K slovenským Vianociam neodmysliteľne patrí vôňa perníka. Pokiaľ nepečiete drobné perníkové tvary zdobené cukrovými polevami, urobte si aspoň liaty perník na plech. Doma to bude voňať rovnako, a neskutočne si pochutnáte.
Väčšina perníkov z treného cesta obsahuje kakao. Sú viac či menej nadýchané a rezy majú čokoládovú farbu aj chuť. Perník, ktorý pečiem, vychádza zo staroslovenských zvyklostí - namiesto cukru obsahuje med a slivkový lekvár, okrem nezameniteľného perníkového korenia aj oriešky, a novinkou je pomarančová kôra. Navrch mu štedro nadelím čokoládovú polevu, takže obsahuje poriadnu porciu lahodných chutí.
Perník vymiešate veľmi ľahko za pomoci kalibrovaných nerezových odmeriek, teda bez váženia, a dokonca bez mixéra. A ešte jednu šikovnú vec vám predstavím; je to závesná miska, do ktorej putuje všetko, čo treba pripraviť v pare. Ako vyzerá perník vo vnútri, vidíte na nasledujúcej fotografii.
TRADIČNÝ PERNÍK S ČOKOLÁDOU A POMARANČOVOU KÔROU
– HRNČEKOVÝ RECEPT
Príprava: 15 minút + pečenie a 20 min na zdobenie * Rozmer formy: 22/24-26/28 cm
Na dozdobenie
1. Hrozienka a pomarančovú kôru zalejte rumom, rúru vyhrejte na 160 °C.
2. Vo veľkej miske prešľahajte metličkou vajcia, lekvár a med do hustej peny.
3. Múku s práškom do pečiva preosejte a postupne ju zašľahajte do základu striedavo so smotanou a olejom.
4. Keď je cesto krásne vláčne, pridajte korenie a orechy, hrozienka a kôru nasiaknutú rumom. Opäť ručne dokonale premiešajte.
5. Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte 50 minút.
6. Hotový perník nechajte na mriežke chvíľku vychladnúť a medzitým si dajte do vodného kúpeľa misku s čokoládou a maslom. Miska sa nesmie dotýkať vodnej hladiny. Čokoládu dokonale rozmiešajte a pomocou náustku ihneď nalejte na perník. Povrch rozotrite silikónovou mašlovačkou, čokoládu nechajte mierne stuhnúť a potom rovnakým nástrojom vytvorte malé vlnky. Perník dozdobte rozsekanými orechmi a pomarančovou kôrou.
Odmerky na všetky hrnčekové recepty vám vrelo odporúčam. Rad receptov pokojne zvládnete od oka, alebo s približnými mierami – a je to ono… Ale občas to tak nevyjde. Pomery sypkých suchých zmesí a tekutín sa niekedy nedajú presne prevádzať. A môže to byť aj dôvod, prečo cesto menej vyskočí alebo vznikne napríklad redší krém.
Závesná miska do pary je v kuchyni absolútne nevyhnutnou vecou. Pri práci nad horúcou vodou je potrebná kopa opatrnosti. Vodu nenechajte vrieť, aby vás para nespálila. Obsah misky neustále strážte a miešajte. Využite vylievacie priehlbinky, vďaka ktorým vás tekutina neohrozí. Perník budete mať v okamihu nazdobený.
Tento perník doma všetci milujeme a neboli by bez neho Vianoce. Počas rokov som ho vypilovala k dokonalosti - je šťavnatý, nadýchaný a plný dobrých vecí. Návraty zo zimy za pec vám ako sa patrí osladí!