Rakvičková torta

Kde sa vzalo, tu sa vzalo anjelské zvonenie
8.12.2023
Cukrovinky ako darček
15.12.2023

Táto torta vznikla ako vedľajší produkt pri mojom pečení rakvičiek. Nie hneď. Ale nápad mi uviazol v hlave a lenivo čakal na vyslobodenie.

Keď som pred časom testovala formu na rakvičky, zostalo mi cesto, ktoré už nevydalo na naplnenie formy a tak som nevedela, čo s ním. Nakoniec som ho rozotrela po papieri na pečenie a vytvorila kruhový plát, ktorý sa rýchlo upiekol. Zjedli sme ho so zvyškom šľahačky. A bolo to – prečo nenavrstviť plátov viac? Pôvodné cesto som upravila, pridala trošku múky, a torta, ľahučká ako páperie a rozplývajúca sa na jazyku, bola tu.

Záleží na vás, koľko poschodí napečiete a navrstvíte. Povedala by som, že čím väčšia spoločnosť, tým vyššia torta :o) A naopak, v okamihu, keď pečiete pre dvoch, uberte. Tortu je potrebné zjesť na posedenie, inak pláty cesta príliš zvlhnú od šľahačky. Na druhej strane sa však torta lepšie krája. Ozvala sa mi pani, že sa jej torta aj po 6 hodinách chladenia drobila ako rakvičky. Zabudla som upozorniť na to, že z tejto torty nenakrájate elegantné porcie, rovnako, ako je to pri bielkovej torte Pavlova. Tak aspoň drobná rada - pri krájaní krehkých ciest používam dlhý nôž na syr. Je tenučký, má jemnú pílku a čepeľ je dierovaná, takže sa cesto nemá kam prichytiť. Keď budem robiť tortu znova, pripojím fotografiu nakrájanej porcie.

K sladkému cestu mi chutí machovka peruánska (physalis), ktorú zakúpite v malom košíčku. Skvele dokončila kompozíciu na prestretom stole. 

ŽĹTKOVÁ TORTA

Príprava: 30 minút * Zdobenie: 30 minút * Výška:  3-4 poschodia

  • 4 žĺtky
  • 280 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 5 ml prírodného vanilkového extraktu Ambrose
  • 5 kvapiek citrónu
  • 1/4 lyžičky sódy
  • 2 lyžice polohrubej múky

Ďalej si pripravte

  • 500-600 ml smotany na šľahanie
  • krabičku physalisu
  • rám od tortovej formy
  • papier na pečenie

Ako cesto vyjde, záleží na veľkosti vašej tortovej formy. Pracovala som s priemerom 18 cm a zhruba s jednou a pol dávkou ingrediencií, pretože som chcela tortu veľmi vysokú. Ak chcete cesto vyskúšať, rozdeľte si základnú dávku na 3-4 diely.

1. Rúru rozpáľte na 180 °C. Žĺtky a 2× preosiaty cukor dajte do robota a šľahajte do hustej krémovej peny. Pridajte vajcia, vanilku, citrón a preosiatu múku zmiešanú so sódou. Šľahajte na vysoké otáčky celkom po dobu 15 minút.

2. Výsledkom je nadýchaná žltá pena. Odhadnite jej rozdelenie podľa veľkosti svojej formy. Na plech dajte papier na pečenie, doprostred rám od tortovej formy a dovnútra navŕšte jeden diel cesta. Povrch uhlaďte stierkou do roviny. Tortový rám odstráňte. Poslúži iba na rýchle a pravidelné vytvarovanie plátov.

3. Plech dajte do vyhriatej rúry a akonáhle cesto vyskočí, stlmte teplotu na 120-130 °C a pečte zhruba 25-30 min. Keď plát jemne zružovie, bude hotový.

4. Upečené pláty nechajte úplne vychladnúť a nakoniec ich spojte ušľahanou smotanou. Vršok torty dozdobte plodmi physalisu. Tortu podávajte vychladenú.

Roztvorený rám od tortovej formy používam ako šablónu. Mám tak všetky pláty rovnako veľké a postup je samozrejme rýchlejší. Do trúby dávam tri plechy naraz, takže pečenie torty urýchlim.

Prvá várka je upečená; už teraz je na zahryznutie. Medzitým, čo sa pečie zvyšok, vyrobím si šľahačku. Stužovače nepridávam, pretože zbytočne menia chuť. Radšej risknem, že šľahačka skôr povolí. Ale nebojte sa, že medzitým torta nezmizne z podnosu.

A je hotovo. Obria žĺtková pusinka sa smeje na hostí. Netrápte sa tým, že zjete trochu kalórií navyše. Vyjde na vás beztak len jeden diel; a ruku na srdce - ako často si takú dobrotu doprajete?

Tak to je machovka peruánska. Veľmi by som ju chcela mať v záhradke. Keď siahnete dovnútra, zrelé plody sú lepkavé ako med. A koľko zdravia dajú vášmu telu... Ak je táto chuť pre vás neznáma, potom vám prajem, aby ste kúpili physalis v tom správnom štádiu zrelosti, aby ste naň nezanevreli. Egreš by vám tiež nechutil nedozretý….

Táto torta je vlastne taká bezpracná rýchlovka. Cesto sa urobí samo, za hodinku je napečené a zdobenie ani nestojí za reč. Nikomu to nehovorte, pretože výsledný efekt je úžasný!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *