Prírodná dekorácia na okná a dvere

Super rýchle balenie darčekov
28.10.2020
Veveričkový koláč alebo pečieme s deťmi
4.11.2020

Zdobenie okien a dverí patrí ku krásnym vianočným zvyklostiam. Potešíte ním každého, kto si všimne vášho sviatočne vyzdobeného domova.

Výzdoba patrí nerozlučne k adventnému času a väčšinou si ju robíme v okamihu, keď už máme doma najväčší diel vianočného chystania hotový. To už sa blýskajú umyté okná, a priamo nabádajú k tomu, aby sa v nich objavili pekné dekorácie. Vyzdobených okien si najviac užívam v kuchyni. Keď všetko svieti, vytiahnem klasickú drevenú dosku a pustím sa do pečenia koláčov. Keď sa vôňa ihličia, sviečok aj vanilky zmieša dokopy, som naozaj spokojná.

Akonáhle skombinujete vence a dekorácie na dvere a stôl s čerstvou čečinou, ďalšie materiály by mali byť tiež z oblasti prírodnín. Aj keď atraktivita stúh a krehkých vianočných ozdôb pristane ihličiu nemenej. Môžete využiť nástrek snehovým sprejom, alebo ak máte konštrukciu pevnú a stabilnú, pridajte jemnejšiu svietiacu reťaz na batérie a pod. V každom prípade prispôsobte výzdobu farebnému ladeniu v miestnosti. Tento rok som dala prednosť tej najjednoduchšej konštrukcii z prútikov drieňa. Tento ker sa na zimu vždy vyfarbí do červena, a táto v prírode nie príliš bežná farba vydrží v prútí až do jari. V kontraste so snehom vyzerá v záhrade výnimočne.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU SRDCA Z PRÚTIKOV

Z kríkov drieňa narežte dlhé tenké prúty a pokúste sa ich čoskoro spracovať. Prútie je dlho pružné a neláme sa, ale predsa len bude lepšie nenechať ho zaschnúť v teplej miestnosti. Na srdce vysoké 40 cm a široké 30 cm si pripravte:

  • 4 prúty dlhé 90-100 cm
  • tenký viazací drôt
  • pomocný povrázok
  • záhradnícke nožnice
  • 20-35 cm dlhé kúsky ľubovoľného ihličnanu
  • 20 cm dlhé vetvičky s červenými bobuľami, napr. Berberis
  • na dozdobenie stuhu, drevené dekorácie, drobné šištičky a pod.

Pripravte si 3 kúsky viazacieho povrázku. Čerstvé prútiky zbavte dlhších bočných vetvičiek a dajte vždy 2 a 2 prúty k sebe. Prvé dva súbežne stočte do tvaru ľavej polovice srdca, to isté urobte s dvojicou prútov, ktoré budú vpravo, pričom tenšie konce prútikov smerujú do stredu srdca (ideálne bude, keď vám pomôžu ešte jedny ruky, ale zvládnete to aj bez nich). Tu tenké konce uchopte a zviažte k sebe aspoň na dvoch miestach. Potom pekne zarovnajte horné oblúky srdca a hrubšiu časť prútov prekrížte v mieste, kde sa stretnú so stredovými koncami. Tu zaviažte posledný povrázok. Srdce nechajte 2-3 dni tak, aby si prútiky zvykli na nový tvar.

NA KONŠTRUKCIU UPEVNITE PRÍRODNINY

Akonáhle konštrukcia srdca preschne, stane sa úplne poddajnou. Srdce pekne zarovnajte do pekného tvaru a povrázky nahraďte pevne utiahnutým drôtikom. Zdobenie prírodninami ponechávam na vás. Drobné vetvičky možno upevniť po celom obvode konštrukcie, prípadne ozdobte stred od vrcholu dole, ako som to urobila. Pomocou drôtikov som upevnila iba začiatky vetvičiek, konce tvoriace akýsi vejár som nechala voľne. Berberis je plný ostňov, takže sa v konštrukcii celkom dobre zachytí. Nakoniec odstrihnite prečnievajúce konce vetvičiek pod špičkou srdca, ale mňa sa páčilo nechať ich prirodzene na mieste. Na upevnenie drobných dekorácií - ako sú jabĺčka alebo drobné šišky, je najvhodnejšia kvapka horúceho lepidla z tavnej pištole.

TESNIACI VALČEK DO OKIEN ZASTAVÍ PRIEVAN

Túto šikovnú vec používali už naši predkovia v chalúpkach. Ak máte nedostatočne tesniace okná alebo dvere, viete, o čom je reč. Ušiť potrebne dlhý obdĺžnikový tvar - asi tak 18-20 cm × 85 cm (dĺžku si upravte podľa potreby), nie je nič ťažké. Obliečku pevne vyplňte dutým vláknom a otvor uzavrite prešitím. Pretože pracujete s pracími materiálmi, nebude problém tesnenie kedykoľvek vyprať. Tesniaci valček, s ktorým sme fotografovali, mal navyše pod textilným materiálom schované LED osvetlenie, takže večer príjemne žiaril do šera.

Venčeky z trvanlivých umelých prírodnín si môžete vybrať a objednať na našom e-shope.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *