Prevrátený marhuľový koláč

Peshtemal – orientálne uteráky s históriou
14.8.2019
Kura na špajdli
22.8.2019

Práve dozrievajúce marhule ma inšpirovali k vytvoreniu tradičného francúzskeho koláča. Prevrátený jablkový koláč som sa naučila podľa Julie Child a patrí k nemu okrem skaramelizovaných jabĺk tenká vrstva vychladeného krehkého cesta. Koláč bol natoľko obľúbený, že prijal celý rad krajových variácií a dodnes sa pripravuje v podstate po celom svete. Tiež vy ho môžete vyskúšať napríklad z hrušiek, fíg, alebo práve teraz z broskýň a marhúľ.

Dávnu históriu presláveného obráteného koláča sestier Tatinových (La tarte des Demoiselles Tatin) sprevádza príhoda o tom, ako vlastne vznikol omylom. Asi 160 km od Paríža, v hoteli Tatin v Lamotte-Beuvron sa v 80. rokoch 20. storočia podarilo jednej zo sestier zabudnúť na prípravu cesta, zatiaľ čo na platni už dlho bublali jablká v cukre a masle na koláč. Duchaprítomne rýchlo vyrobila krehké cesto, vyváľala placku, položila ju na skaramelizované jablká a to celé vložila do rúry. Keď po chvíli upečený koláč obrátila ovocím navrch, a do cesta sa vsiakol sladký karamel aj všetká šťava z jabĺk, bola na svete úchvatná pochúťka, za ktorú jej hostia vyjadrili hlbokú poklonu. Pramene uvádzajú, že takto sa koláč pripravoval aj inde, avšak zásluhy boli pripísané obom sestrám. Samy sa o legalizáciu slávneho receptu nezaslúžili, ale zostalo to tak.

Tarte aux Abricots patrí k mojim letným rýchlovkám, pretože ho pripravujem z lístkového cesta. Podávať ho môžete teplý alebo studený, a spotrebujete na neho i marhule, ktoré práve nevynikajú sladkosťou. O to sa postará karamel a výsledok bude opäť uchvacujúci. Ešte jednu radu pridávam - na pečenie si kúpte najlepšie ohňovzdornú sklenenú formu,, vďaka ktorej uvidíte čo sa deje v rúre, prípadne klasickú keramickú formu na koláč. Koláč podávam so škoricovou šľahačkou, ktorá chuť mäkučkých marhúľ vyzdvihne až do neba.

004

Marhuľový koláč

Príprava: 30 minút * Získate: koláč s priemerom 28 cm

·         15 ks marhúľ (je treba asi 30 polovičiek)

·         100 g krupicového cukru

·         1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry

·         2 lyžice masla

·         50 ml vlažnej vody

·         300 g lístkového cesta

 

Na dokončenie

·         200 g 31% smotany

·         1 lyžička mletej škorice

1. Celé marhule vložte do vriacej vody asi na 3 minúty (menej zrelé marhule môžete nechať aj o chvíľku dlhšie) a potom ich schlaďte studenou vodou. Blanšírované ovocie olúpte, rozpoľte a odstráňte kôstky.

2. Ak koláč nepripravujete v miske, s ktorou pôjde do rúry, potom si karamel pripravte na panvičke. Nasypte do nej cukor a za stáleho miešania ho nechajte dozlata skaramelizovať. Veľmi opatrne ho podlejte a primiešajte citrónovú kôru a rozpustené maslo. Zmes premiešajte a nechajte zredukovať na hustejší sirup. Medzitým predhrejte rúru na 175 °C.

3. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na placku približne tak veľkú, ako je forma. Podľa nej vykrojte z cesta kruh.

4. Karamel presuňte do ohňovzdornej koláčovej formy vymastenej maslom a do neho vložte polovičky marhúľ reznou stranou nahor. Urovnajte ich tesne vedľa seba. Kruhovú placku presuňte pomocou valčeka na pripravené marhule, okraje podhrňte smerom nadol a pritlačte ich k okrajom. Na niekoľkých miestach cesto prepichnite vidličkou, pretože z ovocia bude unikať para.

5. Koláč vložte do horúcej rúry a pečte asi 30 minút. Koláč je hotový, keď cesto zozlatne a marhule prehltnú karamel. Koláč nechajte trocha vychladnúť, potom k forme priložte veľký tanier a koláč preklopte. Pozor- ak máte veľmi zrelé ovocie, marhule pustia dosť šťavy a mohla by vás opariť. Buďte opatrní.

 

Škoricová šľahačka

Smotanu vyšľaháme takmer dotuha a v závere do nej pridajte rovnú lyžičku mletej škorice. Prešľahajte ju a podávajte.

Lúpania marhúľ sa vôbec neobávajte. Zo zrelých plodov ide šupka úplne ľahko. Lístkové cesto sa snažte vyvaľkať doguľata, aby vám žiadne nezostalo.

Hustý karamel vyjde do formy s priemerom 28 cm akurát. Ak máte menšiu zapekaciu misku, dajte karamelu menej. Marhule ešte pustia šťavu a koláč sa potom ťažko preklápa.

Kruh z cesta vykrojte pomocou zapekacej misky skôr, než ju zaplníte karamelom a ovocím. Dobre pritlačte kraje vyhrnuté smerom nadol a stred cesta párkrát prepichnite vidličkou, pretože horúce ovocie pustí paru. Než sa koláč upečie, pripravte si škoricovú šľahačku. Škorica zafarbí smotanu do takej podivne špinavej farby, ale je nesmierne chutná.

Koláč je super jednoduchý a tak skvelý, že sa k nemu budete vracať stále dookola, pretože si ho môžete pripraviť z najrôznejšieho ovocia. Podľa mňa je najlepšie vlažný a pasuje k nemu vychladená šľahačka. Pri zvláštnych príležitostiach sa koláč vo Francúzsku tiež flambujeme. Dobrú chuť!

1 Comment

  1. Nada píše:

    Koláč je fakt veľmi dobrý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *