Pohodlná spálňa pre seniorov? Vieme, ako na to

Jarné likéry s vanilkou a slaným karamelom
14.3.2023
Skvelé likérové cukrovinky z vaječného koňaku
21.3.2023

 

S pribúdajúcim vekom a zdravotnými problémami si hociktorá domácnosť musí prejsť väčšími či menšími úpravami.

Niektoré sa nezaobídu bez murárov a ďalších remeselníkov, hocičo pre pohodlnejšie žitie ale vyriešite vhodnými doplnkami.

Od tej doby, čo sa do spální presťahovali televízie, mnoho najmä starších ľudí trávi v spálni pokojne aj prevažnú časť dňa. Jednoducho preto, že je to pohodlné a zbytočné chodenie po byte môže napríklad po operácii robiť problémy. Tu od nás máte zopár rád, ako spálňu pohodlnejšie zariadiť nielen babičkám a deduškom, ale pokojne aj sebe.

Pohodlná spálňa pre seniorov2

Pohodlná a bezpečná posteľ

V dvadsiatich sa vyspíte všade, v 40 sa z dovolenky tešíte do svojej postele, v 60 už je komfortný spánok za všetkých okolností naozaj nevyhnutný. Klaďte preto dôraz na kvalitný matrac s pamäťovou penou ako je náš Viscofoam Duo aj ďalšie pomôcky, ktoré komfort pobytu na lôžku zvýšia. Praktickú zábranu umiestnite pod matrac, takže je stabilný a človeku sa potom z postele aj lepšie vstáva, polohovacia opora pod vankúš umožní pohodlné čítanie, lúštenie krížoviek aj sledovanie televízie.
Pohodlná spálňa pre seniorov6

Detaily tvoria celok

Pre pohodlie pri spánku aj dennom pobyte na lôžku sú dôležité aj detaily ako kvalitné lôžkoviny alebo vankúše a deky. Anatomický vankúšik medzi kolená dokáže veľmi uľaviť pri bolestiach bedier aj chrbta a s obyčajným vankúšikom použitým za rovnakým účelom sa vôbec nedá porovnať. To isté platí aj pre vankúše na spanie, nepremokavé prestieradlo zase ochráni matrac od poliatia sa čajom alebo inkontinenciu.
Pohodlná spálňa pre seniorov10

Majte všetko po ruke

Mať všetko po ruke sa rozhodne oplatí. Na tento účel je vhodné mať pri posteli praktický nočný alebo odkladací stolík, na ktorom by nemala chýbať lampička, rádiobudík alebo iné hodiny a telefón s nabíjačkou. Rozbočovač na zásuvky v tvare kocky ušetrí množstvo priestoru a káble dostanete ľahko pod kontrolu. Záleží samozrejme, koľko času v posteli dotyčný trávi – od toho by sa mal odvíjať aj výber onoho stolíka. Termofor zaistí teplo v posteli a prehreje starnúce telo, ktorému sa horšie udržuje tepelný komfort.
Pohodlná spálňa pre seniorov14

Spálňa nie je len posteľ

Spálňa samozrejme nie je len o posteli. Kvôli zdraviu je lepšie mať v byte koberce, pokojne aj kusové, pretože sa nešmýkajú a minimalizuje sa tak riziko pádu. Nezabudnite ani na to, aby nikde neprekážali káble, po ruke by mala byť aj komoda s čistou spodnou bielizňou, ponožkami, nočnou bielizňou aj domácim oblečením. Najmä vo vyššom veku je nevhodné, aby človek musel siahať pre veci na policiach umiestnených vo výške. Chýbať by nemala ani pohodlná domáca obuv.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *