Tradičný vianočný perník s pomarančovou kôrou

Kam s mikulášskou nádielkou?
1.12.2023
Kde sa vzalo, tu sa vzalo anjelské zvonenie
8.12.2023

K slovenským Vianociam neodmysliteľne patrí vôňa perníka. Pokiaľ nepečiete drobné perníkové tvary zdobené cukrovými polevami, urobte si aspoň liaty perník na plech. Doma to bude voňať rovnako, a neskutočne si pochutnáte.

Väčšina perníkov z treného cesta obsahuje kakao. Sú viac či menej nadýchané a rezy majú čokoládovú farbu aj chuť. Perník, ktorý pečiem, vychádza zo staroslovenských zvyklostí - namiesto cukru obsahuje med a slivkový lekvár, okrem nezameniteľného perníkového korenia aj oriešky, a novinkou je pomarančová kôra. Navrch mu štedro nadelím čokoládovú polevu, takže obsahuje poriadnu porciu lahodných chutí.

Perník vymiešate veľmi ľahko za pomoci kalibrovaných nerezových odmeriek, teda bez váženia, a dokonca bez mixéra. A ešte jednu šikovnú vec vám predstavím; je to závesná miska, do ktorej putuje všetko, čo treba pripraviť v pare. Ako vyzerá perník vo vnútri, vidíte na nasledujúcej fotografii.

TRADIČNÝ PERNÍK S ČOKOLÁDOU A POMARANČOVOU KÔROU

– HRNČEKOVÝ RECEPT

Príprava: 15 minút + pečenie a 20 min na zdobenie * Rozmer formy: 22/24-26/28 cm

  • 2 vajcia
  • 4 plné lyžice slivkového lekváru
  • 3 plné lyžice medu
  • 2 1/2 šálky špaldovej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 šálka smotany
  • 1 šálka oleja
  • mletá škorica, badián, klinčeky (príp. 2 lyžičky korenia do perníka)
  • 1/4 šálky nasekaných orechov alebo zomletých lieskových orieškov
  • 1/4 šálky hrozienok
  • 1/3 šálky kandizovanej pomarančovej kôry
  • rum

Na dozdobenie

  • 60 g čokolády + 30 g masla
  • lieskové orechy a kúsky kandizovanej pomarančovej kôry

1. Hrozienka a pomarančovú kôru zalejte rumom, rúru vyhrejte na 160 °C.

2. Vo veľkej miske prešľahajte metličkou vajcia, lekvár a med do hustej peny.

3. Múku s práškom do pečiva preosejte a postupne ju zašľahajte do základu striedavo so smotanou a olejom.

4. Keď je cesto krásne vláčne, pridajte korenie a orechy, hrozienka a kôru nasiaknutú rumom. Opäť ručne dokonale premiešajte.

5. Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte 50 minút.

6. Hotový perník nechajte na mriežke chvíľku vychladnúť a medzitým si dajte do vodného kúpeľa misku s čokoládou a maslom. Miska sa nesmie dotýkať vodnej hladiny. Čokoládu dokonale rozmiešajte a pomocou náustku ihneď nalejte na perník. Povrch rozotrite silikónovou mašlovačkou, čokoládu nechajte mierne stuhnúť a potom rovnakým nástrojom vytvorte malé vlnky. Perník dozdobte rozsekanými orechmi a pomarančovou kôrou.

Odmerky na všetky hrnčekové recepty vám vrelo odporúčam. Rad receptov pokojne zvládnete od oka, alebo s približnými mierami – a je to ono… Ale občas to tak nevyjde. Pomery sypkých suchých zmesí a tekutín sa niekedy nedajú presne prevádzať. A môže to byť aj dôvod, prečo cesto menej vyskočí alebo vznikne napríklad redší krém.

Závesná miska do pary je v kuchyni absolútne nevyhnutnou vecou. Pri práci nad horúcou vodou je potrebná kopa opatrnosti. Vodu nenechajte vrieť, aby vás para nespálila. Obsah misky neustále strážte a miešajte. Využite vylievacie priehlbinky, vďaka ktorým vás tekutina neohrozí. Perník budete mať v okamihu nazdobený.

Tento perník doma všetci milujeme a neboli by bez neho Vianoce. Počas rokov som ho vypilovala k dokonalosti - je šťavnatý, nadýchaný a plný dobrých vecí. Návraty zo zimy za pec vám ako sa patrí osladí!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *