Svieži a krehký koláč, ktorý vytvoríte iba z omrviniek rozdrvených sušienok, vám nedá takmer žiadnu prácu. Čerstvé jabĺčka vo vrstve tvarohu a lieskové oriešky perfektne zavŕšia chuť tohto skvelého koláča.
Skutočne nebudete pripravovať žiadne cesto, len potrebujete chvíľku na nastrúhanie jabĺk a vymiešanie tvarohového krému. Je to skrz naskrz jednoduché. Nejedná sa však o nepečenú pochúťku, koláč nakoniec skončí v horúcej rúre, aby prevoňal celú kuchyňu a prilákal všetkých prítomných.
Koláč robím z karamelových sušienok Lotus, ktoré mu dajú charakteristickú príchuť a prepožičajú rovnakú zlatooranžovú farbu. Páči sa mi, že sušienky – a nakoniec aj ich ambaláž, si držia dizajn, ktorý patrí k retro štýlu.
Príbeh LOTUS BISCOFF začína v roku 1932 v miestnej pekárni v belgickom meste Lembeke, kde bol tento jedinečný recept privedený k dokonalosti s prispením vybraných prírodných ingrediencií. Dnes je Lotus Bakeries stále rodinným vlastníctvom a sídli vo svojom domovskom meste. Odtiaľ sa chutná sušienka vydala takmer do celého sveta a aj u nás si pod rovnakou značkou môžete zakúpiť nátierku zo sušienok alebo dokonca aj zmrzlinu.
Príprava: 50 minút * Získate: koláč s priemerom 28 cm
Korpus
Vanilková náplň
Jablková náplň
Horná vrstva
1. Sušienky dajte do robota a rozmixujte nahrubo. Zhruba tretinu odložte nabok.
2. Medzitým rozpustite 100 g masla (zvyšok nechajte v chladničke) a nechajte ho vychladnúť. Akonáhle je vlažné, pridajte ho k sušienkam do robota a krátko premixujte tak, aby vznikla mrvenička. Presuňte ju do maslom vymastenej formy a pomocou lyžice ju natlačte na dno tak, aby ste vytvarovali aj okraj. Formu vložte do chladničky, aby korpus stuhol.
3. Tvaroh, vanilku, citrónovú kôru, vajcia a pudingový prášok premiešajte, až vznikne vláčny krém.
4. Jablká olúpte a nastrúhajte nahrubo. Ochuťte ich cukrom a škoricou a zľahka vidličkou premiešajte.
5. Na spevnený korpus naneste krém a rozotrite ho do strán, naň navrstvite jablká. Zľahka ich zarovnajte do roviny.
6. K zvyšku sušienok rozdrvených nahrubo pridajte jemne pomleté oriešky, pár ich rozkrájajte na kúsky. Sušienky a oriešky premiešajte a navŕšte na koláč. Nakoniec rozhoďte pár veľkých kúskov lieskových orieškov a na povrch položte lístky odloženého masla.
7. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte 30 minút dozlatista.
Tieto sušienky určite poznáte. Majú výrazne karamelovú chuť a sú výborné ku káve. Nie som rada, keď mi na nich rodina chodí – tvrdím, že je to surovina na varenie. Robím s nimi totiž všeličo. Hodia sa aj do pohárov a na všemožné pečenie. Sklenenú formu odporúčam kúpiť v dvojakom vydaní. Ak robíte napríklad sladké kysnuté koláče alebo syrové koláče so zeleninovou náplňou, pripravíte pri jednej práci viac porcií.
Pripravený korpus vám v chladničke pekne stuhne, zatiaľ čo tento čas využijete na nastrúhanie jabĺk a premiešanie vanilkového krému. Jablká budete mať nastrúhané v okamihu, ak použijete univerzálny krájač (viď galéria pod článkom), ktorý vám bude nápomocný aj pri ďalšom varení v kuchyni.
Pridaný pudingový prášok pozbiera vlhkosť tvarohu a pomôže vytvoriť hladký a krásne roztierateľný krém, takže základ koláča bude rýchlo hotový.
Povrch koláča je nadýchaný a chrumkavý, pokiaľ sa pustíte ešte do vlažného. V opačnom prípade prevlhne, ale možno, že tak je ešte o fúz lepší. Uvidíte. Že je koláč upečený poznáte podľa toho, že korpus odskočí od okraja formy. V sklenenej forme pečiem rada, obsah sa dá servírovať komplet na stôl a nič sa v nej nepripečie.