Pražský koláč s koňakovým krémom

Ako zútulniť aj malú predsieň
26.2.2023
Do Veľkej noci nový gauč? Vďaka poťahom a prikrývkam rýchlo a jednoducho
5.3.2023

Nadýchaný, krémový a jedným slovom koláč na zjedenie, patrí k retro receptom 80. rokov. Kto si matne spomenie, môže vyskúšať jeho domácu, jarne vylepšenú verziu.

Ako to už s názvami býva, pražský koláč nemá veľa spoločného s Prahou, okrem toho, že sa tu s úspechom predával niekoľko rokov. Netuším, prečo zmizol z pultov, ale je pomerne krehký a pokiaľ nebol zjednodušený, potom možno preto, že vďaka smotane, maslu a majonéze nemá dlhú trvanlivosť. Jeho renesanciu chcem pomôcť výdatným kŕmením tohtoročných koledníkov, pretože koláč sa významne hodí k jari.

Len si dajte túto nálož dobrého na tanier a uvidíte, že na ňom skoro nezostane ani drobček. Kysnuté cesto je vláčne vďaka pridanej majonéze a vanilkový krém som vylepšila porciou vaječného koňaku, ktorú tam samozrejme nedávajte deťom. Recept je určený pre dva koláče (jeden by vám naozaj nestačil), ale môžete si upiecť aj štyri malé, ak chcete.

Recept na výborný koláč je pripisovaný poľskému cukrárovi Alexandrovi Mickovi, ktorý ho v 50. rokoch minulého storočia s veľkým úspechom ponúkol Francúzom. Začal ho piecť vo svojom pekárstve v Saint-Tropez, a vláčne maslové cesto s krémom pripomínajúce croissanty, im okamžite zachutilo. Koláčom hovoria Tarte Tropézienne, sypanie sa kryštálov cukru a ak by ste mali pripomienky k sladkému maškrteniu, potom vedzte, že štíhli Francúzi k nim ešte pijú polosladké biele víno. Z Poľska je to k nám len skok, a tak je možné, že receptúra ​​zdomácnela aj u nás a okolo roku 1955 ju používali rôzne pražské pekárne. Zrejme odtiaľ sa v Prahe znova vynorila na prelome 70. - 80. rokov, a koláč - tak ako ho poznáme, dostal škoricovú posýpku a maslový žĺtkový krém nastavil vanilkový puding. Do vláčneho kysnutého cesta pribudla majonéza (olej a žĺtky dávame nakoniec do mnohých ciest), ktorú si v každom prípade pripravte doma. Je to úplne jednoduché.

Príprava: 60 minút s krémom + kysnutie * Získate: 2 koláče

Cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 30 g droždia
  • 60 g trstinového cukru
  • 150 ml mlieka, vlažného
  • štipka soli
  • 1 vajce M + 1 žĺtok
  • 200 g majonézy, najlepšie domácej
  • ½ lyžičky vanilkovej pasty
  • olej na vytrenie misy
  • vajcia na potretie, prešľahané

Mrvenička

  • 50 g hrubej múky
  • 50 g krupicového cukru
  • 30 g masla
  • ½ lyžičky mletej škorice

Vanilkový krém

  • 500 ml mlieka, 350 + 150 ml
  • 100 g krupicového cukru
  • 80 g pudingu s pravou vanilkou, 2 balíčky
  • 130 g masla, zmäknutého, na kocky
  • 50 ml vaječného koňaku
  • 200 ml smotany, 33 %

1. Obe múky preosejte do misy robota, do jamky rozdrobte droždie, pridajte polovicu cukru a polovicu vlažného mlieka. Vidličkou všetko premiešajte, misu prikryte utierkou a nechajte vykysnúť – trvá to asi 15 minút.

2. Pridajte zvyšný cukor a mlieko, soľ, prešľahané vajcia so žĺtkom a začnite šľahať; po chvíľke pridajte majonézu s vanilkou a cesto 10 minút výdatne hneťte. Vznikne dokonale hladké, nelepivé cesto.

3. Pomúčenými rukami vytvorte bochník, presuňte ho do misky vytretej olejom a otočte ním, aby sa zo všetkých strán obalil. Potom misu prekryte potravinovou fóliou a na teplom mieste nechajte kysnúť asi 45 minút, alebo pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem. Presuňte ho na dosku, krátko prepracujte, rozdeľte na 2 bochníky a položte ich uhlopriečne na plech vybavený papierom na pečenie. Bochníky sploštite dlaňou a nechajte pod utierkou kysnúť ďalších 30 minút. Medzitým vytvorte posýpku.

4. Rúru vyhrejte na 180 °C, bochníky potrite prešľahaným vajcom, husto posypte posýpkou a dajte piecť na 25-30 minút, až povrch zozlatne.

5. Krém- než koláče vychladnú, ušľahajte krém a dajte ho vychladiť. V 350 ml mlieka rozpustite cukor a priveďte do varu. Do zvyšku mlieka dajte pudingové prášky, prešľahajte a pred bodom varu vlejte do mlieka. Za stáleho miešania (krém bude dosť hustý) 1 minútu prevarte a puding vyklopte do väčšej misky. Povrch potiahnite fóliou, aby sa nevytvorila zaschnutá vrstva a puding nechajte vychladnúť.

6. Doteraz chladnúci puding prešľahajte, pridajte na kocky nakrájané maslo a stále mierne šľahajte, kým sa nerozpustí a nespojí sa základom krému. Dajte ho krátko vychladiť do chladničky. Potom do misky robota nalejte vychladenú smotanu, ušľahajte ju a po kúskoch do nej zašľahajte vanilkový krém.

Dokončenie - Koláče rozkrojte, krém rozdeľte na 2 polovice a každú navŕšte, alebo nastriekajte hladkou trubičkou na spodnú časť cesta. Priklopte hornou časťou koláča a celok dajte vychladiť.

Vláčne cesto kysne doslova pred očami. Celú várku som rozdelila napoly a vytvorila dva koláče. Pred pečením ich treba sploštiť dlaňou, ale ako vidíte, kým sme nafotili, bochníčky už sa opäť zaguľacovali. Sotva sa zmestili na najväčší plech. Ešte potrieť prešľahaným vajcom, pridať škoricou voňajúcu posýpku - a za pol hodiny bude hotové. 

Akonáhle koláče vychladnú, môžete ich naplniť. Fúru vanilkového krému s maslom a smotanou som ešte vylepšila dobrým domácim vaječným koňakom (recept na koňakovú klasiku nájdete tu). Len odporúčam nechať nadýchaný krém asi hodinku v chladničke, aby sa trochu spevnil. 

Bochníky mávajú pred pečením približne 20 cm, ale v rúre ešte nakysnú. Hotové prehltli s prehľadom takmer celý 26 cm široký tanier patriaci k stolnej súprave EBRO z elegantného borosilikátového skla. Na e-shope nájdete ďalšie typy súprav nielen v bielej, ale aj v rôznych farbách.

Zahryznite sa, stojí to za to! Námahy s pečením je minimum a pokiaľ často chystáte puding, potom viete, že ani krém vás nerozhodí. Tento koláč je strašne dobrý a počas jarných sviatkov môže byť na vašom stole :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *