Peshtemal – orientálne uteráky s históriou

Domáce limonády I / malinovka
7.8.2019
Prevrátený marhuľový koláč
16.8.2019

Uterák, osuška, obrus, pareo, pléd, deka na pláž - tento kus príjemnej látky je presne to, k čomu ho práve potrebujete.

Peshtemal, inak tiež hammam, fouta atď., je tradičný uterák, ktorý bol po stáročia využívaný v tureckých kúpeľoch. Jedná sa o rozmerný pruh bavlnenej tkaniny vyznačujúci sa pevnosťou a mäkkosťou, originálnym dizajnom a schopnosťou rýchlo uschnúť. Vďaka všetkým týmto vlastnostiam sa popularita Peshtemalu rýchlo rozšírila do západnej Európy, USA či Austrálie, kde je obľúbený najmä ako praktická plážová osuška.

Peshtemal sa vyrába z tureckej bavlny, ktorá patrí k najkvalitnejším na svete. Vyznačuje sa dlhými vláknami, ktoré zaručujú menej spojov, čím má výsledná látka pevnú a zároveň jemnú štruktúru. Napríklad v porovnaní s froté uterákom má lepšiu absorpčnú schopnosť a vďaka tomu, že je tenká, oveľa rýchlejšie schne. Preto je vhodná do kúpeľní, ktoré sú náchylné na vlhkosť. Rovnako tak tieto prednosti osušiek oceníte na dovolenke pod stanom, pri cestovaní i športe. Spočiatku sa môže zdať, že uterák neabsorbuje vlhkosť dostatočne, avšak s každým vypraním sa savosť aj jemnosť látky navýši.

Vzory a farebnosť uterákov sa líšila podľa tradície jednotlivých regiónov. Dnes si môžete vybrať z mnohých designov a rozmanitých farieb, ktoré tieto doplnky predurčujú pre ktorýkoľvek interiér - od štýlu vintage až po modernu.

Rýchloschnúca osuška DIAMOND SPORTY je so svojimi rozmermi 100 x 165 cm ideálna na leňošenie na pláži, pritom v batožine vám veľa miesta nezaberie. Osnovné nite diamantového vzoru sú ukončené ručne viazanými strapcami. V obývacej izbe či v spálni môžete tento efektný výrobok využiť ako variantu teplého plédu. Pri údržbe dodržujte tieto pokyny:
1) Pred prvým použitím je vhodné osušku namočiť do studenej vody a nechať bavlnené vlákna zatiahnuť. Následne perte vždy vo vlažnej vode okolo 40 °C, bez prídavku aviváže, ktorá nie je potrebná, pretože s každým opakovaným praním bude tkanina jemnejšia.
2) Sušičku nepoužívajte, jednak osušky perfektne a rýchlo schnú, a navyše môže poškodiť bavlnu a zamotať ručne viazané strapce.
3) Žehlite len na stredný stupeň.

OSUŠKA DIAMOND SPORTY v červenej, modrej a čiernej farbe, 100 x 165 cm, 21.90 €.
PESHTEMAL3

AKO NA OPRAVU STRAPCOV

Viazané strapce na osuškách prezrádzajú ručnú prácu. Sú krásne, ale trochu zraniteľné. V niektorých prípadoch k vám doputujú s voľnejšími uzlíkmi, preto pred prvým praním skontrolujte či dobre držia a prípadne ich zatiahnite. Pri praní sa oplatí znížiť otáčky pri odstreďovaní, aby sa strapce nezamotali. A sušenie v sušičke tiež nie je vhodné, tam sa zase môžu ľahko rozpliesť. Keby sa vám to predsa len stalo, potom ich zase ľahko upravíte:
1) Rozpletený strapec rozdeľte na 2 pramene
2) Každý prameň pevne zakrúťte smerom doprava
3) Zapleťte oba pramene do seba, ale opačným smerom
4) Koniec zaistite pevným uzlíkom
Osuška MARINE je ešte o trochu väčšia, má rozmer 100 x 180 cm. Pohodlne si na nej zaleňošíte na pláži, alebo si ju vezmite so sebou do telocvične. Prázdninová farebnosť je plná slnka a k letu žiarivé farby jednoducho patria. OSUŠKA PESHTEMAL MARINE, 100 x 180 cm, 21.90 €.
Osušky Peshtemal sú skutočne všestranne využiteľné. Niet divu, že sme ich dôkladne preverili aj v teréne. A obstáli na výbornú. Perfektne sa žehlia (ak to musí byť), rýchlo schnú, na prestretom stole vyzerajú prázdninovo, a to v interiéri aj vonku v záhrade. A ak sa rozhodnete pre piknik, všetko potrebné bez problémov naložíte i na bicykel; osušky zaberú minimum miesta. Nakoniec to ocení aj váš bielizník, do ktorého nepribudne objemný balík textilu: OSUŠKA PESHTEMAL DAFF 100 x 180 cm, 19.90 €.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *