Kde sa vzalo, tu sa vzalo anjelské zvonenie

Tradičný vianočný perník s pomarančovou kôrou
7.12.2023
Rakvičková torta
13.12.2023

Máloktorá dekorácia je pre slovenské Vianoce tak typická ako anjelské zvonenie. Viete ale, kde sa vzalo?

Možno vás neprekvapí, že pôvod tejto nežnej zvonkohry je v Nemecku, kde sa vyrábala už na začiatku 20. storočia. Obľuba zlatého otočného stromčeka, ktorý poháňa teplo zo zapálených sviečok, sa rýchlo rozšírila aj do okolitých krajín a ďalej do sveta. Od 50. rokov ho vo vtedajšom Československu vyrábal národný podnik Elitex Liberec, avšak bez anjelov a pod názvom Zvoniaci stromček. Náboženská tematika, hoci len v podobe anjelikov, bola vtedy neprípustná. V 70. rokoch sa výroba presunula na Slovensko a po revolúcii úplne skončila – a s ňou aj možnosť si ho zakúpiť.

17570-1-eshop

ZVONIACI STROMČEK

Originálna vianočná dekorácia, ktorá bola znovuzrodená v Rožmitáli pod Třemšínom vďaka českým remeselníkom a usilovnosti Zdeňka Ševčíka.

Jeho výroba bola obnovená až pred pár rokmi vďaka nadšencovi Zdeňkovi Ševčíkovi. Toho v roku 2011 očarilo jeho cinkanie vo filme Pelechy. A keď zistil, že anjelské zvonenie, ako sa mu dnes opäť hovorí, je v podstate nezohnateľné (a keď už, tak v žalostnom stave a za vysoké ceny), rozhodol sa začať ho znova vyrábať. Nasledovala takmer detektívna práca, kedy zháňal pôvodné raznice, čo sa mu v pôvodnom slovenskom závode kdesi na dne skladu skutočne podarilo. Nakoniec v Česku zohnal aj firmu, ktorá by dnes opäť legendárnu zvonkohru dokázala vyrábať podľa pôvodných postupov a na pôvodných zrekonštruovaných razniciach.

Originálne anjelské zvonenie, ktoré si môžete zakúpiť aj u nás, tak opäť môže robiť radosť. Zvonenie sa kompletne celé vyrába v Českej republike, nenájdete na ňom jediný komponent, ktorý by sa tam nevyrábal. Jednotlivé kovodiely sú vyrábané vo Veľkom Šenove a Rožmitále pod Třemšínom, kde prebieha aj všetka nástrojárska práca a zároveň kompletizácia v chránenej dielni. Bižutérne komponenty, ako sú sklenené perličky, retiazka a zvoniaca korálka, majú pôvod v Jablonecku. 

K anjelskému zvoneniu neodmysliteľne patria červené sviečky, ktoré sú súčasťou balenia. Ale keby vám náhodou dohoreli a nemali ste náhradné, zvonkohra bude jemne cinkať aj pri inom zdroji tepla ako je napríklad kúrenie alebo kachle.

Na trhu nájdete samozrejme celý rad typov anjelského zvonenia aj zvoniacich stromčekov. Na našom e-shope vám ponúkame originál s veľkým podielom ručnej práce. Tomu zodpovedá aj cena. Ak chcete zvoniaci stromček, ktorý pravdepodobne sprevádzal vaše detstvo, je to ten znovuobnovený vďaka usilovnosti Zdeňka Ševčíka. Spokojné recenzie zákazníkov svedčia o tom, že kúpu originálu nebudete ľutovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *