Sprievodca obliečkami: Aký materiál je pre vás ten pravý?

Zútulňovacia výzva – deň siedmy
14.9.2024
Chlebíčky s džemom piňa colada
21.9.2024

Obliečky v zásade človek vyberá podľa troch kritérií: aby sa mu páčil vzor, ​​aby mali tie správne rozmery a aby mu boli príjemné na dotyk. Správna voľba materiálu je totiž určujúca aj pre kvalitu spánku a v neposlednom rade pre tepelný komfort. Veľakrát totiž nie je potrebné kupovať hneď teplejšiu deku a stačí siahnuť po teplejšej posteľnej bielizni.

Výber je pritom na trhu obrovský: od lacnej nízkogramážnej bavlny cez bavlnený satén, renforcé, krep, mikrovlákno, mikroplyš, flanel či flanelový jersey až po damask. Keď som vlani na jeseň vyberala nové obliečky, pretože tie tri, čo som točila predchádzajúcich 10 rokov, už boli na odpis a obliečky sa miestami už začali aj trhať, nad výberom materiálov som sa doslova zhrozila. Ako sa v tom mám sakra vyznať? A to pozor, spíme pod veľkou francúzskou dekou, takže som výber mala od začiatku našťastie dosť zúžený.

Keď si človek zájde do obchodu, tak má aspoň príležitosť si obliečky ohmatať. Pri nákupe online je to ale podstatne náročnejšia situácia. Dobrá správa je, že u nás v deDoma môžete nepoužitý tovar vrátiť do 90 dní, takže si to môžete poriadne premyslieť.

A teraz už si poďme povedať, v čom sú medzi jednotlivými materiálmi najväčšie rozdiely. A aby sme vám to trochu uľahčili, tak keď kliknete na obrázok pri popise, otvorí sa vám ponuka všetkých obliečok z vybraného materiálu.

Sprievodca obliečkami2

100% bavlna

Klasické bavlnené plátno sa nikdy neomrzí. Je príjemné na dotyk, môžete ho prať na 60 °C a je úplne univerzálne. Pokiaľ naň siahate v obchode, buďte si takmer istí, že prvým praním ešte trochu zmäkne. Najväčšia nevýhoda je asi krčivosť plátna. Pokiaľ ale nemáte sušičku, žehlením zase trochu zmäkne, a pokiaľ periete len na 40 °C, definitívne ním zabijete roztoče.
Sprievodca obliečkami3

bavlna renforcé

Zo 100% bavlny sú aj obliečky s označením renforcé. Ide len o jej úpravu: renforcé je "premiovejšia" verzia, je mäkčená a už na prvý dotyk je veľmi poddajná. Prať ju opäť môžete pokojne na 60 °C, oproti klasickej bavlne je však o poznanie menej krčivá, takže ak neradi žehlíte, renforcé je tu práve pre vás.
Sprievodca obliečkami4

bavlnený satén

Ďalšou obľúbenou úpravou bavlny je tzv. bavlnený satén. Ide o naozaj prémiovú úpravu: je úžasne hebký, jemne sa leskne a takmer sa nekrčí. V lete navyše príjemne chladí, pretože je to skrátka priedušná bavlna. Túto úpravu si zamiluje snáď naozaj každý.
Sprievodca obliečkami5

krepová posteľná bielizeň

Aj v prípade krepu, ktorý mala toľko v obľube moja babička, sa jedná o 100% bavlnu, rovnako ako u renforcé sa jedná o odlišnú úpravu. Máva vyššiu gramáž a oproti predchádzajúcim dvom typom ho obvykle možno prať iba na 40 °C. Za jeho obľubu môže v neposlednom rade aj fakt, že krep je predovšetkým nežehlivá úprava, nie každému je ale príjemný na dotyk.
Sprievodca obliečkami6

flanel

Teplý variant bavlnených obliečok nie je nič iné ako klasický flanel. Aj vďaka svojej vysokej gramáži patrí medzi drahšie kúsky, pri správnej údržbe (ktorá je však úplne nenáročná, ani žehliť nie je nutné!) ale vydrží veky. Flanel je jemný, vysoko priedušný a krásne hebký, jedná sa o počesanú 100% bavlnu.
Sprievodca obliečkami7

mikrovlákno

Na rozdiel od bavlny sa nejedná o prírodný materiál, mikrovlákno je 100% polyester a je možné ho prať len na 40° C, 60 °C znesie len nárazovo. Pokiaľ ale milujete naozaj jemné a dokonale hebké materiály, je mikrovlákno práve pre vás. Navyše je veľmi vzdušné, priedušné a nekrčí sa, napriek odporúčanej nižšej teplote prania je ale maximálne vhodné pre alergikov. Pokiaľ používate aviváž, odporúčame používať tú antistatickú.
Sprievodca obliečkami8

Dual Feel a mikroplyš

Na zimné obdobie si zamilujete mikroplyš, technicky sa jedná opäť o 100% polyester. Mikroplyš je úžasne hebký (dcéra hovorí maznavý) a neuveriteľne rýchlo zahreje. Vybrať si môžete z celoplyšových variantov alebo unikátnej Dual FEEL kolekcie: z jednej strany je mikroplyš, z druhej jemné mikrovlákno. Pokiaľ máte napr. návaly tepla, budete Dual FEEL milovať.

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *