Niečo malého na zahryznutie k vínu chystáme všetci. Stačí chvíľka v kuchyni a hostia môžu prísť...
Je tu posledný deň v roku a s ním aj prianie, aby ten ďalší rok priniesol len dobré veci (aj keď platí, že najdôležitejšie veci v živote nie sú veci). Na úprimné priania si treba pripiť, aj keby len jediným pohárom v roku práve v tejto noci. A tak srdečne vinšujeme, aby ste do nového roku vstúpili triezvi a s pocitom, že dobre zvládnete všetko, čo vám prinesie. Na Silvestra nezabudnite, že ku každému poháru je potrebné chutné sústo a každý pohár vína treba zapiť! Samozrejme pramenitou vodou :o)
Keď v podvečer rozpálite rúru a vyberiete plát hotového lístkového cesta, rýchlo si poradíte so slaným pohostením. Pečivo je najlepšie ešte vlažné, takže ak necháte ďalší plech pripravených stromčekov v chlade, môžete ich rozpiecť aj počas večera. Krásne si to užite!
Príprava: 35 minút + pečenie * Získate: 13 ks pečiva
Stromčeky
Na dokončenie
1. Plát lístkového cesta nechajte zmäknúť v izbovej teplote a rozviňte ho. Preneste ho na dosť pomúčenú dosku.
2. Na cesto nožom rovnomerne rozotrite pesto, posypte ho mletým syrom a orechmi.
3. Potom plát nožom rozdeľte na pruhy široké cca 3 × 25 cm a začnite skladať stromčeky. Pruh cesta zdvihnite a stromčeky skladajte od špičky doľava a doprava ako harmoniku nahor kolmo k sebe. Vzniknutý stromček prepichnite špajľou a odložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
4. Stromčeky natrite prešľahaným vajcom, posypte sezamovými semienkami a ružovým korením.
5. Plech vložte do rúry vyhriatej na 170 °C program horúci vzduch / 180 °C program horný a dolný ohrev. Pečte dozlatista približne 20 - 25 minút. Pred podávaním stromčeky dozdobte ružovým korením a polovičkami paradajok.
Ako vidíte, nič zložité vás nečaká - skrátka cesto namazať tým, čo máte radi - a zložiť. Možno nájdete lepší systém skladania prúžkov, ale mne sa osvedčilo postaviť stromček „na hlavu” a skladať od špičky smerom nahor. Pruhy cesta sa totiž pod váhou náplne v rukách naťahujú a tiež by ste sa pri práci dosť zašpinili. Týmto spôsobom to ide rýchlo a elegantne.
Náplň na ochutenie cesta môže byť hocijaká. Od klasickej pizza chuti s hustým paradajkovým sugom až po jemné hubové zmesi. Keď už hovorím o pizzi, tu sa môžete najlepšie inšpirovať, len treba vytvoriť základ, ktorý ide na plát cesta namazať. Nakoniec môžete zostať aj pri rôznych syroch doplnených klasicky rascou, soľou a najrôznejšími semienkami. K vínu chutia výborne.