Upratovanie podľa horoskopu

Hrušková štrúdľa s marcipánom
17.3.2022
Slávnostná pomarančovo mrkvová torta
22.3.2022

Udržiavať prostredie v ktorom žijeme čisté a prakticky usporiadané, je nesmierne náročné. Tým náročnejšie, ak si necháme nahromadiť neporiadok. Odrazí sa to aj na našej duši.

Nadmiera vecí v domácnosti nás tyranizuje. Všimli ste si, ako si neustále vyžadujú vašu pozornosť? Akonáhle ich neupratujete na miesto, zavalia váš stôl, šatník, kuchynskú linku. Nemusíte mať za každú cenu neporiadok a špinu. Chaos úplne stačí na to, aby naleptal vaše sebavedomie, že niečo nezvládate.

Keď sa hovorí o jarnom upratovaní, na pretras prídu vetrom ošľahané okná, generálka kúpeľne, presádzanie kvetín a pod. Cez zimu sa však tiež nakopí množstvo neroztriedených vecí zo športových aktivít, je potrebné uložiť zimný šatník, prebrať oblečenie, z ktorého vyrástli deti. Akoby sme nemali dosť starostí s bežným každodenným chodom domácnosti. Záleží na tom, ako sa k dielu postavíme, urobiť sa to musí. Zdá sa, že každý z nás na to má svoju metódu:

BARAN

beran-1

21. 3. – 20.4.   Netrpezlivý Baran potrebuje mať všetko hneď. Je jasné, že aj pri upratovaní ide všetko s vervou a jeho ohnivou hnacou silou, a pokiaľ možno od podlahy. Barani upratujú nárazovo a musí to okolo lietať. Už horšie vedia delegovať úlohy na ostatných, pretože to aj tak nikto neurobí lepšie, než oni samotní – a ešte sa pri tom významne pozerajú na hodinky. Tým, že chcú všetko zastať, sa však rýchlejšie unavia a koncovky bývajú ich slabosťou. Občas niečo nedotiahnu až do finále a kolobeh sa opakuje.

BÝK

byk

21. 4. - 21. 5.   Býci vedia pracovať, poradia si s mnohými remeslami. Sú skrátka šikovní, takže v domácnosti urobia úplne všetko. Upratovanie zvládnu ľavou zadnou (ako náš jazvečík Robin), ani pritom veľa nenahovoria. Jarné upratovanie začínajú často presádzaním kvetov, pretože k pôde majú blízko a s chuťou pestujú rastliny na záhrade aj doma. Rozhodne sa o ne starajú radšej, než o upratovanie kuchyne, aj keď s láskou k jedlu sa tu zdržiavajú celkom veľa. Môžeme im závidieť, pretože svoju nechuť upratovať so stoickým pokojom premôžu, a dokážu vzorne spravovať celý dom.

BLÍŽENCI

blizenci

22. 5. - 21. 6. Blíženci sú všestranné bytosti, ktoré sú trochu neuchopiteľné. Aj pri práci sú hneď tu, hneď tam. Ak im chcete pri upratovaní stačiť, poriadne sa narobíte. Rýchlo myslia, takže ak ich nebaví starať sa o kôpku vecí, ktorá ich nenapĺňa, pokojne ju vyhodia. Večer svoje aktivity s chuťou ukončia, pretože dajú rozhodne radšej prednosť spánku. Udržujú jednoduchú domácnosť, ktorá ich príliš nezaťažuje, ani s varením to príliš nepreháňajú, pretože je príliš veľa činností, ktoré sú oveľa zaujímavejšie.

RAK

rak

22. 6. - 23. 7.  Emóciami zmietaní raci sú veľmi obetaví, a pre svojich najbližších urobia čokoľvek. Pekný domov je toho súčasťou, takže je všade poriadok. Milujú kuchyňu voňajúcu korením, a aj keď z varenia nerobia vedu, vychádzajú odtiaľto samé lahôdky. Hneď potom je zase všetko čisté ako sklo. Aj keď to nie sú žiadni lakomci, v domácnosti dokážu nahromadiť pekný riadok zbytočností. Všetko sa môže hodiť. Sú sentimentálni, takže nekritizujte krabice nazbieraných pohľadníc alebo gombíkov. Raci si ich s chuťou upracú do čistých políc.

LEV

lev

24. 7. - 23. 8.  Levy vládnu a reprezentujú. Tiež prostredie, v ktorom sa pohybujú, musí byť krásne. Neporiadok rozhodne nemajú radi, ale ak to ide, jeho likvidáciu pokojne prenechajú niekomu ďalšiemu. S chuťou si potom vyberú najkrajšiu vázu a dajú do nej kvety. Aj keď umývajú okná, pristane im to, pretože sa na to pekne oblečú. Rozhodne nie sú leniví, a pokiaľ potrebujete v domácnosti pomôcť, urobia to. Veď svoje vlastné domáce problémy s upratovaním môžu geniálne odovzdať ostatným členom domácnosti.

PANNA

panna

24. 8. - 23. 9.  Praktické, zvedavé panny sú perfekcionistky (hovoríme aj o mužoch) a udržujú okolo seba organizovaný poriadok. Je to jedno z mála znamení, ktoré nemusí nárazovo upratovať, pretože súlad a čistota, s ktorou si jeho nositelia zachovávajú svoj mladistvý a takmer nemenný vzhľad, je tiež všade okolo nich. Upratujú metodicky, neobklopujú sa zbytočnými predmetmi sťažujúcimi život. V domácnosti spotrebujú kvantá vody, aby ich osobná upravenosť i priestor, ktorý obývajú, boli stále ako zo škatuľky.

VÁHY

vahy

24. 9. - 23. 10.   Váhy sa málokedy ponáhľajú, pretože celý život hľadajú rovnováhu. Kolísanie medzi tým, čo treba urobiť skôr, vedie v niektorých prípadoch k tomu, že likvidáciu neporiadku odsúvajú kvôli iným, nemenej dôležitým záležitostiam. Hľadanie harmónie teda môže končiť aj občasným nesúladom. V okamihu, keď je Váha plná energie, je ochotná vydrhnúť podlahy alebo vyplať záhony, a leštidlo je jej najväčší kamarát. Veľmi rýchlo sa však priženie apatia, kedy zatúži po odpočinku a všetko ostatné zostane na vedľajšej koľaji. Pravidelné upratovanie ale považuje za liek na každý splín.

ŠKORPIÓN

stir

24. 10. - 22. 11.  Ak Škorpión uprie svoj prenikavý zrak na neporiadok, veľmi rýchlo vyhodnotí, že sa mu tento stav nepáči, ale hneď nie je ochotný urobiť čokoľvek pre nasledujúcu nápravu. Musí prísť jej čas. Avšak akonáhle sa k práci postaví, nikto nemá premyslenejší systém, ktorým treba postupovať. Sú to fyzicky zdatní jedinci, takže so svojou elektrizujúcou vitalitou toho veľa zastanú. Domácnosť majú pod kontrolou, pretože sú systematickí, a čistotu nakoniec potrebujú k životu, ako vzduch. Ich domovu nechýba pohodlie a vkus.

STRELEC

strelec

23. 11. - 21. 12.   Strelci milujú zvieratá, a nikdy im nevadí upratovanie spojené s ich existenciou v domácnosti. Upratujú prudko a krátko a obvykle sa držia myšlienky – radšej si neurobiť neporiadok, aby sa nemusel upratovať. Občas ich premôže chaos všetkých vecí, pretože ani v ňom nemajú systém. Strelci sa radšej bavia, a ak sú prikovaní k domácim prácam, zažívajú bezhraničnú nudu. Svoju nechuť však nakoniec prekonajú, pretože majú radi pekné veci aj čistotu. Úplne najlepšie urobia, ak si nájdu partnera/rku, ktorým je upratovanie menšou prekážkou. Potom radi pomôžu aj s upratovaním všetkých zapadnutých kútov.

KOZOROŽEC

kozoroh

22. 12. - 20. 1.   Kozorožec sa tvári veľmi nenápadne a rovnako tak sa aj chová medzi ostatnými. Je trochu vážnejší aj melancholickejší, než ostatné znamenia, a jeho domácnosť vykazuje pokojný, pracovitý život. Nečaká na rady, a radšej si všetko vyrieši sám. Okolo neho je čisté a usporiadané prostredie bez akýchkoľvek zbytočností. Zo všetkého najradšej sa Kozorožec pohybuje na vzduchu, a miesto upratovania dá ochotne prednosť pestovaniu zeleniny, z ktorej je potom praktický úžitok. So zmyslom pre krásu túži po nových veciach, ale kto by sa o všetko staral?

VODNÁR

vodnar

21. 1. - 19. 2.  Vzdušné a rozviate znamenie Vodnára je originálne a nezávislé. Od toho sa odvíja aj jeho pomer k domácim prácam a upratanému zázemiu. Nie je skrátka na prvom mieste. Vodnári žijú trochu v budúcnosti, a tak obsah domácich šuplíkov alebo usporiadanie dielne nie je až také dôležité. S radostným nasadením preskupia dvakrát ročne zariadenia v miestnosti, natrú skrine, vybudujú zimnú záhradu. Ale systematické upratovanie a preberanie zbytočností ich necháva v kľude. Podliehajú zábleskom inšpirácie a podľa toho vyzerá aj ich život.

RYBY

ryby

20. 2. - 20. 3.   Tvorivé a umelecké zázemie Rýb ich unáša životom bez veľkých obmedzení. Ľudia narodení v tomto znamení sú prispôsobiví a vtipní a ich domácnosť je plná tvorby všetkého druhu. To so sebou nesie rad pekného zariadenia aj starostlivo upratanú kuchyňu a na druhej strane najrôznejší neporiadok, ktorý sa skrátka nakopí. Rybky to nijako zvlášť neprežívajú, ale na druhej strane rady varia, starajú sa o deti, a s pokojnou mysľou plánujú jarné upratovanie. Musí to byť, tak čo sa dá robiť?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *