Aranžmán s krokusmi alebo doma je už možné vítať jar

Karamelový retro koláč s jablkami
9.3.2023
Jarné likéry s vanilkou a slaným karamelom
14.3.2023

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV II

Možno ste si zaobstarali dekoráciu v tvare hviezdy, ktorá rozhodne nie je iba symbolom vianočných sviatkov. Po celý rok môže rozverne putovať po byte a krášliť okno, komodu, krbovú rímsu, stenu aj jarný stôl.

Drevená dekoračná hviezda patrí k mojim obľúbeným predmetom v domácnosti, pretože ochotne prijíma množstvo podôb, a to v súlade so sezónou, ako to mám rada.

Tentokrát vychádza inšpirácia jednoznačne z túžby po jari. Tešiť sa môžeme už teraz, pretože kvetinárske stánky i záhradníctvo sa poponáhľali a jasavé farby sú veľkou vzpruhou pre naše duše, takže si ich vo svojich domovoch rozhodne doprajte.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

HVIEZDA Z MANGOVÉHO DREVA V HLAVNEJ ROLE

robustná závesná hviezda má priemer 35 cm, s povrázkom na zavesenie 65 cm - nie je potrebné ho demontovať, na stole vám nebude prekážať

KVETINOVÝ ARANŽMÁN

  • 2 kvetináčiky s krókusmi alebo inými drobnými cibuľovinami
  • prípadne zvoľte malú prvosienku
  • krátke vetvičky z napučaných kríkov
  • nízku plastovú žardinku s priemerom 16 cm
  • igelitové vrecko
  • zelený sušený prírodný mach
  • drevenú dekoračnú drvinu
  • drevenú vlnu
  • vyfúknuté prepeličie vajíčka
  • dekoračného vtáčika
  • záhradnícke nožnice a náradie

1 Plastovú žardinku je potrebné kúpiť v potrebnej šírke. Do hviezdy som ju trochu vtlačila, ale získala som istotu, že s hotovým aranžmánom bude možné pohybovať po stole. Jej vysoký okraj bolo treba odstrihnúť, aby sa aranžmán dostal do úrovne lúčov hviezdy, ale možno kúpite nižšiu.

2 Dno žardinky som starostlivo vystlala igelitovým vreckom, pretože voda, ktorá by odtokovými otvormi zatiekla pod hviezdu, by drevo zničila. Krókusy v aranžmánoch vydržia podobne dlho, ako kvety vo váze. Počas jedného týždňa postupne rozkvitnú. Po tak krátku dobu ich pri zalievaní určite nepremokríte.

PRI DEKOROVANÍ POSTUPUJTE OD ŠPIČIEK DO STREDU

3 Krokusy opatrne vyberte z obalov (prípadne využite krásne prvosienky či ďalšie kvety podľa svojho výberu) a aj so zeminou ich presuňte do žardinky. Zeminu mierne stlačte. Je možné využiť viac farieb a zasadiť ich dohromady. 

4 Špičky hviezdy pevnejšie vyplňte drevenou vlnou. Pri posúvaní hviezdy po stole robí trochu neporiadok, ale dobre drží na mieste. Môžete pridať niekoľko úlomkov dreva z dekoračnej drviny.

5 Potom pokryte povrch zeminy prírodným sušeným machom a do prázdnych miest zapichnite rôzne dlhé vetvičky, ktoré ste si priniesli z prírody. Vytvoria oporu kvitnúcim krokusom a v mokrej zemine bez ťažkostí vykvitnú. 

6 Do suchých miest rozmiestnite pár prepeličích vajíčok a pridajte vtáčika. Opatrne a mierne zalievajte, a radujte sa z pestrej jarnej koláže.

ATYPICKÉ HNIEZDOČKO

V ZEMINE ROZKVITNÚ AJ KREHKÉ PRÚTY

Prúty so zelenými lístkami som nechala vypučiť vo váze s vodou, ale jemné prútiky sa v čase fotenia ešte neprebudili. Aké bolo moje prekvapenie, keď rozkvitli malými kvietkami priamo v zemine, ale dva dni po „zasadení”, takže ich tu nevidíte. Krókusom sa darí minimálne týždeň, a akonáhle je za oknami slnko, otvárajú sa. V mnohých pochmúrnych dňoch je to radosť.

Plastovú žardinku sa oplatilo trochu znížiť, priala som si, aby základ so zeminou neprevyšoval hviezdu. Pozor však pri aranžovaní na zostrihnutý okraj plastu, miestami môže byť ostrý. Hviezda sa stane ozdobou vášho jarného stola, a až rastliny odkvitnú, opäť sa môže vrátiť na okno bez toho, aby akokoľvek utrpela.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *