Smaltované riady môžu aj na indukciu

Vaječná tlačenka
12.4.2023
Torta včelie pichnutie
17.4.2023

Smaltovaný riad pri správnej údržbe vydrží celé generácie a rad rodín naň napriek modernejším možnostiam nedá dopustiť. V čom sú jeho výhody a nevýhody?

Technika povrchovej úpravy zvaná smalt pochádza už zo starovekého Egypta – nie je to teda žiadna novinka. Egypťania (a neskôr aj Gréci) túto techniku ​​však nepoužívali na výrobu riadu, ale šperkov. Ostatne, v šperkárstve je smaltovanie obľúbené dodnes. 

Viete ale, ako taký smalt vzniká? Podkladový materiál (často liatina, oceľový plech alebo hliník) sa popráši špeciálnou sklenou zmesou. Tá sa pri rozohriatí na vysokú teplotu roztaví a dokonale priľne k svojmu podkladu. Ten sa dá týmto spôsobom krásne zdobiť, ale predovšetkým je perfektne hladký, lesklý a veľmi odolný.

U nás sa smaltovanie rozmohlo niekedy na prelome 18. a 19. storočia, kedy sa začala smaltovať liatina, a hojné využitie má dodnes najmä v našich kuchyniach. Smaltovaný riad môžete dať bez starostí do umývačky, pokiaľ tomu nebráni napr. zdobenie, ktoré by umývačka mohla poškodiť. Pozor dávajte len na to, aby ste smaltovaným kúskom príliš nebuchli – môže sa odštiepiť a na takom mieste potom ľahko začne hrdzavieť (samozrejme v závislosti od podkladu). Drobné odštiepenie je ale možné ľahko opraviť.

A ak máte indukčnú dosku, ale smaltovaných hrncov sa nechcete vzdať? Väčšina nami ponúkaných smaltovaných hrncov a kastrólov je vhodných aj na indukciu (majú inak riešené dno), ak máte starší kúsok alebo sa vám zapáčil nejaký nekompatibilný, kúpte si nerezovú redukciu, vďaka ktorej to fungovať bude s akýmkoľvek hrncom!

Nesmrteľná hrncová klasika

Smaltované hrnce sú nesmrteľnou klasikou nielen z kredencov našich babičiek. Zakúpiť ich môžete aj u nás, na e-shope deDoma, v mnohých prevedeniach: ponúkame celé sady menších hrncov, ktoré sú vhodné ako kastróliky napr. na prílohy alebo pre malé domácnosti.

Pokiaľ máte stravníkov veľa alebo ste zvyknutí variť väčšie množstvo, vyberiete si niektorý z klasických väčších hrncov, ktoré opäť ponúkame ako sadu aj ako jednotlivé kusy. Väčšina nami ponúkaných smaltovaných hrncov a kastrólikov je vhodná aj na indukčné dosky.

S rúrou na veky

Pri hrncoch ešte môže byť niekto na pochybách, či smalt nie je predsa len prekonaný, keď dnes máme toľko možností. Ja mám v jednom jasno: či pri niektorej tepelnej úprave rozhodne nie je prekonaný, potom je to pečenie. Klasické dvojdielne pekáče, krásny modrotlačový na buchty, alebo dokonalý liatinový, ktorý drží teplo presne tak, ako je treba. Ak ste v danej kategórii našli niečo lepšie ako smalt, určite mi dajte vedieť.

 

Kanvičky ako od babičky

Piskot klasickej kanvice na vodu sa do domácností v posledných rokoch na úkor rýchlovarných kanvíc vracia. Dôvod? Na indukčnej doske vodu uvaríte rovnako rýchlo, lacnejšie a kanvičky sú navyše krásne - ale to aj na klasickom plynovom sporáku.

KRÁSNE KÚSKY, KTORÉ VYUŽIJETE NA 100 %

1827701-1827702_cmyk

na kysnuté cesto

Klasická zarábacia misa s priemerom 34 cm je ako stvorená na kysnuté cesto.
18487_113515_2_eshop

modrotlačová misa

Misa s priemerom 26 cm bude krásnym doplnkom každej kuchyne.
18486_152597_2_eshop

modrotlačová kanva

Tradičná kanva sa hodí k prevozu mlieka, polievok či omáčok, ale aj čerstvého ovocia.
1555602

redukcia na indukciu

Chcete, aby aj váš starý smaltovaný riad fungoval na indukčnej platni? Vyriešené.
16501_eshop

lak na smalt

Opravný lak na smaltované povrchy, keramiku, porcelán aj obklady.
14016

opravné lepidlo

Na vonkajší odbitý smalt pomôže lepidlo odolné teplotám až do 100 °C.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *