Karamelový retro koláč s jablkami

Do Veľkej noci nový gauč? Vďaka poťahom a prikrývkam rýchlo a jednoducho
5.3.2023
Aranžmán s krokusmi alebo doma je už možné vítať jar
11.3.2023

Svieži a krehký koláč, ktorý vytvoríte iba z omrviniek rozdrvených sušienok, vám nedá takmer žiadnu prácu. Čerstvé jabĺčka vo vrstve tvarohu a lieskové oriešky perfektne zavŕšia chuť tohto skvelého koláča.

Skutočne nebudete pripravovať žiadne cesto, len potrebujete chvíľku na nastrúhanie jabĺk a vymiešanie tvarohového krému. Je to skrz naskrz jednoduché. Nejedná sa však o nepečenú pochúťku, koláč nakoniec skončí v horúcej rúre, aby prevoňal celú kuchyňu a prilákal všetkých prítomných.

Koláč robím z karamelových sušienok Lotus, ktoré mu dajú charakteristickú príchuť a prepožičajú rovnakú zlatooranžovú farbu. Páči sa mi, že sušienky – a nakoniec aj ich ambaláž, si držia dizajn, ktorý patrí k retro štýlu. 

LOTUS BAKERIES

 

Príbeh LOTUS BISCOFF začína v roku 1932 v miestnej pekárni v belgickom meste Lembeke, kde bol tento jedinečný recept privedený k dokonalosti s prispením vybraných prírodných ingrediencií. Dnes je Lotus Bakeries stále rodinným vlastníctvom a sídli vo svojom domovskom meste. Odtiaľ sa chutná sušienka vydala takmer do celého sveta a aj u nás si pod rovnakou značkou môžete zakúpiť nátierku zo sušienok alebo dokonca aj zmrzlinu.

 

Príprava: 50 minút * Získate: koláč s priemerom 28 cm

Korpus

  • 350 g karamelových sušienok Lotus, tretina stranou
  • 120 g masla, 20 g stranou

Vanilková náplň

  • 250 g tučného tvarohu z kocky
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička citrónovej kôry, nastrúhanej
  • 1 vajce M
  • 3 lyžice vanilkového pudingu

Jablková náplň

  • 350 g jabĺk, olúpaných a nastrúhaných nahrubo
  • 40 g múčkového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice

Horná vrstva

  • zvyšná tretina sušienok
  • 100 g lieskových orieškov
  • 20 g zvyšného masla

1. Sušienky dajte do robota a rozmixujte nahrubo. Zhruba tretinu odložte nabok.

2. Medzitým rozpustite 100 g masla (zvyšok nechajte v chladničke) a nechajte ho vychladnúť. Akonáhle je vlažné, pridajte ho k sušienkam do robota a krátko premixujte tak, aby vznikla mrvenička. Presuňte ju do maslom vymastenej formy a pomocou lyžice ju natlačte na dno tak, aby ste vytvarovali aj okraj. Formu vložte do chladničky, aby korpus stuhol. 

3. Tvaroh, vanilku, citrónovú kôru, vajcia a pudingový prášok premiešajte, až vznikne vláčny krém.

4. Jablká olúpte a nastrúhajte nahrubo. Ochuťte ich cukrom a škoricou a zľahka vidličkou premiešajte.

5. Na spevnený korpus naneste krém a rozotrite ho do strán, naň navrstvite jablká. Zľahka ich zarovnajte do roviny.

6. K zvyšku sušienok rozdrvených nahrubo pridajte jemne pomleté ​​oriešky, pár ich rozkrájajte na kúsky. Sušienky a oriešky premiešajte a navŕšte na koláč. Nakoniec rozhoďte pár veľkých kúskov lieskových orieškov a na povrch položte lístky odloženého masla.

7. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte 30 minút dozlatista.

Tieto sušienky určite poznáte. Majú výrazne karamelovú chuť a sú výborné ku káve. Nie som rada, keď mi na nich rodina chodí – tvrdím, že je to surovina na varenie. Robím s nimi totiž všeličo. Hodia sa aj do pohárov a na všemožné pečenie. Sklenenú formu odporúčam kúpiť v dvojakom vydaní. Ak robíte napríklad sladké kysnuté koláče alebo syrové koláče so zeleninovou náplňou, pripravíte pri jednej práci viac porcií.

Pripravený korpus vám v chladničke pekne stuhne, zatiaľ čo tento čas využijete na nastrúhanie jabĺk a premiešanie vanilkového krému. Jablká budete mať nastrúhané v okamihu, ak použijete univerzálny krájač (viď galéria pod článkom), ktorý vám bude nápomocný aj pri ďalšom varení v kuchyni.

Pridaný pudingový prášok pozbiera vlhkosť tvarohu a pomôže vytvoriť hladký a krásne roztierateľný krém, takže základ koláča bude rýchlo hotový. 

Povrch koláča je nadýchaný a chrumkavý, pokiaľ sa pustíte ešte do vlažného. V opačnom prípade prevlhne, ale možno, že tak je ešte o fúz lepší. Uvidíte. Že je koláč upečený poznáte podľa toho, že korpus odskočí od okraja formy. V sklenenej forme pečiem rada, obsah sa dá servírovať komplet na stôl a nič sa v nej nepripečie. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *