Zemiakový šalát robí každá rodina po svojom. A je to zakaždým ten najlepší na svete. Tu a tam však stojí za to ochutnať niečo iné.
Sláva zemiakom! Táto skromná plodina dokázala obohatiť jedálniček úplne všetkých národov. Šaláty zo zemiakov milujem. Teplé aj studené, zakaždým dodajú jedlu šmrnc. Samozrejme záleží na kvalite surovín, na chuti domácich uhoriek, na domácej majonéze, na čerstvosti. V žiadnom prípade sa nepúšťam do ponuky receptu na štedrovečerný šalát ku kapríkovi, každý máme ten naj. Bolo by naivné porovnávať domáce vanilkové rožteky, kvalitu vianočiek alebo zemiakového šalátu. Aj ja mám – podľa svojej rodiny – ten stopercentne najlepší šalát na svete. To je dobre, vážim si to a ochotne ho pripravujem každý rok.
Ten dnešný šalát je trochu iný a je výborný k pečeným mäsám. Robím ho k plnenej morke, bažantovi a ku všetkému, čo zaváňa divinou. Je trošku prevoňaný od nakladaných húb a vínneho octu, sladkastý od paprík aj červenej cibuľky. Miesto majonézy je dochutený olivovou zálievkou. Tentokrát som prestrela s keramickými jedálenskými miskami. Hodia sa aj k sviatočným raňajkám. Keramické hrnčeky môžete naplniť domácimi cukrovinkami a vytvoriť z nich darčeky na poslednú chvíľu.
Keď sa šalát rozhodnete vyskúšať, prajem Vám dobrú chuť a prekrásne sviatky plné prekvapení.
Príprava: 45 minút * Získate: 1,5 kg šalátu
Na šalát
Zálievka
1. Zemiaky v šupke uvarte večer a nechajte vychladnúť. Druhý deň ich olúpte, rozkrájajte na kocky, osoľte a okoreňte, aby bola výsledná chuť tak akurát.
2. Pridajte odkvapkané huby vcelku, cibuľu a papriku nakrájajte na maličké kocky. Šalát zľahka premiešajte. Vajcia olúpte a pomocou formičky rozkrájajte na kocky, zatiaľ ich nechajte bokom.
3. Metličkou našľahajte zálievku, a asi dve tretiny nalejte do šalátu, pridajte rozkrájané vajcia a šalát opatrne premiešajte, aby sa vajcia príliš nerozdrobili. Šalát ochutnajte a ak chcete, dochuťte soľou a čiernym korením, prípadne pokvapkajte zvyškom zálievky.
Chuť tohto zemiakového šalátu je veľmi vyvážená, viac-menej v nej víťazí sladkokyslosť húb a čerstvej zeleniny. Šalát tak výborne doplní mäso okorenené divokým korením a bylinkami. Na jar ho ešte zdobím hrsťou vňaťovej cibuľky, ale v zime mu nechávam rustikálne farby.
Na šaláte si počas sviatkov pochutnáte len vtedy, keď už budete všetkých ostatných dobrôt prejedení. Výborný je aj vychladený. Tajomstvo všetkých šalátov spočíva v tom, že zvolíte správny typ zemiakov. Zemiaky považujeme za univerzálnu surovinu, ktorú skrátka kúpime, kedy je treba, ale nie je zemiak ako zemiak: