Slávnostná pomarančovo mrkvová torta

Upratovanie podľa horoskopu
19.3.2022
Obrusy pre dobrú náladu
25.3.2022

S nadchádzajúcou jarou myslíme čoraz častejšie na vitamíny. Niet divu, že si potom spomenieme aj na mrkvové torty a koláče. Sú vynikajúce.

Tradičná mrkvová torta dá celkom prácu. Je premazaná syrovým krémom a najlepšia je druhý deň, keď sa poriadne rozleží. Ja ponúkam jej rýchlejšiu verziu, ale zato s vyšperkovanou pomarančovou chuťou, mandľami, korením a kakaom. Upečte korpus, nechajte ho vychladnúť a navŕšte naň čiapku tvarohového syra so smotanou. 

Tortu som piekla v novej silikónovej forme so skleneným dnom. Táto vychytávka je určená na to, aby ste tortu mohli servírovať priamo na skle. Silikón odporúčam premazať olejom a na sklenené dno vystrihnite kruh z papiera na pečenie. Forma je roztváracia, takže po upečení korpus ľahko vyberiete von. Zlúpnite z nej papier a tortu nechajte vychladnúť na drôtenej mriežke. Na skle by sa zrážala horúca para a navyše sklo pomaly chladne, takže by sa predĺžila doba, kedy chcete pokračovať v práci. Akonáhle je torta akurát, presuňte ju späť na sklenené dno a dozdobte ju krémom. Potom už len urobte radosť fronte stravníkov, ktorá sa kopí za dverami...

Pokiaľ vás oranžová farba formy naštartujte do jarnej nálady, poobzerajte sa u nás na e-shope , čo jasavé si domov zaobstarať. Pár tipov na atraktívne stolovanie nájdete v galérii pod článkom.

Príprava: 40 minút + pečenie a zdobenie * Získate: tortu s priemerom 24 cm

Korpus

  • 200 g mrkvy, nastrúhanej najemno
  • 5 vajec M
  • 150 g trstinového cukru
  • štipka soli
  • 200 ml repkového oleja
  • šťava a kôra z 1 pomaranča / šťava z 1 pomaranča a 50 g kandizovanej kôry
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 1 ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička škorice, mletej
  • ¼ lyžičky kardamómu, mletého
  • 2 lyžičky kakaa
  • 100 g mandlí, hrubo mletých

Krém

  • 100 ml smotany, 33%
  • 80 g práškového cukru, preosiateho
  • 250 g mascarpone
  • 2 lyžice pomarančovej šťavy

Na dozdobenie

  • hrsť mandľových lupienkov, opražených / 12 pekanových orechov
  • pomarančová kôra

1. Mrkvu očistite a odvážte 200 g. Potom ju jemne nastrúhajte a odložte.

2. Do misy robota vložte vajcia, pridajte cukor a soľ a všetko našľahajte do bohatej peny. Potom znížte otáčky a po malých dávkach krátko zašľahajte olej, pomarančovú šťavu a kôru.

3. Rúru zapnite na 180 °C. Do väčšej misy preosejte múku a pridajte zvyšok sypkých prísad. Všetko dobre premiešajte. Stierkou potom vmiešajte vaječný základ, nakoniec ľahko vylisovanú mrkvu, ktorá dovtedy pustí šťavu.

4. Cesto vlejte do formy vymastenej olejom a na dne vystlanej papierom na pečenie. Formu vložte do horúcej rúry a pečte 40 – 45 minút. Ku koncu vykonajte skúšku prepečenia pomocou špajle, ak je to potrebné, 5 minút pridajte. Korpus nechajte vychladnúť na mriežke.

5. Potom zhotovte krém- Ušľahajte smotanu, ku koncu zašľahajte cukor. Mascarpone krátko prešľahajte s pomarančovou šťavou a potom ho spojte so smotanou do hladkého krému. Pomocou zubatej stierky ho navŕšte na vychladnutý korpus a dozdobte mandľami alebo jadrami orechov a pomarančovou kôrou. Tortu dajte aspoň na 2 hodiny vychladiť.

Tam, kde je v ceste mrkva, vždy pribudnú aj mleté ​​orechy. Do tradičnej torty patria vlašské orechy a vanilka, tu som pracovala s nahrubo nasekanými mandľami a kandizovanou pomarančovou kôrou, ktorá dá torte zase iný rozmer. Možno si kôru sami nakladáte, a potom viete, aká výborná chuť vás čaká. Inak si ju zaobstarajte v bio potravinách, predáva sa vo fľaštičkách, je mierne sladká a šťavnatá. Zrejme ju pridávate do kysnutého cesta a do vianočných chlebíčkov, ale v mrkvovom ceste ju spolu s korením oceníte veľmi vysoko. Ak nemáte naloženú kôru, dajte do cesta čerstvú. Dajte si tú prácu, aby ste naškriabali iba vrchnú časť, ku ktorej sa nepridruží horkosť, a rozhodne si zožeňte pomaranče bez chemického ošetrenia. 

Veľké množstvo našľahanej vaječnej peny s olejom už zapracujem do sypkého základu ručne. Nakoniec zamiešam mrkvu, ktorá medzitým pustí celkom dosť šťavy. Vytlačím ju však len jemne, aby bola torta pekne vláčna.

Na prípravu krému sa používa najčastejšie ricotta. Namiesto nej môžete do krému použiť aj mascarpone. To má pevnejšiu štruktúru, takže ho treba zjemniť našľahanou smotanou. Podľa toho, koľko si jej doprajete, bude výsledný krém vláčnejší. V chladničke však perfektne stuhne. My sme fotografovali nonstop, takže krém vyzerá mäkko. Tortu som dozdobila pekanovými orechmi, ale môžete využiť opražené mandľové lupienky a opäť spŕškou voňajúcej pomarančovej kôry.

TIP: Ak nemáte naloženú kôru, pripravte si ju pár hodín dopredu, posypte ju cukrom a pokvapkajte rumom.

Tortu nechajte rozležať do druhého dňa v chlade. Hodí sa na výnimočné príležitosti, pritom vám nedá veľa práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *