najlepší nástroj, ktorý z mäsovej zmesi vykúzli obed, za ktorý sa nemusia hanbiť ani v InterContinentale, ako hovorievala babička.

Na varenie som vytiahla súpravu jarne zelených smaltovaných hrncov NATURAL OLIVE, ktoré sú vhodné na všetky typy varných plôch aj do rúry, pokiaľ odložíte sklenené pokrievky s drevenými úchytkami. Pre svoje varenie si môžete na našom e-shope vybrať z mnohých sád nerezového riadu, alebo si aspoň zaobstarať úplne nový pekáč s vekom.

Príprava: 30 minút * Získate: 3 šišky menšieho priemeru

  • 500 g bravčového mletého mäsa
  • 400 g hovädzieho mletého mäsa
  • 1 ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička čerstvo mletého korenia
  • 3 strúčiky cesnaku, prelisovaného 
  • 2 vajcia
  • štipka muškátového orieška
  • veľká hrsť koriandra, nasekaného
  • 2 lyžice francúzskej horčice
  • 50 g mandlí, nasekaných nahrubo
  • 60 g strúhanky, alebo podľa potreby
  • 50 ml smotany 12%
  • 300 g anglickej slaniny = 18 dlhých plátkov

1. Oba druhy mäsa rozdrvte do väčšej misky, osoľte a okoreňte ich, a pridajte cesnak, vajcia a muškátový oriešok podľa chuti.

2. Ďalej pridajte veľkú hrsť koriandra, horčicu a nasekané mandle.

3. Všetko zahustite strúhankou, prilejte smotanu a rukami dôkladne vypracujte vláčnu, súdržnú zmes. Ak je to potrebné, pridajte po troškách strúhanku. Sekanú rozdeľte na 3 časti a mokrými rukami vytvorte podlhovasté šišky. 

4. Na doštičku si pripravte 6 plátkov slaniny zložených do kríža, šišku uhlaďte mokrou rukou a položte ju na stred. Potom konce slaniny prehnite smerom nahor. Postup ešte dvakrát zopakujte so zvyšnou sekanou. Rúru vyhrejte na 190 °C.

5. Šišky vložte do pekáča úhľadnou slaninou nahor, podlejte ich trochou vody a prikryte vekom. Pečte 45 - 50 minút, potom veko odkryte a sekanú dopečte pár minút dozlatista.

Rozkrájané plátky sekanej podávajte najlepšie so zemiakovou kašou s hráškom doplnenou sladkokyslými uhorčičkami.

Čerstvé mäso, bylinky a korenie tvoria základ každej sekanej. Možno pridávate výraznú majoránku či tymian, do hmoty vmiešate na masle osmaženú cibuľku a pod. Môžete však vyskúšať niečo iné a do mäsa pridať pár mandlí.

Skladačku z prúžkov slaniny si vytvorím na podložke a šišku do nej zabalím ako bábätko. Nie vždy mám dostatočne dlhé prúžky, ale to nevadí. Sekanú položte do kastróla či pekáča nespojenými koncami dole. Všetko sa spôsobne spečie do jedného celku.

... túto rýchlu a ľahkú dobrotu si vychutnajte teplú aj studenú. Ak k tomu upečiete domáci chlieb a pridáte nakladané uhorky, riadne rozležané z minuloročnej úrody, bude vám pri stole blaho. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *